Štvrtok 04. 07. 2024 12:45:52 | Meniny má Prokop

Prvá Farská cukráreň vo Svite hrala farbami a lákala vôňami

SVIT/Sladký čas vo Farskej cukrárni si užili malí aj veľkí. Pripravené boli nielen koláče a zákusky od výmyslu sveta, ale aj dobrá kávička, nechýbali súťaže a hry pre deti. Vo farnosti pravidelne chystajú aj mnohé iné atraktívne akcie. Spomenúť môžeme výlet po drevených chrámoch, rybačku, či bowling pre prvoprijímajúce deti.

Lenka Ménová|12. jún 2024|15:00:06

Zdroj: Facebook/Gréckokatolícka cirkev – Svit

Súvisiaci článok
Prešovské stredy budú patriť filmovým zážitkom. Vybrať si môžete Kino Pocity alebo Autokino Prešov, ktoré je jediné na Slovensku
Čítajte viac >

Poznáte citát: „Koláče sú ako priatelia, nikdy ich nie je dosť“? Tak týmto heslom sa riadili v Gréckokatolíckej cirkvi vo Svite, kde sa konala akcia pod názvom 1. Farská cukráreň. Záujemci tak mali doslova možnosť vychutnať si sladký čas v spoločenstve.

Činnosť farnosti nám priblížil správca farnosti Svit, Martin Snak

Martin Snak je gréckokatolícky kňaz, ktorý v službe pôsobí už 9 rokov. Vyrastal v kresťanskej rodine, kde mu zrnká viery vsadila jeho mama a stará mama. Od mladosti pôsobil ako dobrovoľník a animátor. Od roku 2015 pôsobil 2 roky v Humennom ako kaplán, potom ďalšie tri roky ako gréckokatolícky duchovný správca nemocnice v Humennom. Tam skutočne spoznal realitu biedy človeka a potreby komunikácie. Od roku 2020 pôsobí ako správca farnosti Svit. S manželkou vychováva 3 deti, syna Joachima a dcéry Noemi a Ráchel.

Zdroj: Gréckokatolícka cirkev – Svit

Koho nápad bol pripraviť akciu Farská cukráreň?

  • Bol to nápad mojej manželky. Tým, že som gréckokatolícky kňaz a zároveň manžel, tak je mojou veľkou pomocou aj v pastorácii. Ona stále niečo vymyslí a ja to dotiahnem do konca, teda vyriešim, ako by sa to dalo zvládnuť. Tento nápad vznikol tak, že manželka si všimla šikovnosť mamičiek v modlitebnom spoločenstve Matiek, ktoré máme vo farnosti, pri akcii, ktorú sme nazvali „Napečené s láskou“.

Princípom bolo napiecť koláčiky ľuďom k sviatku Paschy – Veľkej noci, ktorí žijú doma osamote, alebo v staršom veku, alebo v domove opatrovateľskej služby a z rôznych dôvodov nemajú možnosť si napiecť (staroba, zdravotný stav, nevládnosť, a pod.) A teda už tam bolo zasadené semienko myšlienky spojiť šikovnosť žienok v našom maličkom spoločenstve veriacich a potešiť viacerých prostredníctvom farskej cukrárne.

Zdroj: Gréckokatolícka cirkev – Svit
Zdroj: Gréckokatolícka cirkev – Svit

Aké boli ohlasy na túto akciu?

  • Ohlasy boli skvelé, ľudia boli radi, že majú možnosť prísť medzi ľudí, posedieť, porozprávať sa, pochutnať si, skrátka užiť si sladký čas v spoločenstve. Súčasne sa robili rôzne zábavné vsuvky, ako napríklad súťaž manželských párov vo vzájomnom kŕmení koláčmi, pričom kŕmiaci mal zaviazané oči. Víťazi získali 10 domácich vajec na pečenie.
Zdroj: Gréckokatolícka cirkev – Svit
Zdroj: Gréckokatolícka cirkev – Svit

Čo je ešte nové vo vašej farnosti?

  • Dokončili sme napríklad Park modlitby pred chrámom. Je to taká naša radosť, lebo z miesta, kde nedokázala vyrásť poriadne ani tráva, vyrástlo miesto pre modlitbu. Jeho myslienkou je Matka pod krížom, nakoľko lokalita tohto miesta je priamo pred cintorínom. Keďže okolo prechádza veľa bolestivých osudov smerom od pomníkov až k hrobom, snáď aspoň niekto sa dokáže stotožniť s bolesťou Matky pod krížom.
Zdroj: Gréckokatolícka cirkev – Svit

Aké ďalšie zaujímavé akcie máte pripravené pre veriacich vo svojej farnosti?

  • Pripravujeme ďalšiu akciu, púť po drevených chrámoch, ktorá bude mať už svoje štvrté pokračovanie. Máme v pláne aj ďalšie akcie, ako je napríklad farská rybačka, keďže ja som rybár – je to atraktívna akcia pre deti.
Zdroj: Gréckokatolícka cirkev – Svit

Sú tieto akcie určené len pre členov vášho spoločenstva?

  • Samozrejme, každý, kto chce, môže prísť a bude srdečne prijatý. Fungujeme na princípe otvorenej náruče. Znamená to, že ktokoľvek príde pohostiť sa, či už z mesta Svit, Popradu, okolitých dedín alebo susedia z bytových domov, každý, kto príde, zažije čas spoločenstva, kde sa vie každý s každým pozhovárať a vypočuť ho. Mne samému veľmi záleží na tom, aby som prechádzal pomedzi ľudí a pýtal sa ich, ako sa majú a ako prežívajú svoje dni. Lebo je veľmi dôležité zaujímať sa o druhých, treba im dať najavo našu blízkosť.

Súvisiaci článok
Letná turistická sezóna vo Vysokých Tatrách dostala zelenú. Pre deti je aj toto leto pripravené Tatranské rozprávkové putovanie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť