Sobota 27. 07. 2024 01:18:09 | Meniny má Božena

V Prešovskom kraji zmodernizujú ďalších 10 škôl

PREŠOVSKÝ KRAJ/ Prešovský samosprávny kraj (PSK) zatraktívni a skvalitní ďalších desať stredných škôl. V prvej fáze prešlo modernizáciou päť stredných odborných škôl, teraz sa ich počet zdvojnásobí. V rámci iniciatívy Catching up-Regions zlepší vo vybraných školách marketing, spoluprácu so zamestnávateľmi i obsahy vzdelávania.

Lenka Ménová|27. marec 2024|11:00:06


Súvisiaci článok
Hodiny dejepisu v múzeu. Aj takto môže vyzerať duálne vzdelávanie pre žiakov základných škôl
Čítajte viac >

Ďalšia fáza národného projektu má rozpočet vyše 6,5 milióna eur

Projekt sa v tejto fáze sústredí na problémové a nedostatočné oblasti na školách, so zacielením na ich manažment a marketing. V priebehu implementácie postupne prinesie rozvoj odborných zručností pedgógov i program mentoringu. Realizovať sa začne v desiatich župných stredných školách.

„Zmluva o nenávratný finančný príspevok je podpísaná aj na ministerstve a ja sa teším, že ideme do ďalších projektov tentoraz v našich školách v Prešove, Humennom, Starej Ľubovni, Poprade, Svite, Bardejove, Svidníku a Vranove nad Topľou, ktoré ich významne posunú vpred. Nadviažeme nimi na predošlé projekty v rámci iniciatívy dobiehajúcich regiónov, ktoré priniesli veľké zmeny na piatich pilotných školách v konečnom súčte a synergii všetkých aktivít za približne 50 miliónov eur. Priblížili sme vďaka tomu školy k vzdelávacím inštitúciám 21. storočia, ktoré sú jednak moderné a atraktívne zvonku aj zvnútra, ako aj vybavené kvalitnou technikou a majú tiež inovované vzdelávacie školské programy,“ predstavil ďalšie ciele v strednom odbornom vzdelávaní v Prešovskom samosprávnom kraji jeho predseda Milan Majerský.

Projekt prinesie viaceré pozitívne zmeny

V oblasti inovácie a spolupráce so zamestnávateľmi sa zamerajú na ich intenzívnejšie zapájanie sa do výučby a tvorby inovatívnych učebných zdrojov. Tak vzniknú tzv. klastre, v ktorých budú zamestnávatelia užšie spolupracovať so školami na príprave a tvorbe učebných materiálov, textov, prezentácií, učebných pomôcok atď.

Aj pedagógovia budú pracovať na rozvoji svojich profesijných a odborných zručností. Vďaka programu mentoringu a tútoringu prídu do vybraných škôl supervízori s cieľom pomáhať učiteľom posilňovať ich profesijné kompetencie a zvládať neočakávané situácie na vyučovaní. Nastaví sa aj správna marketingová komunikácia škôl a vytvorené mikrotímy budú realizovať dni otvorených dverí, redizajny web stránok, konferencie i svoj vlastný design manuál.

Časový rámec implementácie projektu Zlepšenie stredného odborného školstva v Prešovskom samosprávnom kraji II je rozdelený do troch fáz v priebehu 48 mesiacov. Prebiehať bude konkrétne na troch prešovských školách SOŠ technická, SPŠ strojnícka a SOŠ gastronómie a služieb, ďalej na SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou, SOŠ technickej v Humennom, SOŠ technickej v Starej Ľubovni, ako aj na SOŠ technickej v Poprade, SOŠ polytechnickej J. A. Baťu vo Svite, SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb J. Andraščíka v Bardejove a na SOŠ polytechnickej a služieb arm. gen. L. Svobodu vo Svidníku.

Cieľom iniciatívy je investovať do stredného odborného školstva v regióne, priniesť zmeny vedúce k modernizácii, inovácií a zlepšeniu kvality odborného vzdelávania a v neposlednom rade i podporiť marginalizované rómske komunity.

Zdroj: Prešovský samosprávny kraj
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

Súvisiaci článok
Ak radi fotíte krásy a zaujímavosti Prešovského kraja, máte jedinečnú možnosť zapojiť sa do fotosúťaže Choď a foť!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť