Sobota 27. 07. 2024 07:29:24 | Meniny má Božena

Začína najstaršie motoristické podujatie Slovakia Rallye Tatry - ak máte radi vôňu benzínu a zvuk motorov, ste vítaní

POPRAD/TATRY/ Mesto Poprad podalo organizátorom podujatia pomocnú ruku a záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Anton Danko. Ide o 51. ročník súťaže LIQUI MOLY Slovakia Rallye Tatry. Danko zároveň poďakoval všetkým primátorom, starostom a poslancom miest a obcí, cez ktoré vedie trať, za ich podporu pri organizácii podujatia.

Lenka Ménová|24. máj 2024|07:00:06

Zdroj: Facebook/Slovakia Rallye Tatry

Súvisiaci článok
Nenechajte si ujsť 11. ročník duchovno-kultúrneho festivalu Dni Spišského Jeruzalema 2024
Čítajte viac >

„Verím, že LIQUI MOLY Slovakia Rallye Tatry, hluk motorov a vôňa benzínu priláka do nášho mesta veľa divákov, ktorí pripravia súťažným posádkam skvelé prijatie. Ďakujem všetkým sponzorom, partnerom i dobrovoľníkom, bez pomoci ktorých by sa toto logisticky náročné podujatie nedalo zorganizovať,” vyjadril sa k podujatiu primátor Popradu Anton Danko.

Rozhodujúce súboje na rýchlostných skúškach 51. LIQUI MOLY Slovakia Rallye Tatry 2024 sa odohrajú tento rok v pohorí Spišská Magura. Organizátori z AOS klub Poprad tam umiestnili oba úseky rýchlostných skúšok s názvami Toporec a Reľov. Víťaznú a zároveň najrýchlejšiu posádku tohto ročníka tatranskej rallye určia merané testy v tomto pohorí na severnom Slovensku.

Cena vstupenky pre divákov je vo výške 10 eur a jej kúpou zároveň podporia toto podujatie. Výber vstupného je v areáli servisnej zóny na letisku Poprad – Tatry, shakedowne v blízkosti Šuňavy a všetkých rýchlostných skúškach vrátane mestskej okruhovej RS v Poprade. Výber vstupného začne v piatok 24. mája o 18:30 hod. a prvých 500 platiacich divákov získa darčeky z kolekcie merchadise od LIQUI MOLY.

Vstupenky si je možné zakúpiť výhradne na mieste, pričom vstup na piatkový slávnostný štart vrátane popoludňajšej autogramiády bude zadarmo. V rámci bohatého sprievodného programu pre fanúšikov pozvanie prijali rallye jazdec Erik Cais z Čiech, motocyklový pretekár Štefan Svitko a populárny influencer Koza Bobkov. Podpisy tiež rozdajú obhajcovia minuloročného prvenstva a úradujúci slovenskí šampióni, posádka bratov Jaroslava a Erika Melichárekovcov.

Tento rok zaznamenali organizátori 101 prihlášok, čo je rekordný počet. Okrem slovenských je prihlásených aj 10 zahraničných posádok z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Estónska a ďalších. K najväčším favoritom jednoznačne patrí Jaroslav Melichárek, Vlastimil Majerčák, Martin Koči a ambasádor tatranskej rallye, ktorým je Róbert Kolčák.

Pretekov sa zúčastní aj posádka z Prešova na vozidle Honda Civic 1.6 Vti, Peter Kočiš a Peter Jakub ako spolujazdec.

„Rallye Tatry sú pre mňa veľmi magické, nakoľko minulý rok som absolvoval svoj prvý štart na rallye a teraz bude mať premiéru môj spolujazdec Peter Jakub. Pripravovali sme sa zodpovedne a auto prešlo kompletnou kontrolou, za čo vďačím mojim mechanikom Danielovi Husárovi a Gabrielovi Diškantovi, ktorý sa postaral o opravu prevodovky.

Je to neskutočne silná vášeň, ktorá sa nedá opísať slovami. Veľakrát je to obeta časová, finančná, len aby si človek mohol kúpiť novú súčiastku do auta. Sám seba sa pýtam, keď idem v noci z garáže, prečo to robím. No keď človek odštartuje rýchlostnú skúšku a dôjde do cieľa, sú to emócie, ktoré sa nedajú opísať slovami.

Tento rok sa opäť udial zázrak, že môžeme štartovať prvýkrát na Majstrovstvách Slovenska, za čo ďakujem aj svojim partnerom a sponzorom, bez ktorých by to nebolo možné.

O rallye snívam od mladého veku a reálne som to okúsil pred 10 rokmi ako 23-ročný, boli to amatérske preteky. Trvalo mi 10 rokov, kým sa mi podarilo popri dokončení štúdia, budovaní kariéry a rodiny, poskladať auto, s ktorým sa dá pretekať. Aj keď začínam pomerne neskoro, netreba sa vzdávať. Treba usilovne a trpezlivo pracovať a ono to raz príde,“ odkazuje Peter čitateľom.

Zdroj: Peter Kočiš
Zdroj: Peter Kočiš

Polícia SR – Prešovský kraj v súvislosti s pretekmi upozorňuje na dopravné obmedzenia. Zároveň žiada všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dbali na zvýšenú opatrnosť a dôsledné dodržiavanie pokynov príslušníkov polície, ako i organizátorov podujatia. Netreba zabúdať na to, že preteky diváci sledujú na vlastné riziko a je v záujme ich bezpečnosti riadiť sa pokynmi organizátorov podujatia.

Dopravené obmedzenia hlásia viaceré obce. Rovnako Slovenská autobusová doprava SAD Poprad upozorňuje na obmedzenie spojov regionálnej autobusovej dopravy počas súťaže Rallye Tatry, ktorá obmedzí množstvo spojov. Podrobné informácie nájdete na oficiálnych webových stránkach SAD Poprad.

Neváhajte a príďte sa pozrieť na nabitý motoristický sviatok s vôňou benzínu, priamo pod štítmi Vysokých Tatier.

Zdroj: Facebook/Slovakia Rallye Tatry

Súvisiaci článok
Prešovského dňa neziskoviek sa zúčastnilo 45 organizácií. Návštevníkov potešil aj bezplatný servis bicyklov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť