Piatok 26. 07. 2024 00:35:28 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Riaditeľ mestských lesov Blažej Možucha: Nie drevo je výsledný produkt našej práce, ale zdravý les

BANSKÁ BYSTRICA/ Do polovice apríla pribudne v mestských lesoch v okolí Banskej Bystrice vyše 52-tisíc nových stromčekov. Bude ich o 15-tisíc viac, ako vlani. Mestské lesy nie sú len zásobárňou pitnej vody ale aj domovom vzácnych druhov rastlín a živočíchov.

Andrea Chudová|11. apríl 2024|08:21:22

V mestských lesoch v okolí Banskej Bystrice pribudne vyše 52-tisíc nových stromčekov. Zdroj: banskabystrica.sk

Súvisiaci článok
Upracme si Slovensko! Požiadajte o balíček pomôcok a pustite sa do práce
Čítajte viac >

Spoločnosť Mestské lesy Banská Bystrica, s.r.o., v rámci jarného obdobia tohto roku vysadí 5 200 jedličiek, 19 000 smrekov, 7 400 smrekovcov, 19 100 bukov a 1 300 dubov. Tento rok sa počet nových vysadených stromčekov zvýšil o 15-tisíc viac ako minulý rok. Zalesňovacie práce sa začali už v marci v dôsledku teplého počasia a budú pokračovať do polovice apríla.

Súčasné obdobie je pre lesníkov ideálne na vysádzanie stromčekov, nakoľko sa skončili jarné mrazy a v pôde je dostatok vlahy. Na zalesňovanie využívajú najmä miestnych ľudí, ktorí s tým majú dlhoročné pracovné skúsenosti.

IMG_0054-1200x900.jpg Každoročne sú v mestských lesoch vysadené tisícky stromčekov. Zdroj: banskabystrica.sk

Nie drevo je výsledný produkt, ale zdravý les

Lesy v okolí Banskej Bystrice sú významným rezervoárom pitnej vody, slúžiacej nielen pre mesto, ale aj pre širšiu oblasť jej okolia. Sú miestom, kde sa vyskytuje množstvo vzácnych druhov rastlín a živočíchov. Veľká časť lesov v okolí Banskej Bystrice, približne jedna tretina, patrí pod Národný park Veľká Fatra. Nachádza sa v nich aj osem chránených oblastí s malou rozlohou, ktoré slúžia na ochranu rôznych druhov stromov ako tisa obyčajný, dub plstnatý, ale aj vzácnych rastlín ako hlucháň a rôzne druhy orchideí. Každý rok je v mestských lesných oblastiach vysadených tisíce stromčekov.

„Pri hospodárení prírode blízkymi spôsobmi sa les dokáže obnovovať sám. Našou prioritou je, aby na miestach, kde sa robí výrub, vyrástli zo semienok dospelých drevín ďalšie maličké stromčeky, ktoré tam budú rásť. Nie je dobré, keď musia lesníci vysádzať väčšie množstvo stromov. U nás sa pod tento stav podpísalo najmä suché letné počasie spred dvoch rokov, kedy bol nedostatok vlahy. Stromy sú vtedy oslabené a častejšie aj napadané podkôrnym hmyzom. Treba si uvedomiť, že nie drevo je výsledný produkt našej práce, ale zdravý les, ktorý plní ekologické, environmentálne i produkčné funkcie,“ uviedol Blažej Možucha, riaditeľ Mestských lesov Banská Bystrica, s.r.o.

IMG_0057-1200x900.jpg Semenáčik smreka obyčajného. Zdroj: banskabystrica.sk

Populácia tisa obyčajného klesá

V mestských lesoch Banskej Bystrice predstavujú približne 65 percent listnaté stromy, ako sú buk, jaseň, javor, brest a dub. Zvyšných 35 percent tvoria ihličnaté stromy, medzi ktoré patria smrek, jedľa a smrekovec. Okrem toho, Banskobystrické lesy sú výnimočné aj vďaka svojej prítomnosti vzácnej chránenej dreviny - tisu obyčajného. Táto drevina je významná aj preto, že najväčšie množstvo tisa v celej Európe sa nachádza práve v okolí Banskej Bystrice.

„Niekedy sa počty tisa obyčajného odhadovali na státisíce až milióny. V dôsledku globálnych zmien klímy, ale i kvôli ľudskej činnosti či premnoženiu jelenej zveri, celková populácia tejto dreviny klesá nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Pre nás lesníkov je to výzva, aby sme práve tis obyčajný zachovali ako symbol našich lesov pre budúce generácie,“ dodal Jozef Jankov, hlavný inžinier mestských lesov.

Sadiť prišli aj žiaci

„Tento rok sa k zalesňovacím prácam v Laskomerskej doline pridali aj tri desiatky žiakov zo Základnej školy Moskovská. Vysadili 450 mladých stromčekov. Školáci sú zapojení do rôznych domácich i zahraničných projektov, v rámci ktorých získavajú množstvo potrebných a dôležitých vedomostí, nevynímajúc environmentálnu oblasť. Aj preto chcú prispieť k znižovaniu uhlíkovej stopy práve vysádzaním nových stromčekov. Som presvedčený, že aj takýmito aktivitami dokážeme prilákať mladšie generácie do našich krásnych lesov,“ skonštatoval Jakub Gajdošík, prvý zástupca primátora.

IMG_0101-1200x900.jpg So zalesňovaním pomáhali aj ôsmaci a deviataci zo ZŠ Moskovská. Zdroj: banskabystrica.sk


Súvisiaci článok
Pridajte sa k Priateľom zeme a znížte množstvo plastového odpadu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť