Štvrtok 17. 10. 2024 21:16:54 | Meniny má Hedviga

Dvakrát porazila rakovinu. Obľúbená herečka Jana Hubinská sa dožíva šesťdesiatky

SLOVENSKO/ V piatok 7. júna bude mať 60 rokov držiteľka prestížneho ocenenia Český lev Jana Hubinská - slovenská filmová a divadelná herečka, speváčka, ale aj náruživá motorkárka, ktorá dvakrát vyhrala boj nad zákernou rakovinou.

TASR|7. jún 2024|08:00:06

Jana Hubinská. Zdroj: Facebook/Olomoucké kulturní prázdniny.

Súvisiaci článok
V pondelok uplynulo 110 rokov, odkedy Slovák Štefan Banič skočil s vlastným padákom z 15. poschodia
Čítajte viac >

Často ju oslovovali viaceré zahraničné produkcie, avšak tak v Českej republike, ako aj na Slovensku zažiarila najmä ako Ilona vo veľmi úspešnom seriáli Zdivočelá země.

Jana Hubinská sa narodila 7. júna 1964 v Bratislave. Hoci mama chcela mať z dcéry ekonómku, zvíťazila u nej túžba stať sa herečkou, ktorá pretrvávala od malička. V roku 1986 začala študovať na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Študentské divadelné obdobie sa nieslo pre budúcu herečku v znamení komédií a vynieslo jej titul ´najlepší komik školy´. Vzápätí po skončení VŠMU ju v roku 1990 prijali na muzikálovú školu do Varšavy.

Po návrate domov vystupovala najmä ako speváčka, ale v roku 1991 sa vrátila k divadlu. V roku 1992 prijala ponuku účinkovať v bábkohereckom projekte režiséra Pavla Uhra Alica v zázračnej krajine. Na domácej pôde bratislavského Štátneho bábkového divadla (dnes Bratislavské bábkové divadlo) odohrali viac ako 100 repríz, keď navyše počas troch rokov precestovala s týmto predstavením celú Európu.

Od bábkoherectva sa následne vrátila k činohernej činnosti a v roku 1994 získala za stvárnenie postavy v hre Apatia Cenu LITY za najlepší ženský herecký výkon roka. V tomto období začali herečku oslovovať aj zahraničné produkcie napríklad z Talianska, Rakúska, Nemecka či Luxemburska.

Veľká časť profesionálnej životnej etapy Jany Hubinskej je však spätá najmä s Českou republikou, veď medzi Slovenskom a Českom pendlovala nepretržite 27 rokov. Vystupovala napríklad na divadelných doskách v pražskom Divadle Na zábradlí či v Hradci Králové, ale množstvo postáv stvárnila tiež na filmovom plátne alebo v televízii.

Českí diváci si herečku spájajú predovšetkým s postavou Ilony, manželky hlavného hrdinu Antonína Maděru v podaní Martina Dejdara, ktorú stvárnila v mimoriadne úspešnom seriáli Zdivočelá země (1997 - 2012).

V roku 2002 vytvorila úlohu matky vo filmovom debute režiséra Benjamina Tučka Děvčátko, za ktorú získala Českého leva za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe. O rok neskôr ju režisérka Michaela Pavlátová obsadila do roly Márie v dráme Nevěrné hry.

Zahrala si napríklad aj vo filmoch Příběhy obyčejného šílenství (2005), Experti (2006), Chyťte doktora (2007), Dôverní nepriatelia (2009), Revival (2013) či v seriáli Nemocnica (2022) alebo v rozprávke Tri zlaté dukáty (2023).

Jana Hubinská je známa nielen z divadelných dosiek a filmového plátna, ale tiež z hudobnej i muzikálovej scény. V roku 1998 vydala CD Hotel Hazard a svoje spevácke schopnosti zúročila napríklad vo Feldekovej hre o Edit Piaf Smrť v ružovom (1996) alebo v muzikáli Kráľovná spieva blues (2003), v ktorom stvárnila hlavnú postavu džezovej divy Billie Holidayovú.

Herečku a speváčku Janu Hubinskú, ktorá sama vychovala dcéru Sarah, dvakrát zasiahol démon nemoci - rakovina, ktorú dokázala dvakrát prekonať.

Všestranná umelkyňa sa venuje aj pedagogickej činnosti, keď svoje majstrovstvo odovzdáva nastupujúcej generácii. V súčasnosti vedie na Katedre vokálnej interpretácie Akadémie umení v Banskej Bystrici muzikálový spev a zároveň pôsobí tiež ako lektorka spevu, herectva a tanca v Dome umenia na Laurinskej ulici v Bratislave.


Súvisiaci článok
Najlepšia slovenská herečka všetkých čias? Zdena Studenková oslavuje sedemdesiatku!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť