Sobota 27. 07. 2024 09:42:25 | Meniny má Božena

Pro-ruské vyjadrenia na bilbordoch zaujali aj pobúrili Slovensko. Čo si o nich myslíte vy?

BRATISLAVA/ Demokrati odštartovali kampaň do Európskeho parlamentu. Heslá "EÚ a NATO nepotrebujeme”, “Skutok sa nestal” či ”Bez Ruska neprežijeme”, si zvolili ako spôsob konfrontácie s tými, ktorí takého vyjadrenia šíria.

Andrea Chudová|12. apríl 2024|08:24:00

Demokrati pred Grasalkovičovým palácom. Zdroj: Martina Kakaščíková

Súvisiaci článok
Na tretí pokus otvorili súd s Bašternákom v kauze Bonaparte
Čítajte viac >

Vo štvrtok 11. apríla sa pred Grasalkovičovým palácom na Hodžovom námestí v Bratislave stretli zástupcovia strany Demokrati s občanmi demokratického spektra. Verejné zhromaždenie s názvom "Nikam neodchádzame, nikdy neustúpime!" vyslalo Slovensku odkaz, že rešpektuje výsledky prezidentských volieb, no zároveň neustúpi od svojich hodnôt.

2f3146e8-56be-4bdd-b5e6-4b0817640da4.jpg Verejné zhromaždenie "Nikam neodchádzame, nikdy neustúpime!". Zdroj: Martina Kakaščíková

Kontroverzné bilbordy

Demokrati odštartovali kampaň do Európskeho parlamentu, keď zo soboty na nedeľu, po prezidentských voľbách vylepili 99 billboardov. Pro-ruské vyjadrenia na bilbordoch zaujali aj pobúrili Slovensko. Heslá "EÚ a NATO nepotrebujeme”, “Skutok sa nestal” či ”Bez Ruska neprežijeme”, si zvolili ako spôsob konfrontácie s tými, ktoré takého vyjadrenia šíria.

Podľa predsedu strany Jaroslava Naďa demokratické spektrum prehralo už dva politické súboje a je čas rázne zakročiť.

“Proti zlu sa v rukavičkách nevyhráva. Poznáte nás a viete, že sa nebojíme povedať pravdu, nech je akokoľvek tvrdá. Áno, zadávateľmi tejto reklamy sú Demokrati, no autormi týchto škandalóznych sloganov sú Fico, Danko, Pellegrini a ak ste ich zbadali a pobúrili vás, je to správne. Odmietame sa na tomto pro-ruskom kolaborantstve podieľať v zahraničí,” povedal Naď.

177565c7-e72b-4e4a-a21d-a99b895b0c02.jpg Jaroslav Naď, predseda strany Demokrati. Zdroj: Martina Kakaščíková

Podpredseda Demokratov Juraj Šeliga hovorí, že tieto slogany sú tvrdou realitou: "Fico už začal pripravovať verejnosť na to, že nám pre jeho katastrofálnu politiku zastavia eurofondy. Bude si hľadať vinníkov, no celá EÚ a celý demokratický svet ukazuje a veľmi oprávnene prstom na neho. Už iba čakám, kedy Fico použije Mečiarove slová: keď nás nechcú na západe, pôjdeme na východ. O tomto musíme hovoriť, aby sme sa po eurovoľbách neprebudili do smutného rána. My jednoducho neustúpime!"

fb02695b-0524-4b68-8482-9637114073b9.jpg Juraj Šeliga, podpredseda Demokratov. Zdroj: Martina Kakaščíková

Jaroslav Naď zároveň poďakoval všetkým, ktorí sa stali súčasťou kampane: “Ďakujem všetkým, ktorí zdieľali tento obsah, alebo dokonca, veľmi správne tieto heslá škrtali priamo na billboardoch. Či to boli občianske združenia, rôzne mimovládne organizácie alebo iné politické strany. Ďakujem, že ste sa stali aktívnou súčasťou našej kampane a spolu sme upozornili na témy, ktoré sú pre Slovensko a Európu doslova existenčné,” povedal Jaroslav Naď.

Kampaň bude pokračovať

Predseda Demokratov naznačuje, že v najbližších dňoch sa plánuje spustiť ďalšia, nie však posledná časť kampane. Existujúce slogany budú nahradené novými, ako napríklad: "EÚ a NATO potrebujeme", "Skutok sa stal", "Ukrajina je priateľ" a "Bez Ruska prežijeme". Okrem toho sa na billboardoch objaví webová stránka kampane. Táto stránka bude zameraná na základné programové body pre eurovoľby a zároveň obsahovať zoznam kandidátov za stranu Demokrati.

434594743_986532929703425_1086199012337446535_n-jkugot-676x566.jpeg

“Našu zahraničnú politiku nemôže nikto spochybniť. Ukrajine sme pomohli najviac, ako sme len vedeli. Tvrdo sme upozorňovali na ruské zásahy či už do predvolebnej kampane alebo do našej bezpečnosti a rázne sme zakročili. Denno-denne sme upozorňovali, že skutok sa stal a žiaľ, nie jeden. Na našich hodnotách sme nič nezmenili a ani nezmeníme," dodal na záver Jaroslav Naď.


Súvisiaci článok
VIDEO Prezidentka: Atmosféra je po voľbách poznačená nenávisťou, zastavme to!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť