Sobota 27. 07. 2024 01:46:28 | Meniny má Božena

VIDEO Slovensko zažilo spanilú jazdu Škodoviek 1000. Od ich výroby uplynulo už 60 rokov!

SLOVENSKO/ V sobotu 11. mája sa v rámci Tradičného stretnutia majiteľov Škody 1000 MB, MBX a MBG uskutočnila spanilá jazda asi 60 veteránov. Trinásty ročník podujatia si pripomenul 60 rokov od začiatku výroby tohto kultového vozidla. Zo spanilej jazdy do Banskej Štiavnice Vám prinášame videopohľadnicu.

Andrea Chudová|14. máj 2024|10:00:06

Spanilá jazda Škody MB, MBX a MBG. Zdroj: skoda1000mb-club.webnode.sk

Súvisiaci článok
Na plátno premietal boj s krutým osudom, až kým nespoznal svoju žiarivú múzu. Pred 129 rokmi sa narodil maliar Mikuláš Galanda
Čítajte viac >

Tradičné stretnutie Škody 1000 MB, MBX a MBG sa koná s výnimkou pandémie koronavírusu už trinásť rokov. Trojdňové stretnutie majiteľov veteránov prebieha výhradne v Banskobystrickom kraji, pričom každoročne prebieha na inej lokalite a s inou trasou spanilej jazdy. Počas tejto jazdy vozidlá sprevádza policajný doprovod, za čo sú im organizátori podujatia vďační.

"Prvotná myšlienka tradičného stretnutia majiteľov vozidiel Škoda 1000 MB napadla dvom pánom - Ondrejovi Tausberíkovi a Martinovi Valovičovi, ktorí sa spoznali cez tieto kultové autá. Po 10-tich úspešných ročníkoch odovzdal Ondrej Tausberík štafetu v organizovaní tohto podujatia mne," hovorí organizátor podujatia Tomáš Kliment.

Šesťdesiat rokov od zahájenia výroby Škody MB

Tento rok uplynulo presne 60 rokov od začiatku výroby tohto kultového vozidla, a pre obyvateľov bývalej ČSSR má rovnakú popularitu ako vo Volkswagene "chrobák" v Nemecku. V čase svojho uvedenia patrilo medzi najmodernejšie autá svojej triedy v strednej Európe.

Cieľom tohto podujatia je predstaviť mladšej generácii krásu tohto kultového auta z 60. rokov a starším obyvateľom zavolať spomienky na toto vozidlo.

Pri príležitosti 60. výročia zahájenia výroby vozidla Škoda 1000 MB očakávajú organizátori Tomáš a Lucia Klimentovci približne 60 vozidiel v kolóne spanilej jazdy. Táto účasť bude pravdepodobne najväčšia doteraz.

Majitelia veteránov sú "srdcovkári"

Majitelia týchto veteránov sú podľa Tomáša Klimenta "srdcovkári" a automobiloví nadšenci: "Podujatia sa zúčastňujú posádky z každého kútu Slovenska, z Čiech, Moravy ako i jedna milá posádka z Rakúska. Všetkých účastníkov spája láska k tomuto jednoduchému a šikovnému vozidlu a bez ohľadu na generačné rozdiely či pracovné pozície láska k tomuto autu nás spája," hovorí Tomáš Kliment.

63.jpg Majitelia sú "srdcovkári". Zdroj: Tomáš a Lucia Klimentovci

"Nultý ročník sa konal vo Veľkom Mederi pri počte 8 kusov vozidiel Škody 1000 MB. Odvtedy sa podujatie rozrástlo na priemerný počet vozidiel 40-50 kusov a má charakter milého rodinného zrazu. Za 13 rokov sa už mnoho detí účastníkov dostalo do veku, že majú vlastné vodičské preukazy a zúčastňujú sa ako samostatné posádky na vlastných "tisíckach"," dodáva Kliment.

Spanilá jazda pre všetkých

"Je našou každoročnou tradíciou informovať jednotlivé obce o prejazde našej kolóny. Obyvatelia nám vytvárajú milú divácku kulisu, kývajú nám a ich ohlasy sú nadšené.

Tiež je našou tradíciou urobiť si počas spanilej jazdy prestávku v blízkom okresnom alebo krajskom meste, kde na námestí vystavujeme vozidlá pre divákov a obyvateľov. Tento rok bude výstava vozidiel v Banskej Štiavnici na Námestí svätej Trojice", dodávajú na záver manželia Tomáš a Lucia Klimentovci.

423315306_7506308662734385_6283516003249421218_n (1).jpg Zdroj: skodanekupit.sk


Súvisiaci článok
V stredu 1. mája otvorí Múzeum SNP pre verejnosť depozitár s vecami, ktoré patrili účastníkom povstania
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť