Streda 15. 05. 2024 11:08:11 | Meniny má Žofia, Sofia

S heslom “Nádej zomiera posledná” pátra polícia po dávno stratených osobách

SLOVENSKO/ Každoročne na Slovensku evidujeme správy o osobách, ktoré sa stratia, z rôznych príčin. Väčšinu z nich sa po čase podarí dohľadať. V policajných archívoch sú však aj prípady nevyriešené, kedy sa nezvestných ľudí nepodarilo nájsť aj desiatky rokov. Práve tým sa polícia venuje v mesiacoch marec a apríl v rámci kampane na sociálnych sieťach.

Marián Homér|21. marec 2024|10:00:07

Zdroj: Instagram/Polícia SR

Súvisiaci článok
Čo by mali spĺňať bratislavské nemocnice o 10 a 30 rokov? Odpoveď na túto otázku dostanú poslanci za takmer 70 000 eur
Čítajte viac >

Ako prvý zo série najdlhšie hľadaných osôb polícia zverejnila príbeh Timey Nagyovej. V čase zmiznutia mala iba pätnásť rokov. Naposledy ju videla jej babka v roku 2002, keď odchádzala z domu v obci Viničky a smerovala do školy v Čiernej nad Tisou. Po škole mala ísť ku svojej sestre a odtiaľ naspäť domov. Na zastávke autobusu ju čakala babka. Mladé dievča sa už však domov nevrátilo.

Ďalším dlhodobo nezvestným je Tomáš Budík. Tomáš je nezvestný od roku 2006. Vtedy dvadsaťjeden ročný mladý muž s modro-zelenými očami a krátkymi tmavohnedými vlasmi odišiel z domu v obci Tomášikovo. Mame povedal, že ide za kamarátom do Dunajskej Stredy. Odvtedy ho matka nevidela. Tomáš má ľavú nohu kratšiu o štyri centimetre, preto pri chôdzi kríva. Ďalším poznávacím znamením môže byť jazva naprieč ľavým zápästím.

jpgspbudik.jpg

Ako posledný sa na stránkach polície objavil príbeh Pavla Fondrika, ktorý sa stratil presne pred dvadsiatimi rokmi. V roku 2004 bol vtedy 31-ročný Pavol naposledy videný v Žiline na ulici Antona Bernoláka a to za prítomnosti neznámej osoby. To bolo v mesiaci apríl, už od januára sa však nezdržiaval na adrese svojho bydliska. Nezvestný Pavol Fondrik by mal mať aktuálne 51 rokov. Podľa policajných informácií spred dvadsiatich rokov ide o muža vysokého 170 centimentrov, štíhlej postavy s rovnými vlasmi a chrapľavým hlasom.

jpgspfondrik.jpg

Polícia Slovenskej republiky takto zverejní ďalšie príbehy ľudí, ktorí sú veľakrát nezvestní aj 20 rokov. Mnohé z nich sú zahalené rúškom tajomstva. Polícia zároveň vysvetľuje rozdiel medzi pojmami hľadaná a nezvestná osoba, ktoré si ľudia zvyknú zamieňať. Upozorňuje, že ide o dve rozdielne kategórie osôb po ktorých pátrajú.

Pri označení “hľadaná osoba” ide o človeka u ktorého je zákonný dôvod na obmedzenie jeho osobnej slobody. Miesto pobytu takejto osoby nie je známe a preto je po nej vyhlásené pátranie.

Naopak “nezvestná osoba” sa nemusela dopustiť žiadneho porušenia zákona a polícia po nej nepátra s cieľom jej zadržania. Naopak, zväčša ide o prípady ľudí, ktorí môžu byť ohrození na živote a zdraví, stratili sa alebo sa z iných dôvodov nevrátili domov k svojim blízkym a tí polícii nahlásili ich nezvestnosť. Aj napriek dlhému času, ktorý prešiel od nahlásenia nezvestnosti týchto ľudí, polícia žiada o pomoc každého, kto o nich má informácie.

titulka.jpg


Súvisiaci článok
Bratislavské internáty Ľudovíta Štúra v Mlynskej doline sa dočkajú dokončenia rekonštrukcie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť