Sobota 18. 05. 2024 01:17:43 | Meniny má Viola

Bytčianski poslanci zobrali na vedomie upozornenie prokurátora na nečinnosť pri neodstránení busty Jozefa Tisa na jeho rodnom dome

BYTČA/ Prokurátor Generálnej prokuratúry SR Peter Mihál poslancom predniesol upozornenie na porušenie zákona o protifašistickom odboji, ku ktorému došlo nečinnosťou zastupiteľstva spočívajúcej v neodstránení busty a pamätnej tabule Jozefa Tisa na jeho rodnom dome, ktorý mesto vlastní z jednej polovice. Poslanci vzali upozornenie na vedomie a na čele s primátorom Miroslavom Minárčikom, prejavili ochotu situáciu vyriešiť. Nateraz sa totiž ako prekážka javí potrebná dohoda s druhým spoluvlastníkom domu, OZ Slovenský dejepisný spolok.

Michal Filek|26. október 2023|08:30:42

Zdroj: Michal Filek

Súvisiaci článok
V ovocnom sade pri Nitrianskom Pravne napadol medveď muža. Polícia vydala výstrahu!
Čítajte viac >

Predsedom Slovenského dejepisného spolku je Pavol Demjanič. Ten v minulosti kandidoval za Kotlebovu ĽSNS a pravidelne si tam pripomínal vznik Slovenského štátu, na čele ktorého stál Tiso kolaborujúci s Hitlerovským Nemeckom.

Prokurátor žiadal okrem prejednania svojho podnetu, čo sa v stredu aj stalo, aj o prijatie konkrétneho opatrenia na odstránenie zisteného porušenia zákonnosti.

Ako sám povedal, vzhľadom na to, že dom, na ktorom je busta a tabuľa umiestnená, vlastní mesto len spolovice, uvedomuje si, že sa to nebude dať urobiť jedným uznesením zastupiteľstva. Mesto preto vyzval, aby upozornenie vzalo na vedomie a začalo robiť kroky k tomu, aby nezákonný stav odstránilo.

Primátor Miroslav Minárčik počas rokovania niekoľkokrát zdôraznil, že on, ani zastupiteľstvo, ani Mesto Bytča v žiadnom prípade neobhajuje Jozefa Tisa. V tomto zmysle prijalo zastupiteľstvo aj uznesenie, pričom upozornenie prokurátora zobralo na vedomie.

Ak by totiž, podľa primátora, v stredu poslanci jednostranne rozhodli o odstránení busty a tabule, navodili by tým, ako spoluvlastník stav porušujúci zákon.

Ubezpečil však, že Mesto Bytča bude hľadať optimálne riešenie, aby situáciu vyriešilo zákonným spôsobom. Jednou z možností, ktorú navrhoval, je predaj mestskej polovice domu Slovenskému dejepisnému spolku.

Druhou, ktorú navrhol poslanec Branislav Šušolík je pravý opak. Pokúsiť sa o kúpu podielu od druhého spoluvlastníka.


Súvisiaci článok
Matovič sa dočkal. Znova je na čele Slovenska!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť