Sobota 18. 05. 2024 11:39:39 | Meniny má Viola

Športovcom roka v Prešovskom kraji sa stal tretí rok za sebou zápasník Salkazanov. Do Športovej siene slávy pribudli ďalší dvaja športovci

PREŠOV/ Na jubilejnom 20. ročníku oceňovania najlepších športovcov Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa stretli výnimočné športové osobnosti a kolektívy z Prešovského kraja, laureáti v Športovej sieni slávy a Ceny predsedu PSK, najpopulárnejší športovci kraja i mladé talenty. Najúspešnejších športovcov ocenili v Historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Zdroj: PSK.

Lenka Ménová|23. apríl 2024|11:00:06

Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

Súvisiaci článok
Jahodové mesto Prešov pozýva na jedinečnú súťaž o najlepší jahodový koláč na svete
Čítajte viac >

PSK má za sebou jubilejný 20. ročník oceňovania v ankete Športovec PSK. Ocenení boli 20 športovci, ktorí v minulom roku 2023 dosiahli mimoriadne športové úspechy. Zápasník Tajmuraz Salkazanov získal titul majsta Európy a vďaka tomuto úspechu sa stal najúspešnejším športovcom kraja. Ako prvý v histórii sa sal víťazom ankety tretíkrát, tretí rok za sebou. Do Športovej siene slávy PSK sa dostali aj hádzanár Rudolf Horváth a biatlonista Pavol Hurajt.

„Toto významné podujatie je každoročne dôkazom, že Prešovský kraj je krajom športu a veľkých športových mien, a že sa rozhodne v tejto oblasti máme čím pochváliť. Tešíme sa tiež z toho, že nám tu rastie mladá športová generácia – talentovaní plavci, strelci, basketbalisti, tanečníci a ďalší športovci, ktorí dávajú o sebe vedieť skvelými športovými výkonmi už v tomto mladom veku. A to je pre náš kraj veľmi povzbudzujúce. Vážime si každý úspech, o ktorí sa naši športovci v minulom roku postarali a ďakujeme im za to, ako skvele náš región reprezentujú. Vďaka nim je o Prešovskom kraji počuť aj ďaleko za jeho hranicami. Prajem im všetkým najmä neutíchajúcu radosť zo športu,“ povedal počas slávnostného galavečera predseda PSK Milan Majerský.

Titul najúspešnejší športovec PSK za rok 2023 získal zápasník Tajmuraz Salkazanov zo Zápasníckeho klubu Vihorlat Snina, ktorý v ankete dominoval aj v rokoch 2022 a 2021. Vo februári tohto roku získal v rumunskej Bukurešti štvrtý európsky titul a získané ocenenie mu zaslúžene patrí, pretože je jednoznačne najúspešnejším reprezentantom Prešovského kraja.

Športovec s veľkým srdcom pre Slovensko

Tajmuraz Salkazanov pochádza zo Severného Osetska a patrí medzi najlepších zápasníkov sveta. Slovensko reprezentuje od roku 2018. Vo februári sa stal tento slovenský zápasník štvrtýkrát za sebou majstrom Európy vo voľnom štýle v kategórii do 74 kg.

Reprezentačným trénerom Salkazanova je Erik Cap z klubu Vihorlat Snina. Trénuje aj ďalších úspešných zápasníkov, Achsarbeka Gulajeva a Borisa Makojeva, ktorý na nedávnych ME v Bukurešti vybojoval striebornú medailu. Je to z veľkej časti jeho zásluha, že Slovensko získava vzácne kovy a svojich zverencov by chcel priviesť k úspechom na olympiáde.

Jeho trénerským vzorom je Kazbek Dedegkajev, ktorý je trojnásobným najlepším trénerom na svete. Na adresu svojho úspešného zverenca Tajmuraza nešetril chválou:

"On má talent od Boha. Chvíľu trvalo, kým dozrel, teraz je nezastaviteľný. Je to profesor zápasenia. Pokiaľ je zdravý, tak nemá na európskom šampionáte konkurenta."

Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

Do Športovej siene slávy PSK zaradila odborná komisia na základe dosiahnutých celoživotných úspechov európskeho a svetového významu jediného žijúceho slovenského hádzanárskeho majstra sveta z roku 1967 Rudolfa Horvátha. Druhým laureátom sa stal Pavol Hurajt, bronzový medailista v pretekoch na 15 km zo ZOH 2010 v kanadskom Vancouveri.

Predseda PSK Milan Majerský udelil cenu za rok 2023 dlhoročnému slovenskému reprezentantovi v stolnom tenise a olympionikovi Ľubomírovi Pištejovi. In memoriam bola cenou predsedu PSK ocenená mladá športová dvojica – trénerka gymnastiky Bronislava Božoňová a futbalista Marek Vojtaššák, ktorí zahynuli pri tragickej nehode v roku 2022.

Najväčším talentom PSK do 15 rokov sa stal juniorský plavec z Diamond Swimming Club Prešov Ján Sciranka. Titul najúspešnejší športovec stredných škôl v pôsobnosti kraja získala študentka 3. ročníka Gymnázia sv. Moniky v Prešove, taekwondistka z klubu Taekwon-Do Gebaek Prešov Teresa Kručayová.

V internetovom hlasovaní, ktorého sa zúčastnila široká verejnosť, získal najviac hlasov a najpopulárnejším športovcom PSK za rok 2023 sa stal mládežnícky FC Tatran Prešov, jeho mladé futbalistky Tatranky. Získali viac ako 9-tisíc hlasov z celkového počtu vyše 30-tisíc hlasov. Dievčenský futbalový klub Tatranky vznikol v metropole Šariša v roku 2014 a odvtedy zaznamenali množstvo úspechov.

Prehľad všetkých ocenených športovcov PSK za rok 2023 v jednotlivých kategóriách:

• Najúspešnejší športovec PSK za rok 2023 víťaz: Tajmuraz Salkazanov zápasenie (ZK Vihorlat Snina)

• Najúspešnejší jednotlivci PSK za rok 2023 bez určenia poradia
Tomáš Smrek, kulturistika (KŠK mesta Stará Ľubovňa) Lukáš Urban, hádzaná (Tatran Prešov) Kamila Novotná, športová streľba (ŠKP Prešov) Lillian Slušná, plávanie (Podtatranská akadémia plávania Svit) Michal Ščerba, volejbal (VK Mirad UNIPO Prešov)

• Športová sieň slávy Prešovského samosprávneho kraja Rudolf Horváth, hádzaná Pavol Hurajt, biatlon

• Cena predsedu PSK 2023 Ľubomír Pištej, stolný tenis (Prešov) Bronislava Božoňová – Marek Vojtaššák, in memoriam, gymnastika/futbal

• Najúspešnejší znevýhodnený športovec PSK za rok 2023 Eva Novotná, rod. Jurková, stolný tenis (Miňovce)

• Najúspešnejší tréner v pôsobnosti PSK za rok 2023 Ján Šima, športová streľba (ŠKP Prešov)

• Najúspešnejšie kolektívy dospelých PSK za rok 2023 (bez určenia poradia) Tatran Prešov, hádzaná BK Iskra Svit, basketbal Humenné, malý futbal

• Najúspešnejšie kolektívy mládeže PSK za rok 2023 (bez určenia poradia) TJ Slávia Svidník, volejbal, chlapci Tatran Prešov, hádzaná, chlapci TK Grimmy Prešov, tanečný šport, mix

• Najúspešnejší študent strednej školy za rok 2023 Teresa Kručayová, taekwondo (ŠK Taekwon-DO GE-BAEK Prešov, Gymnázium sv. Moniky Prešov)

• Talent PSK za rok 2023 (športovec do 15 rokov) Ján Sciranka, plávanie (Diamond Swimming Club Prešov)

• Najpopulárnejší športovec PSK podľa internetového hlasovania za rok 2023 FC Tatran Prešov, futbal, dievčatá


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Najnovší termálny aquapark, vodný raj Lipany, ponúka zábavu pre všetky vekové kategórie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť