Nedeľa 30. 06. 2024 23:22:04 | Meniny má Melánia

Čaputová vníma eurovoľby ako našu šancu!

SLOVENSKO/ Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzvala na účasť v sobotných (8. 6.) voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Ide podľa nej o šancu ovplyvniť cestu, ktorou bude kráčať Európa, Slovensko aj ich občania. Uviedla to v stredajšom príhovore.

TASR|6. jún 2024|10:00:07

Zdroj: Facebook / Zuzana Čaputová

Súvisiaci článok
Vylákal od seniorky 10 000 eur, obvinili ho
Čítajte viac >

"Členstvom v Európskej únii sme nadobudli možnosť formovať dianie na európskom kontinente. Prostredníctvom našich volených zástupcov v europarlamente máme šancu presadzovať svoje priority a oponovať návrhom, ktoré nepovažujeme za správne," pripomenula Čaputová.

Pri výbere kandidátov, ktorí budú Slovensko v Bruseli zastupovať, je podľa prezidentky potrebné počúvať nielen čo na Únii odmietajú, ale aj to, ako ju konkrétne navrhujú vylepšiť. "Ako chcú posilniť hlas Slovenska a zvýšiť váhu našich záujmov. Posilniť hlas našej krajiny totiž znamená poctivo sa uchádzať o pochopenie partnerov pre naše priority. Je to nevyhnutný prvý krok na ceste k ich reálnemu presadeniu," uviedla.

Členstvo v Únii označila hlava štátu za jeden z najväčších civilizačných fenoménov, do ktorého si Slovensko napriek prekážkam vybojovalo šancu sa zapojiť. "Je to príležitosť, ktorú potrebujeme ako krajina naplno využiť," skonštatovala. Zároveň priznala, že hľadanie dohody a spoločných riešení nie je vždy jednoduché, vzhľadom na počet krajín a obyvateľov Únie s často odlišnými záujmami a názormi.

Podľa prezidentky je potrebné pracovať na tom, čo treba v Únii zlepšiť alebo opraviť. Za cestu k náprave nepovažuje plošné spochybňovanie ani paušálne obviňovanie Bruselu, ale presadzovanie konkrétnych riešení v súlade s princípmi a hodnotami, na ktorých je Európska únia založená. "Tými sú okrem iného mierová a demokratická spolupráca založená na dohode, spravodlivom konsenze a solidarite," podotkla.

Európska únia podľa prezidentky otvorila Slovensku nebývalé možnosti ekonomického rozvoja, obchodnej a regionálnej spolupráce. "K miliardám eur z eurofondov treba prirátať aj fakt, že Slovensko má vďaka členstvu v Európskej únii vyššiu ekonomickú výkonnosť aj životnú úroveň," poznamenala. Pripomenula tiež, že Únia vznikla ako mierový projekt a iný než európsky priestor pre mierový rozvoj nie je.


Súvisiaci článok
Tragédia v Česku: Zrazil sa rýchlik z Prahy do Košíc s nákladným vlakom. Štyria ľudia zomreli!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť