Streda 03. 07. 2024 20:01:10 | Meniny má Miloslav

V Sabinove sa konal výročný 50. Sabinovský jarmok

SABINOV/ Veľkolepé slávnostné otvorenie jarmoku bolo vo štvrtok 13. júna vo večerných hodinách. V atraktívnom programe vystúpil Majk Spirit a pripravená bola aj ohňová a laserová show, Old School Brothers (Official) a na záver disco show. Sabinovský jarmok je tradičný jarmok, ktorý je obľúbený tak medzi miestnymi obyvateľmi, ako aj návštevníkmi z okolia.

Lenka Ménová|16. jún 2024|14:00:06


Súvisiaci článok
Prešovská Hlavná ulica ožila tradičným trojičným jarmokom. Folklór, remeslá a ďalšie atrakcie budú až do soboty
Čítajte viac >

Na „jurmaku“ v Sabinove mali pri príležitosti jubilejného 50-teho ročníka pripravený pamätný jarmočný merch. V rámci neho boli pripravené tričká, mikiny, eko tašky, fľaše, hrnčeky, magnetky a aj pršiplášte. Všetko potlačené jubilejným jarmočným vizuálom so známym Piper Jančom. Toto všetko si návštevníci sabinovského jarmoku mohli zakúpiť v stánku oproti KIC aj s 0 eurovou bankovkou.

V tohtoročnej jarmočnej tombole bolo pre víťazov pripravených až 70 cien. Tombolové lístky si mohli záujemci kupovať pred MsÚ, pričom cena jedného lístka bola len 0,50 centov. Vďaka veľkému záujmu sa lístky minuli ešte v deň otvorenia jarmoku.

Od 10. júna si návštevníci i obyvatelia Sabinova môžu v predsále Estrádnej sály MsKS pozrieť unikátnu výstavu histórie jarmoka v Sabinove. Na jarmoky sa kedysi, podobne ako aj dnes, chodilo predovšetkým predávať, nakupovať, alebo len tak obzerať. Prvé písomné zmienky o konaní týždenného trhu v Sabinove pochádzajú z roku 1370.

Dni mesta Sabinov prebiehajú v termíne od 8. do 16. 6. 2024 a jubilejný 50. novodobý jarmok sa uskutočnil od 13. do 15. 6. 2024. Pre návštevníkov bol pripravený bohatý kultúrny i športový program. Sabinovský jarmok je vyvrcholením Dní mesta Sabinov a je najnavštevovanejšou akciou roka. Pred zahájením jarmoku sa tradične koná aj slávnostný Galavečer, spojený s odovzdávaním cien mesta a cien primátora mesta Sabinov.

Návštevníci si mohli na tradičnom jarmoku zakúpiť rôzny tovar v stánkoch, ktoré boli rozmiestnené po celom námestí. Samozrejmou súčasťou boli kolotoče a fun zóna pre deti s nafukovacími hradmi a rôznymi atrakciami, slúžiacimi na zábavu. Sprievodné podujatia a kultúrne akcie sa konajú predovšetkým na veľkom pódiu, kde vystupujú predovšetkým slovenskí umelci a speváci. Predstavili sa aj deti miestnych MŠ, ZŠ a ZUŠ.

V Sabinove uviedli na trh exkluzívnu 0 eurovú bankovku

Takto sa mesto rozhodlo osláviť svoje najkrajšie pamiatky a ikonické miesta. Počas Dní mesta a 50. novodobého jarmoku pripravili limitovanú 0 eurovú bankovku, ktorá poslúži ako pamiatka, darček alebo suvenír. Ide o certifikovanú bankovku zo spoločnosti EuroSouvenir Slovensko, ktorú si je možné zakúpiť za symbolické tri eurá.

Tento suvenír zobrazuje najvýznamnejšie symboly Sabinova, vrátane Kostola Mučeníckej smrti sv. Jána Krstiteľa v Sabinove, Sochy Oscara v Sabinove. Dizajn bankovky bol starostlivo vybraný, aby odrážal bohaté kultúrne dedičstvo a jedinečnú atmosféru Sabinova.

Bankovka je vydaná v obmedzenom náklade 5000 ks, čo z nej robí vzácny kúsok nielen pre zberateľov. Vyrobená je z autentického eurobankovkového papiera a obsahuje všetky ochranné prvky, ako sú hologram, vodoznak a UV ochrana, ktoré zaručujú jej pravosť a kvalitu.

Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Socha Oscara v Sabinove. Zdroj: Lenka Ménová
Socha Jozefa Kronera na Sabinovskom korze. Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Prešovské stredy budú patriť filmovým zážitkom. Vybrať si môžete Kino Pocity alebo Autokino Prešov, ktoré je jediné na Slovensku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť