Streda 26. 06. 2024 11:52:40 | Meniny má Adriána

V Kežmarku organizujú Wings for Life World Run. Pridajú sa tak k celosvetovému behu za dobrú vec

KEŽMAROK/ Už jedenásť rokov sa koná beh RedBull Wings for Life World Run, ktorý si našiel cestu do mnohých krajín sveta, vrátane Slovenska. Do aktivity sa po jedenástykrát zapojí aj mesto Kežmarok. Tento jedinečný beh, organizovaný v rámci Športovej komunity športu, sa bude konať v nedeľu 5. mája o 13:00 hod., v rovnakom termíne i čase ako práve v tej chvíli na celom svete. Zdroj: Mesto Kežmarok

Lenka Ménová|29. apríl 2024|13:00:06

Zdroj: Facebook/Mesto Kežmarok - oficiálna stránka

Súvisiaci článok
Na Šarišskom hrade pripravujú veľkolepé otvorenie sezóny. Pripravte sa na stredoveký trh kráľa Štefana V.
Čítajte viac >

Beh sa bude konať v Kežmarku na ceste k rybníku Zlatná. Trasa bude viesť od sídliska Sever až po rybník Zlatná a po ceste budú k dispozícii občerstvovacie stanice. Preteky sa budú konať nielen v Kežmarku, ale aj v Košiciach a vo Vysokých Tatrách. Stretnú sa na nich profesionálni športovci, známe osobnosti i úplní začiatočníci. Charitatívna nadácia Wings for Life podporuje špičkový výskum na celom svete s cieľom nájsť liek na poranenie miechy. Všetci bežci na celej planéte štartujú preteky presne v rovnakom čase: 11:00 UTC.

„Hlavnou myšlienkou je vyzbierať finančné prostriedky na medicínsky výskum, ktorý sa zameriava na liečbu poranení miechy a chrbtice. Na tieto vedecké účely pôjde kompletná čiastka zo štartovného i darov,“ upresnil Karolčík. Do tohto behu sa počas desiatich rokov zapojilo viac než milión súťažiacich. „Za desať ročníkov máme dokopy zaznamenaných 1 293 716 účastníkov, v minulom roku 2023 ich bolo 206 728,“ objasnil Boris Karolčík, športový špecialista spoločnosti RedBull.

Tieto preteky sprevádza aj jedna nezvyčajná skutočnosť, ktorá sa týka pravidiel. „Nezvyčajné je, že cieľová čiara naháňa pretekára. Polhodinu po začiatku behu vyštartuje stíhacie auto, či už virtuálne v mobilnej aplikácií bežca alebo na tých najväčších pretekoch aj v podobe reálneho vozidla.

Toto auto každých 30 minút zrýchľuje a v momente, keď súťažiaceho dobehne, beh sa preňho končí. Vďaka možnosti virtuálneho vozidla je možné tento beh absolvovať prakticky kdekoľvek na svete,“ upresnil športový špecialista. Dôkazom, že tento beh sa dá absolvovať naozaj takmer kdekoľvek, je aj počet krajín, v ktorých sa už tieto preteky odohrali. „Táto akcia sa konala už v 195 krajinách sveta,“ podotkol Karolčík.

Zapojením sa do charitatívneho behu Wings for Liefe World Run účastníci pomôžu dobrej veci, pretože 100 % z registračného poplatku vo výške 18 € za účastníka poputuje na výskum liečby poranenia miechy. Jedinečnosť tohto podujatia spočíva v tom, že v rovnakom čase na celom svete spoločne pobeží tisíce ľudí.

Zdroj: Facebook/Wings for Life World Run - oficiálna stránka

Súvisiaci článok
Športovcom roka v Prešovskom kraji sa stal tretí rok za sebou zápasník Salkazanov. Do Športovej siene slávy pribudli ďalší dvaja športovci
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť