Sobota 07. 09. 2024 21:13:04 | Meniny má Marianna

Na festivale Adaptácie privítajú hereckú špičku

SPIŠSKÁ NOVÁ VES/ Štvrtý ročník medzinárodného festivalu Adaptácie sa bude konať od pondelka 27. mája 2024 v Divadle Kontra v Spišskej Novej Vsi. Zúčastnia sa ho divadlá z piatich krajín - Slovenska, Poľska, Veľkej Británie, Grécka a Ukrajiny. Festival organizovaný Divadlom Kontra, oceneným Doskami za roky 2018 a 2019 potrvá mesiac, jeho súčasťou budú aj workshopy a ukončený bude koncertom.

Natália Novotná|25. máj 2024|13:00:06

Zdroj: archív divadla Kontra

Súvisiaci článok
VIDEO Je to hoax: Slovenčina nie je najťažším jazykom na svete. Naopak, patrí k najľahším!
Čítajte viac >

Spoluorganizátor festivalu Peter Čižmár, inak člen činohry Národného divadla Košice okrem iného upozorňuje aj na svetoznáme poľské divadelné centrum Gardzienice.

„Za všetkých chcem spomenúť poľské Gardzienice, jedno z najvýznamnejších divadelných svetových centier, ktoré robí workshopy pre Royal Shakespeare Company, pre Národné divadlo v Londýne. Vypredáva sály ako napr. Barbican Centre v Londýne, či najvýznamnejšiu svetovú divadelnú scénu v New Yorku La MaMa,“ predstavuje Peter týchto špičkových umelcov, svetový fenomén.

„Je to divadelné centrum, aké má Peter Brook v Paríži, alebo v Japonsku Suzuki. Dá sa povedať, že všetci, čo niečo vo svete znamenajú, študovali u Wlodzimierza Staniewského v Gardzienicicach. A k nám do Kontry prídu dvaja protagonisti z tohto divadla. Historicky vôbec po prvýkrát prídu na Slovensko. Budeme ich hostiť u nás 1. a. 2. júna. Prvého júna sa predstavia s hrou Elektra23 a druhého to bude predstavenie 6. dejstvo. Po predstavení.“

„Tento ročník však bude výnimočný. Mohol by mať aj podtitul Edícia splnených snov. Prečo? Pretože pozvanie na náš festival prijali umelci toho najvyššieho kalibru. S niektorými z nich som mala tú česť spolupracovať. Od iných som mala to šťastie učiť sa a do istej miery ma aj formovali ako tvorcu. Všetkých si nesmierne vážim ako umelecké osobnosti,“ povedala o festivale z verejných zdrojov podporenom Fondom na podporu umenia režisérka a šéfka Divadla Kontra Klaudyna Rozhin.

Z Poľska príde herecká špička

Organizátori festivalu sa veľmi tešia aj na jednu z najvýraznejších poľských herečiek Annu Januszewskú, ktorá nedávno dostala aj cenu na festivale monodrám v Toruni.

„Anna sa predstaví s predstavením Putinova matka, skutočným príbehom biologickej matky Vladimíra Putina, ktorý sa k nej nikdy nepriznával, pretože žila v strašnej chudobe. Kvôli chudobe sa ho vzdala, adoptovali si ho jej rodičia, ktorí ho potom dali na adopciu jednej rodine v Petrohrade. Putin túto adoptívnu rodinu považuje sa svoju biologickú. V tomto príbehu nie je žiadna politika, ani sa diváci nedočkajú nejakých senzácií, je to príbeh jednej veľmi chudobnej a nešťastnej ženy.“

**Súčasťou festivalu budú aj workshopy a koncert jidiš piesní **

Z Veľkej Británie príde Pip Utton s predstavením Adolf, ktoré hrá už 22 rokov a je vždy beznádejne vypredané.

„Dokonca, keď ho hral v Edinburghu, tak ho chceli vypískať, lebo si mysleli že je skutočný fašista. Predstavenie sa skladá z dvoch častí. V prvej prichádza ako mladý Adolf a predstavuje svoje teórie a propagandy. V druhej časti herec Pip Utton vysvetľuje, ako je možné, že Hitler vo svojej dobe ohúril také množstvo ľudí nielen v Nemecku, ale po celom svete a ako je možné, že ľudia mu na to naleteli a prečo v súčasnej dobe získavajú popularitu extrémistické, radikálne strany a je ich čoraz viac. Toto všetko bude v tomto predstavení, ktoré je stále aktuálne a v dnešnej dobe veľmi potrebné. Toto bude 6. a 7. júna.“

Dodáva, že ôsmeho júna diváci uvidia herečku Elenu Dudych z Ukrajiny, ocenenú na mnohých festivaloch, ktorá zahrá svoju monodrámu o Edith Piaf.

„V druhej polovici júna tu budeme mať veľmi zaujímavú herečku z Grécka Despoínu Sarafeídou. Príde s hrou, napísanou špeciálne pre ňu v špeciálnej, lámanej „broken“ angličtine, ktorej porozumejú všetci. Je to grécka tragédia v súčasnom šate a odohrávajúca sa v súčasnosti. Bude to veľmi zaujímavé a srdečne pozývame tých, ktorí majú radi nevšedné divadelné zážitky, ktoré sú ale zároveň veľmi prístupné.“

Na festivale Adaptácie sa zúčastnia aj slovenské divadlá. „Festival otvoríme monodrámou Stana Pitoňáka Navekyamen, predstavením Národného divadla z Košíc. Deviateho júna to bude rozprávka O červenej čiapočke a hlúpom vlkovi Divadla Dogma z Trenčína a divadlo Actores príde z Rožňavy s komédiou plnou zvratov a gagov Sherlock Holmes a záhada rodu Baskerville.“

Súčasťou festivalu budú workshopy. Despoína Sarafeídou má pripravený workshop z gréckej tragédie, Klaudyna Rozhin workshop o rozdieloch hereckej práce na Slovensku a vo Veľkej Británii a súčasťou festivalu budú aj scénické čítania hry Manické monológy. Divadlo Kontra uvedie hru Sobík.

„Sobíka sme uviedli ako jediní, ale v súčasnosti bol podľa tejto hry natočený seriál Sobík na Netflixe, ktorý je teraz na Netflixe najsledovanejší seriál všetkých čias. Naše Divadlo Kontra ho na Slovensku hralo ako jediné v Európe. Kvôli uvedeniu na Netflixe sú ale všetky autorské práva pozastavené, takže sú to posledné predstavenia Sobíka, ktoré diváci môžu vidieť naživo v divadle,“ hovorí Čižmár.

Festival sa ukončí 27. júna koncertom Marty Potančokovej, ktorá bude spievať jidiš piesne a muzikálové hity.

A. Januszewska.2.jpg foto: archív Divadla Kontra

@IMG_9057.jpg foto: archív Divadla Kontra

438162125_7322488461134015_9013499613515554456_n.jpg foto: archív Divadla Kontra

Elektra23 foto Marcin Butryn (1).jpg foto: archív Divadla Kontra

A. Januszewska.-4.jpg foto: archív Divadla Kontra

Foto Klaudyna Rozhin2.jpg foto: archív Divadla Kontra

DSC_1201.jpg foto: archív Divadla Kontra

Elektra23 foto Marcin Butryn (4).jpg foto: archív Divadla Kontra

A. Januszewska.6.jpg foto: archív Divadla Kontra

@IMG_9008.jpg foto: archív Divadla Kontra


Súvisiaci článok
Ako prvá Slovenka vystúpila v utorok na Mount Everest bez kyslíka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť