Sobota 05. 10. 2024 02:41:24 | Meniny má Viera

Záchranársky pes Ajax, spolu so psovodom Júliusom Janigom, dostali v Prahe ocenenie za záchranu siedmych ľudí po zemetrasení v Turecku

PRAHA/ Ajax, spolu s Júliusom Janigom z Horskej záchrannej služby, pomáhali zachraňovať ľudí po minuloročnom ničivom zemetrasení v Chorvátsku. Tento týždeň im zato v Prahe udelili cenu Statočné psie srdce v kategórii zahraničného psa.

Michal Filek|25. apríl 2024|14:21:55

Zdroj: Horská záchranná služba

Súvisiaci článok
Koncom januára sa v Tatrách preškoľovali kynológovia Horskej záchrannej služby
Čítajte viac >

O ocenení informuje Horská záchranná služba.

Šesťročný Ajax je Nemecký ovčiak, ľudovo nazývaný vlčiak, a v službách Horskej záchrannej služby pomáha zachraňovať životy na Slovensku. Spolu so psovodom Júliusom Janigom boli členmi slovenského záchranného tímu, ktorý zasahoval po minuloročnom ničivom zemetrasní v Turecku.

Ako píše HZS, Július Janiga je profesionálny horský záchranár, ktorý sa venuje ako kynológ tréningu a výcviku Ajaxa dlhé hodiny. Odmenou sú zachránené ľudské životy. Konkrétne v Turecku ich bolo sedem.

Stalo sa tak po ničivom zemetrasení, ktorá si vo februári 2023 vyžiadalo desiatky tisíc obetí.

Zo Slovenska na pomoc vyrazil záchranný tím ministerstva vnútra, ktorý tvorili piati záchranári Horskej záchrannej služby.

IMG-20240425-WA0013-2.jpg Július Janiga s Ajaxom. Zdroj: Horská záchranná služba.

Za čin, ktorého hodnota sa nedá odmerať a ničím vyvážiť, bola Júliusovi s Ajaxom v utorok v Prahe v kategórii Záchranný čin služobných a záchranárskych psov udelená cena Statočné psie srdce.

„Je to uznanie a úspech celej kynológie Horskej záchrannej služby. Treba sa poďakovať aj organizátorom ankety za to, že ocenili aj výkon zahraničného psa,“ hovorí o ocenení Július Janiga.


Súvisiaci článok
Poznáte slovenské národné plemená psov? Hav - hav, zoznámte sa!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť