Sobota 27. 07. 2024 05:13:40 | Meniny má Božena

Futbalisti FK Trnové zakúpili na štadión defibrilátor. V prípad potreby ho môže použiť ktokoľvek

ŽILINA-TRNOVÉ/ Futbalisti FK Trnové vianočným punčom a fašiangami pomáhajú zachraňovať život, funkcionári a hráči futbalového klubu „tradične - netradične“ (vianočne a fašiangovo) zabezpečili defibrilátor. Do užívania ho slávnostne odovzdali v sobotu 6. apríla. ZDROJ: Roman Gaduš.

VJ |8. apríl 2024|13:00:06

Zdroj: Roman Gaduš

Súvisiaci článok
V Starej Ľubovni sa v stredu rozlúčia s dievčatami, ktoré zahynuli pod kolesami autobusu
Čítajte viac >

Pred Vianocami predávali vlastný punč na svojom štadióniku, počas Fašiangov tiež napĺňali kasu, no nebola to len zábava a utrácanie. Futbalisti FK Trnové zisk použili aj na niečo šľachetné. Pomohli totiž kúpiť a na svojom štadióniku umiestniť elektrický defibrilátor, ktorý v prípade zástavy práce srdca človeka môže jeho činnosť opäť obnoviť. Život zachraňujúci prístroj odovzdali zástupcom klubu miestni Hasiči a umiestnili ho čo najbližšie k ihrisku.

Je to výnimočný, najmodernejší defibrilátor. Ak ho niekto použije, okamžite tento prístroj vysiela signál na linku 112 a odborná pomoc je na ceste. Zatiaľ čo prístroj na mieste z dát vyhodnocuje a oznamuje postupy ako pomôcť, čo vysvetlil Predseda zdravotnej komisie Žilinského samosprávneho kraja Rastislav Johanes.

„Tento prístroj je vyrobený tak, že pokiaľ jeho pokyny človek dodrží, tak skutočne dokáže poskytnúť odbornú, skoro až lekársku pomoc. Dokáže naozaj navigovať aj laika. A to je dokonalé, že športovci si to urobili a zaplatili zo svojho, ale ten defibrilátor a integrovaný záchranný systém bude slúžiť aj pre hocikoho iného,“ uviedol.

Zdravotnú pomoc a iniciatívu futbalistov ocenil aj mestský poslanec za Trnové Jozef Juriš.

„V Trnovom už máme jeden takýto prístroj, ktorý je umiestnený na hasičskej zbrojnici, ale práve veľké zápolenia a športové súťaže bývajú na tomto poli, či už futbalovom alebo hasičské súťaže, hlavne preto je potrebné, mať takýto prístroj, kde sa niečo môže udiať. Verím, že sa nikdy nepoužije, ale ak - tu na tomto mieste bude stále prístupný a bude slúžiť nielen športovcom, ale aj celej verejnosti tu v Trnovom.“


Súvisiaci článok
Psychoterapeut Tomáš Ďurčo: Nie som automat na odpovede. Klient vie nájsť cez svoje vnútro všetko, čo potrebuje
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť