Sobota 27. 07. 2024 01:16:09 | Meniny má Božena

Medvede potrebujú pomoc, vyzýva My sme les!

SLOVENSKO/ Mimovládne, ochranárske združenie MY sme les upozorňuje na to, že ministerstvo životného prostredia, v predkladanom ústavnom zákone, plánuje umožniť strieľať všetky medvede, ktoré sa ocitnú bližšie ako 500 metro od obce. Problémom však, vraj, nie sú samotné medvede, ale vnadiská, ktoré poľovníci umiestňujú v blízkosti obydlí a turistických chodníkov. Petíciou chcú takéto vnadiská zakázať v okruhu troch km od intravilánu.

Michal Filek|5. apríl 2024|11:00:06

Medveď kŕmiaci sa na vnadisku na Orave, 2023. Zdroj: Facebook/My sme les

Súvisiaci článok
VIDEO Taraba v Bruseli žiadal, aby mohol medvede plošne riešiť, no nepochodil. Slovensko vraj urobí vlastné opatrenia
Čítajte viac >

„Minister Taraba navrhuje strieľať medvede bez rozdielu, či sa správajú normálne alebo problémovo. Stačí, že medveď sa ocitne v okruhu 500 metrov od obce a osud má mať spečatený,“ upozorňuje organizácia na svojom Facebooku.

S takýmto riešením My sme les zásadne nesúhlasí.

„Nepotrebujeme, aby poľovníci zabíjali medvede, ktoré nikdy svojim správaním neohrozili ľudí či majetok. Chceme, aby ich prestali poľovníci kŕmiť a lákať potravou do blízkosti obydlí a turistických chodníkov.“

Ľudí preto vyzývajú, aby podporili výzvu: „Stop vnadiskám v okolí troch kilometrov od obcí a turistických chodníkov“.

Na Slovensku, ako dodávajú, je v súčasnosti aktívnych 6 762 vnadísk diviačej zveri, pričom ale značná časť z nich láka aj medvede.

Podľa výzvy: „Usmrcované majú byť len konkrétne medvede, ktoré stratili plachosť, naučili sa kŕmiť odpadkami v intravilánoch obcí alebo spôsobujú opakované škody a realizované preventívne opatrenia na ne nepôsobia“.

Výzvu môžete podpísať tu.


Súvisiaci článok
VIDEO Na mieste, kde zomrela Bieloruska, bol 200-kilový medveď s krvavou papuľou, tvrdí Taraba. Šelmy chce strieľať so súhlasom EÚ, alebo cez ústavný zákon
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť