Streda 18. 09. 2024 12:48:21 | Meniny má Eugénia

Pozor na podvody cez telefón. Upozornite a poučte svojich rodičov!

BANSKÁ BYSTRICA/ Polícia v Banskej Bystrici v posledných dňoch zaznamenala najmenej dva pokusy o podvod na senioroch. Podvodníci sa v telefonickom rozhovore vydávali za blízke osoby a žiadali finančnú pomoc.

Andrea Chudová|18. marec 2024|08:19:55

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook / Polícia SR

Súvisiaci článok
V Žiari nad Hronom zrekonštruovali retro ihrisko v štýle 70. rokov. Máte vo svojom okolí podobné?
Čítajte viac >

Polícia v Banskej Bystrici zaznamenala 12. marca najmenej dva pokusy o podvod na senioroch. Prvý takýto hovor prijala 74-ročná Banskobystričanka. Neznámy muž sa s ňou snažil nadviazať rozhovor a po chvíli jej tvrdil, že sa nachádza v blízkosti jej bydliska. Keď ju po chvíli oslovil nesprávnym krstným menom, na čo ho upozornila, radšej sám hovor ukončil.

Druhý prípad sa stal 91-ročnej seniorke, ktorej tiež volal neznámy muž. Predstavil sa jej ako „syn jej švagrinej“ a tvrdil, že súrne potrebuje peniaze. Seniorka ho chvíľu počúvala a potom mu povedala, že určite nie je ten, za koho sa vydáva, pretože má celkom iný hlas. Snažil sa jej síce vysvetliť, že to je vraj kvôli chrípke, ale pozorná seniorka mu zložila telefón.

Stratégie podvodníkov

Hlavným cieľom podvodníkov je okrem citovo ladeného príbehu dostať seniora do situácie pod časovým tlakom. Svoju obeť nútia k urýchlenému rozhodnutiu, aby nemal možnosť preveriť informácie u svojej rodiny a blízkych. Páchatelia pri tom využívajú aj voľne dostupné údaje katastra nehnuteľností. Okrem mena a adresy páchateľ vidí aj dátum narodenia. Nemá problém vyhľadať 80 až 90-ročných ľudí.

Stratégie podvodníkov sú rôzne, niekedy sa vydávajú za vodárov, policajtov, doktorov či advokátov. Oznamujú správy ako: príbuzný mal nehodu a zranil pri tom cudzie dieťa. Aby predišli problémom, majú zaplatiť desiatky tisíc eur, alebo: majú nedoplatky na elektrine či vode.

„Seniori vyrastali za éry komunizmu, kedy bolo normálne a priam nevyhnutné podrobovať sa príkazom represívnych zložiek, ako je polícia,“ priblížil pre RTVS vyšetrovateľ.

Policajti na svojom Facebooku preto odkazujú: "Buďte opatrní a neustále na tieto praktiky upozorňujte aj svojich rodičov, starých rodičov, či známych!"


Súvisiaci článok
V piatok prepojí svetelný signál sedem lokalít Pohronskej hradnej cesty. Budete ho sledovať?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť