Sobota 18. 05. 2024 07:54:58 | Meniny má Viola

Bytča v utorok opäť prerokuje predaj Tisovho domu obdivovateľom tohto fašistického kolaboranta

BYTČA/ Mestské zastupiteľstvo v Bytči bude v utorok opäť rokovať o žiadosti Slovenského dejepisného spolku o odkúpenie polovice rodného domu odsúdeného vojnového zločinca Jozefa Tisa. Spolok Tisa glorifikuje, usporadúva tu rôzne oslavné zhromaždenia a v pláne má zriadiť v ňom pamätnú izbu ako turistickú atrakciu. Žiadosť už raz predložil, no zase stiahol. Teraz je situácia iná a hrozí, že by mohla byť schválená.

Michal Filek|22. apríl 2024|14:57:10

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Bytčianski poslanci zobrali na vedomie upozornenie prokurátora na nečinnosť pri neodstránení busty Jozefa Tisa na jeho rodnom dome
Čítajte viac >

Na problém upozornilo Kultúrne centrum Hviezdne noci. Pred prerokovaním rovnakej žiadosti vo februári 2022 vyzvali poslancov a primátora otvoreným listom, aby za odpredaj nehlasovali. List na internete podporilo 1 147 ľudí.

Slovenský dejepisný spolok pod tlakom verejnosti žiadosť stiahol. Teraz ju poslal opäť.

Predseda SDS Pavol Demjanič pre SP 21 v minulosti uviedol: „Jozef Tiso bol významnou osobnosťou slovenských dejín, ktorá dodnes púta pozornosť. Z tých pár kúskov nábytku, ktoré vlastníme, dokážeme podľa dobových fotografií rekonštruovať izbu jeho rodičov a využívať ju ako turistickú atrakciu mesta. Stále mi totiž volajú rôzni ľudia, ktorí idú okolo alebo majú v pláne navštíviť okolie Bytče a radi by sa tam pozreli, a to bez ohľadu na to, aký majú naňho názor.“

Žiadosťou sa zaoberala komisia správy majetku, ktorá ju, podľa zápisnice zverejnenej na oficiálnej stránke mesta, neschválila.

Hlasovanie v mestskej rade však už, podľa našich informácií, tak jednoznačné nebolo. Proti mali byť len traja zo šiestich jej členov.

Hlasovať o odpredaji bude mestské zastupiteľstvo v utorok 22. apríla. K účasti na ňom vyzýva opäť Richard Michalík z KC Hviezdne noci.

„V utorok 23.4. o 14.00 na mestskom zastupiteľstve prebehne v Dome Kultúry v Bytči opätovné rokovanie o odkúpení druhej polovice Tisovho domu Dejepisnému spolku. Mesto na svojej novej stránke ani len neuverejnilo pozvánku a body rokovania mestského zastupiteľstva. Ide o rovnakého kupcu, ako pri poslednom pokuse v roku 2022, kedy sme na túto informáciu reagovali otvoreným listom poslancom a kupec, ako odpoveď na medializáciu celého procesu, žiadosť stiahol,“ upozorňuje Michalec.

Protestoval aj prokurátor

Minulý rok poslanci prerokovali protest prokurátora, ktorý upozornil na porušenie zákona v súvislosti s umiestnením pamätnej tabule na Tisovom dome. Ten žiadal mesto o vykonanie opatrení, ktoré mali zabezpečiť jej odstránenie.

Mesto zobralo upozornenie prokurátora na vedomie, no nevyhovelo mu. Primátor Miroslav Minárčik uviedol, že Mesto Bytča bude hľadať optimálne riešenie, aby situáciu vyriešilo zákonným spôsobom. Jednou z možností, ktorú navrhoval, je predaj mestskej polovice domu Slovenskému dejepisnému spolku.

O tomto kroku budú teda poslanci rokovať. Situáciu, ktorá je podľa prokurátora v rozpore so zákonom, by to však celkom určite nevyriešilo. Podľa vyjadrení Demjanoviča, by ju mohlo ešte zhoršiť.

Spolok by, nielenže, tabuľu neodstránil, ale navyše by v dome zriadil pamätnú izbu odsúdenému a popravenému vojnovému zločincovi.


Súvisiaci článok
Velebí Tisa a jeho fašistický štát. Za prezidenta Švec kandidovať nemôže
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť