Utorok 01. 10. 2024 04:23:58 | Meniny má Arnold

Kežmarská nemocnica otvorila dve špecializované detské ambulancie

KEŽMAROK/ Nemocnica v Kežmarku otvorila začiatkom mája dve špecializované pediatrické ambulancie. Jedna z nich, ambulancia pediatrickej reumatológie, bude jedinou svojho druhu v celom Prešovskom kraji. Znovuotvorená bude aj detská nefrologická ambulacia.

Lenka Ménová|7. máj 2024|11:00:07

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
V Kežmarku organizujú Wings for Life World Run. Pridajú sa tak k celosvetovému behu za dobrú vec
Čítajte viac >

Ordinačné hodiny ambulancie pediatrickej reumatológie sú vyhradené na utorok, detská nefrologická ambulancia bude pre pacientov k dispozícii v stredu. Obe ambulancie sa nachádzajú na prízemí ambulantnej časti hlavného objektu Kežmarskej nemocnice.

Ambulancia pediatrickej reumatológie je určená pre pacientov vo veku od 0 – 19 rokov za účelom diagnostiky a liečby zápalových ochorení kĺbov, svalov a ciev, no aj systémových zápalových ochorení. Ambulancia bude určená predovšetkým pre pacientov z Prešovského kraja, pretože je jedinou ambulanciou takéhoto charakteru v kraji. Ordinačné hodiny budú každý utorok v čase od 7:00 do 15:30 hod. K vyšetreniu je potrebné priniesť výmenný lístok od obvodného pediatra alebo odporúčajúceho špecialistu, a tiež výsledky predošlých vyšetrení, ktoré súvisia s akútnymi ťažkosťami.

„Zaoberáme sa aj diferenciálnou diagnostikou chronických bolestí kostrosvalového systému a ochorení spojených s recidivujúcimi horúčkami. Máme možnosť širokej laboratórnej, ultrasonografickej diagnostiky. Úzko spolupracujeme s reumatológmi na klinických pracoviskách, najbližšie v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach, najmä v prípade potreby komplexnej diagnostiky a liečby s nutnosťou hospitalizácie, ev. podania cielenej intraartikulárnej protizápalovej liečby,“ priblížila primárka detského oddelenia kežmarskej nemocnice, a zároveň lekárka ambulancie MUDr. Zuzana Seligová.

Detská nefrologická ambulancia poskytuje komplexnú diagnosticko-liečebno-preventívnu ambulantnú a lôžkovú starostlivosť pre deti a dorast s vrodenými vývojovými vadami močovej sústavy, infekčnými ochoreniami močovej sústavy, nočným pomočovaním sa, chronickými zápalovými ochoreniami obličiek, nedostatočnou funkciou obličiek, prípadne zlyhávajúcimi obličkami a rôznymi patologickými nálezmi v moči.

„Pri vyšetrovaní úzko spolupracujeme s urológmi a chirurgickým riešením vrodených vývojových chýb močovej sústavy (obličky, močovody, močový mechúr), využívajúc spektrum rádiologických (cystografia, intravenózna urografia, CT) a scintigrafických vyšetrení (statická/dynamická scintigrafia obličiek), ktoré objednávame na pracovisko Nemocnice Poprad, a.s.,“ hovorí námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť kežmarskej nemocnice, a zároveň lekárka ambulancie MUDr. Beáta Šoltýsová.

Pacienti sa budú môcť objednať počas ordinačného dňa, teda v stredu, osobne v čase 9:30 – 12:00 hod. alebo telefonicky v čase od 14:00 – 15:30 hod., prípadne aj mailom na adrese: detskanefro@nemocnicakezmarok.sk.

„Pacienti nemusia byť v rámci prvovyšetrenia nalačno. Vyšetrenie prebieha bez špeciálnej prípravy, no uprednostňujeme odosielanie pacientov s kompletnou zdravotnou dokumentáciou. Odosielajúci lekár je povinný na výmennom lístku stručne zadefinovať a popísať problémy pacienta a priložiť výsledky ním realizovaných vyšetrení, na základe ktorých je nefrologické vyšetrenie indikované (nestačí len výmenný lístok so žiadosťou o vyšetrenie).

Pri nutnosti vykonania laboratórnych alebo iných vyšetrení pacientov objednáme na presný termín a poučíme ich, respektíve zákonného zástupcu, o príprave k odberom/vyšetreniam. Sonografické vyšetrenie obličiek a močového mechúra sa nevykonáva nalačno. Pacient by mal mať dostatočný príjem tekutín a u starších detí je vhodné vyšetrenie pri naplnenom močovom mechúre,“ dodáva MUDr. Beáta Šoltýsová.

Kežmarská nemocnica má aj správu, ktorá pacientov nepoteší. Informuje, že od apríla 2024 je činnosť ambulancie pediatrickej gastroenterológie, hepatológie a výživy pozastavená, a to na dobu neurčitú.

Zdroj: Nemocnica Kežmarok, člen skupiny Agel - oficiálny stránka
Zdroj: Nemocnica Kežmarok, člen skupiny Agel - oficiálny stránka
Zdroj: Nemocnica Kežmarok, člen skupiny Agel - oficiálny stránka

Súvisiaci článok
Lahôdka v Kežmarku. V rámci hudobnej jari vystúpia Rikkon aj Slováček
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť