Piatok 26. 07. 2024 22:25:14 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Primátor Žiaru: Čo má po nás zostať niekoľko generácií, ak nie práve táto historická pamiatka?

ŽIAR NAD HRONOM/ Mesto Žiar nad Hronom zahajuje komplexnú rekonštrukciu biskupského kaštieľa. Projekt bude dotovaný z programu obnovy vo výške 4,2 milióna eur. Práce začnú okamžite, ukončené by mali byť do konca roka 2025.

Andrea Chudová|9. apríl 2024|09:00:06

Žiarsky kaštieľ prejde komplexnou rekonštrukciou. Zdroj: ziar.sk

Súvisiaci článok
V Žiari nad Hronom zrekonštruovali retro ihrisko v štýle 70. rokov. Máte vo svojom okolí podobné?
Čítajte viac >

Mesto Žiar nad Hronom spúšťa komplexnú rekonštrukciu biskupského kaštieľa. Historická budova prejde počas dvoch rokov dôkladnou modernizáciou. Samospráva mesta získala na tento účel dotáciu vo výške 4,2 milióna eur z programu obnovy a práce začnú takmer okamžite.

Cieľom projektu je nielen zlepšiť vzhľad tohto významného historického symbolu mesta, ale aj dosiahnuť významné úspory energie. Po dokončení rekonštrukcie sa očakáva, že náklady na energiu sa znížia o 50 % oproti súčasným výdavkom.

stiahnuť (1).jfif Žiarska samospráva získala na obnovu kaštieľa dotáciu vo výške 4,2 milióna eur. Zdroj: ziar.sk

Bývalá pevnosť a sídlo biskupov

Renesančno-barokový kaštieľ, známy aj ako biskupský kaštieľ v stredoveku slúžil ako pevnosť. Okolo roku 1631 bola pevnosť prestavaná na kaštieľ arcibiskupom Petrom Pázmáňom. Kaštieľ dlho slúžil ako letné sídlo ostrihomských arcibiskupov a neskôr banskobystrických biskupov. Od roku 1851 tu pôsobil a v roku 1869 aj zomrel biskup a Dr. Štefan Moyses, prvý tajomník Matice slovenskej. Po roku 1950 tu sídlila ekonomická škola. Mesto Žiar nad Hronom kúpilo kaštieľ v roku 2018 za 2,8 milióna eur.

2513.jfif Kaplnka biskupského kaštieľa. Zdroj: ziar.sk

Mesto Žiar nad Hronom zrenovovalo časť vnútorných priestorov a v objekte zriadilo reprezentačnú biskupskú sálu, Pamätnú izbu Š. Moysesa, archeologickú a etnografickú expozíciu a galériu insitného maliara Júliusa Považana.

„Chceli sme z kaštieľa urobiť centrum komunitného stretávania a z toho ani nechceme ustúpiť. Verím, že keď budova dostane novú podobu, naplní sa aj rôznymi skupinami ľudí, ktoré sa tu budú chcieť stretávať. Dnes tu už má dve triedy aj základná umelecká škola, ktorá si rozšírenie svojich priestorov vie predstaviť práve do objektu kaštieľa. Priestor tu možno dostane aj kaviareň, ale všetko ukáže až čas. Nechceme však nič siliť a tak, ako sme pristupovali aj k obnove interiéru, budeme postupovať aj teraz a všetko vznikne postupne,“ hovorí žiarsky primátor Peter Antal.

Kaštieľ ako najväčšia dominanta mesta

„Je to výborná správa. Veľmi sa tomu teším a verím, že radosť budú mať aj Žiarčania a návštevníci nášho mesta, ktorí k nám začali nachádzať cestu práve vďaka kaštieľu, lebo viac takýchto pamiatok tu nemáme. Po niekoľkých rokoch snaženia sa nám konečne podarilo získať dotáciu a môžeme zrenovovať najväčšiu historickú dominantu nášho mesta,“ hovorí Peter Antal.

stiahnuť.jpg Kaštieľ slúži mestu ako reprezentačné sídlo mesta. Zdroj: ziar.sk

„Kaštieľ sme v roku 2018 kúpili s tým, že chceme z neho vytvoriť reprezentačné sídlo mesta, určené všetkým obyvateľom a zachovať ho pre budúce generácie. Rekonštrukcia objektu je veľkým a dôležitým krokom, aby sme to naplnili. Vedeli sme, že nás čakajú obrovské investície do tohto majetku. Zároveň sme si však povedali, že čo má po nás ešte zostať niekoľko generácií alebo stáročí, ak nie práve táto historická pamiatka.“

Projekt rekonštrukcie kaštieľa autorsky pripravil Ing. arch. Jozef Sálus z Banskej Bystrice. Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, celý proces rekonštrukcie spadá pod dohľad Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici.

2770.jpg Vizualizácia kaštieľa po komplexnej rekonštrukcii. Zdroj: ziar.sk

„Žiar nad Hronom nemá veľa kultúrnych pamiatok, kaštieľ je preto o to vzácnejší a historicky je to naozaj vzácna budova, keďže tu pôsobil biskup Štefan Moyses. Už dlhé roky sa tu podieľam na čiastočných prípravách obnovy tejto kultúrnej pamiatky a som rád, že začína jej obnova. Tak ako nebola ľahká projektová príprava obnova kultúrnej pamiatky, tak asi nebude jednoduchá ani samotná realizácia. Ale s mojim tímom urobíme všetko pre to, aby dopadla čo najlepšie,“ hovorí architekt Jozef Sálus s tým, že práce by mali byť ukončené do konca roka 2025.


Súvisiaci článok
Psychoterapeut Tomáš Ďurčo: Nie som automat na odpovede. Klient vie nájsť cez svoje vnútro všetko, čo potrebuje
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť