Sobota 05. 10. 2024 05:34:34 | Meniny má Viera

Meteorológovia sľubujú už čoskoro horúčavy. Letné kúpalisko v Kežmarku sa chystá na svoju ôsmu sezónu

KEŽMAROK/ Kúpalisko v Kežmarku je obľúbeným miestom rekreácie predovšetkým pre Kežmarčanov. Od jeho poslednej rekonštrukcie v roku 2017, kedy bolo znovuotvorené , ubehlo už osem rokov. Minulú sezónu bol kúpalisko otvorené 61 dní. Návštevníci tak využili kúpanie vo vode s jadranskou soľou, príjemné slnenie, detské ihrisko i bufetové služby.

Lenka Ménová|16. jún 2024|16:00:06

Zdroj: Facebook/Mesto Kežmarok – oficiálna stránka

Súvisiaci článok
V stredu a vo štvrtok bude zima. A potom? Pripravte sa na „peklo“!
Čítajte viac >

V areáli kúpaliska sa nachádza veľký bazén na ploche 628 metrov športových s hĺbkou 1,4 metra. Teplota vody sa v závislosti od počasia pohybuje v rozmedzí príjemných 20 až 28 stupňov. V detskom bazéne je o poznanie teplejšie a na rozlohe 36 metrov štvorcových a hĺbke 0,4 metra je pripravená pre deti voda s teplotou cca 35 stupňov Celzia.

Mesto Kežmarok poverilo prevádzkou kúpaliska a priľahlého bufetu organizáciu Verejnoprospešné služby mesta Kežmarok. Pred rokom 2017 kúpalisko chátralo dhlých 12 rokov. Jeho rekonštrukcia a opätovné spustenie si vyžiadalo viac ako pol milióna eur. Celková plocha oploteného areálu predstavuje 5 504 metrov štvorcových.

„Hlavným dôvodom zníženého záujmu o služby letného kúpaliska v minulom roku bolo chladné počasie v druhej polovici augusta, keď sa teploty pohybovali len okolo 15 až 19 stupňov Celzia. V areáli kúpaliska sú sprchy, sociálne zariadenia, plastové ležadlá a kovové odkladacie skrinky,“ priblížil riaditeľ VPS KK Ladislav Petrek.

Cenník vstupného

Dospelý: 10,00 €

Dieťa (výška do 100cm) v sprievode dospelej osoby: zadarmo

Dieťa (výška nad 100cm) a mládež do 18 rokov: 5,00 €

Osoba nad 62 rokov, držiteľ ZŤP-S: 5,00 €

Držitelia mestskej karty alebo osoby s trvalým pobytom v Kežmarku budú mať 70 % zľavu z ceny príslušného vstupného. Kúpalisko bude otvorené počas dvoch letných mesiacov každý deň od 9:00 do 19:00 hod. Každoročne tam býva voda vo veľkom bazéne slaná, pridávajú do nej totiž pravú jadranskú soľ.

V areáli kúpaliska sú sprchy, sociálne zariadenia, plastové lehátka a kovové odkladacie skrinky. Prevádzka kúpaliska je v mesiacoch júl a august a jeho kapacita je približne 300 osôb. Do ďalšieho obdobia by bolo vhodné a potrebné zabezpečiť šatne na prezlečenie návštevníkov a zvýšiť aj kapacitu spŕch. Potrebné je taktiež zvýšiť kapacitu prívodu elektrickej energie.

Kúpaliská sú v lete veľmi obľúbené z viacerých dôvodov:

Osvieženie a ochladenie: Počas horúcich letných dní poskytujú kúpaliská ideálnu možnosť na ochladenie sa vo vode. Ponúkajú únik pred vysokými teplotami a priamym slnkom.

Rekreácia a zábava: Kúpaliská sú miestom, kde sa môžu ľudia aktívne zabávať. Bazény, tobogany, vodné atrakcie a športové ihriská ponúkajú široké spektrum možností pre zábavu a aktívny oddych.

Sociálna interakcia: Kúpaliská sú miestom stretávania sa s priateľmi, rodinou a známymi. Sú vhodné pre rôzne spoločenské aktivity a oslavy, ako napríklad narodeniny či pikniky.

Cvičenie a zdravie: Plávanie je výborná fyzická aktivita, ktorá zlepšuje kardiovaskulárnu kondíciu, posilňuje svaly a podporuje celkové zdravie. Kúpaliská poskytujú príležitosť na športovanie a udržiavanie kondície.

Bezpečnosť a dostupnosť: Väčšina kúpalísk je vybavená bezpečnostnými opatreniami, ako sú plavčíci a prvá pomoc, čo zvyšuje pocit bezpečia pre návštevníkov. Kúpaliská sú tiež často dostupné v blízkosti miest a obcí, čo z nich robí ľahko prístupné rekreačné miesto.

Relaxácia: Okrem aktívneho vyžitia poskytujú kúpaliská aj priestor na oddych a relaxáciu. Návštevníci môžu ležať na lehátkach, opaľovať sa a jednoducho si užívať pokoj a pohodu.

Rodinná zábava: Kúpaliská sú vhodné pre všetky vekové kategórie. Deti sa môžu hrať v plytkých bazénoch a na toboganoch, zatiaľ čo dospelí si môžu užívať plávanie alebo relaxáciu pri vode.

Všetky tieto faktory prispievajú k tomu, že kúpaliská sú počas leta veľmi vyhľadávané a obľúbené miesta na trávenie voľného času.

Zdroj: Facebook/Mesto Kežmarok – oficiálna stránka
Zdroj: Facebook/Mesto Kežmarok – oficiálna stránka
Zdroj: Facebook/Mesto Kežmarok – oficiálna stránka
Zdroj: Facebook/Mesto Kežmarok – oficiálna stránka
Zdroj: Facebook/Mesto Kežmarok – oficiálna stránka

Súvisiaci článok
Letnú dovolenku tento rok plánuje skoro tri štvrtiny Slovákov. Najviac z nich v Chorvátsku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť