Sobota 06. 07. 2024 19:39:38 | Meniny má Patrik, Patrícia

Udelili ocenenie Biele srdce. Daniela Futejová: "Najkrajším ocenením je pre mňa spokojný pacient!"

SLOVENSKO/ Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek každoročne udeľuje prestížne ocenenie Biele srdce, a to pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier a pôrodných asistentiek. Nedávno sa konal sedemnásty ročník galavečera, počas ktorého boli oceňované laureátky z jednotlivých zdravotníckych zariadení. Slávnostný galavečer sa konal 17. mája v Senci a 22. mája ich prijala v Bratislave v Prezidentskom paláci pani prezidentka.

Lenka Ménová|23. máj 2024|13:00:06

Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová

Súvisiaci článok
Prešovského dňa neziskoviek sa zúčastnilo 45 organizácií. Návštevníkov potešil aj bezplatný servis bicyklov
Čítajte viac >

Medzi ocenenými bola aj Daniela Futejová, vedúca sestra ortopedického oddelenia Nemocnice Penta Hospitals Topoľčany, a to v kategórii „Sestra a pôrodná asistentka manažér“. Takéto pracovníčky sú mimoriadne dôležité pre fungovanie zdravotných tímov v praxi. Okrem nej získali toto ocenenie aj jej ďalšie dve kolegyne: Zuzana Hulová, sestra so špecializáciou dialyzačného pracoviska a Éva Lapos, vedúca pôrodná asistentka gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice Penta Hospitals Dunajská Streda.

Zdroj: Facebook/Nemocnice Penta Hospitals Slovensko

Daniela Futejová začínala ako detská sestra, v súčasnosti už trinásty rok pracuje ako vedúca sestra na ortopedickom oddelení. Svoju prácu miluje a nachádza v nej zmysel. Jej srdcovkou je organizovanie edukačného dňa s názvom „Pacientské dní“ a to pre budúcich pacientov, ktorí sa majú podrobiť operačnému zákroku výmeny kĺbu. Vo svojej práci uplatňuje nové metódy a techniky v ošetrovateľstve, otvára nové obzory na pracovisku a príkladne vedie a motivuje svojich spolupracovníkov. Kolegyne a kolegovia ju poznajú ako ochotného a skromného človeka.

Ako hovorí Daniela: „Ošetrovateľstvo je kariéra, v ktorej sú nie všetky ciele dosiahnuteľné, nie všetky úspechy merateľné, a nie všetky výsledky predvídateľné. Ale každý malý krok smerom k týmto úspechom prináša novú nádej a uzdravenie. Cieľom je vytvoriť čo najlepšie pracovné podmienky pre sestry, aby mohli nerušene pracovať a výsledkom našej snahy bude spokojný pacient.“

Ocenená sestra Daniela Futejová. Zdroj: Facebook/Nemocnice Penta Hospitals Slovensko

Nominovala ju Zlatica Halmová, námestníčka pre ošetrovateľstvo Nemocnice Topoľčany, ktorej patrí vďaka za to, že si váži svoje zdravotné sestry, sestry – manažérky.

„Najväčším ocenením je pre mňa spokojný pacient, ktorý pri odchode od nás vyjadrí svoju spokojnosť slovami: Nastavili ste vysoko laťku. Dôležité je vytvoriť správnu atmosféru a podmienky pre sestry, pre výkon ich náročného povolania. Ďakujem SkSaPA za ocenenia sestier, za tú slávnostnú chvíľu, keď vystupujúc na pódium sa na plátne v pozadí premietajú fotky z momentov v práci, fotky najbližšej rodiny, záľub a moderátor medzitým komentuje výsledky takmer 30-ročnej praxe. Je to krásny moment a som za to vďačná,“ takto krásne sa vyznáva Daniela zo svojich bezprostredných pocitov, ktoré zažívala pri preberaní ocenenia.

Ďalším zážitkom a súčasne odmenou pre ocenené sestry bola pozvanie do Bratislavy od hlavy štátu. Ocenená sestra Daniela Futejová pridala do svojej zbierky nezabudnuteľných zážitkov prijatie v Prezidentskom paláci prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

„Sú to vzácne a jedinečné momenty, ktoré už pravdepodobne nezažijem. Som vďačná za tieto chvíle,“ skromne skonštatovala.

Zdroj: Daniela Futejová

Biele srdce je skutočne mimoriadne ocenenie, ktoré si všetky sestry zaslúžili za svoju ušľachtilú prácu, odbornosť, empatiu, ľudskosť a v neposlednom rade lásku venovanú svojmu povolaniu a samozrejme aj pacientom, s ktorými prichádzajú denno-denne do kontaktu. Na povolanie zdravotnej sestry by sme sa mali pozerať s rešpektom a úctou. Zaslúžia si náš obdiv a uznanie za trpezlivosť, obetavosť a svoju ochotu pomáhať malým i veľkým pacientom.

Medzinárodnému dňu sestier a pôrodných asistentiek patrí dátum 12. máj. Tento rok to vyšlo na nedeľu, ktorá bola zároveň druhou májovou nedeľou a tú si každoročne spájame s Dňom matiek. Medzinárodná rada sestier (ICN) určila tému Medzinárodného dňa sestier 2024: „Naše sestry. Naša budúcnosť. Ekonomická sila starostlivosti“. Táto kampaň súčasne poukazuje na to, že zdravotné sestry nesmú byť neviditeľné v očiach politikov i verejnosti. Ak majú stáť v prvej línii, čo sa týka starostlivosti, musia stáť aj v prvej línii, čo sa týka zmien.

Pani Florence Nightingalová bola známa ako „dáma s lampou“. Britská sestra, sociálna reformátorka, zakladateľka moderného ošetrovateľstva. Jej slovenskou predchodkyňou bola Johanna Bórik Hrebendová, priama účastníčka revolučných rokov 1848 – 1849. Stala sa zakladateľkou poskytovania prvej pomoci priamo na bojisku.

Riešením súčasného nedostatku sestier, investovaním do ich vzdelávania a podporou ošetrovateľskej pracovnej sily môžeme oceniť obetavosť a statočnosť sestier a zároveň posilňovať systémy zdravotnej starostlivosti do budúcnosti.

droj: Facebook/Nemocnice Penta Hospitals Slovensko

Súvisiaci článok
Kežmarská nemocnica otvorila dve špecializované detské ambulancie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť