Piatok 26. 07. 2024 23:47:24 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Hrdina Jozef Gabčík sa narodil pred 112 rokmi

SLOVENSKO/ Jozef Gabčík, ktorý spáchal v máji 1942 atentát na fašistického protektora Heydricha, sa narodil 8. apríla 1912 v Poluvsí pri Rajeckých Tepliciach, len pár kilometrov od Žiliny. Svoj život ukončil 18. júna 1942. „Nikdy sa nevzdáme!“ boli slová hrdinu operácie Anthropoid, statočného vlastenca, disciplinovaného vojaka.

Michal Filek|8. apríl 2024|10:00:06

Jozef Gabčík. Zdroj: Facebook/Ozbrojené sily SR

Súvisiaci článok
V Starej Ľubovni sa v stredu rozlúčia s dievčatami, ktoré zahynuli pod kolesami autobusu
Čítajte viac >

„Rotmajster Jozef Gabčík (generálmajor in memoriam) sa narodil 8. apríla 1912 v Poluvsí neďaleko Žiliny. Hrdina a veliteľ operácie Anthropoid, ktorý spolu s rotmajstrom Janom Kubišom vykonal rozhodujúcu úlohu: atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Po neľahkom boji s nemeckou presilou si v krypte pražského chrámu nechal posledný náboj... pre seba. Jozef Gabčík je pre nás večným príkladom odvahy a vzorom pravého hrdinstva!“ napísali na svojom Facebooku Ozbrojené sily SR.

Vojenský historický ústav (VHÚ) priniesol na svojom webe rozsiahly článok, ktorý opisuje život Jozefa Gabčíka, aj jeho hrdinský čin a následnú smrť.

Ako tvrdí VHÚ, táto vojenská akcia dodnes patrí k najznámejším činom protinacistického odboja počas druhej svetovej vojny. V októbri 1941 sa Gabčík stal veliteľom skupiny Anthropoid, ktorá mala vykonať atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora, SS-Obegruppenführera a generála polície Reinharda Heydricha.

Dňa 29. decembra 1941 o 02.24 h v blízkosti obce Nehvizdy pri Prahe bola skupina Anthropoid vysadená s príslušníkmi skupín Silver A a Silver B. Za pomoci českých vlastencov uskutočnili atentát na R. Heydricha dňa 27. mája 1942.

Počas vlny masových represálií sa ukrývali na rôznych miestach. Posledným útočiskom sa pre nich stal Pravoslávny katedrálny chrám svätého Cyrila a Metoda v Resslovej ulici v Prahe, kde J. Gabčík v beznádejnej situácii 18. júna 1942 spáchal samovraždu.

Hrdina Jozef Gabčík bol za prejavené hrdinstvo niekoľkokrát posmrtne povýšený a vyznamenaný. V roku 2015 ho prezident Slovenskej republiky vymenoval do hodnosti brigádneho generála in memoriam a v roku 2017 do hodnosti generálmajora in memoriam.


Súvisiaci článok
Na Poľane strieľal ochranár na medveďa, zasiahol kolegu do nohy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť