Streda 18. 09. 2024 19:40:48 | Meniny má Eugénia

Myjava bude opäť medzinárodná. Začínajú sa folklórne slávnosti

MYJAVA/ Už v stredu 19. júna začne Myjava ožívať ľudovými tradíciami, hudbou, tancom, spevom a remeslami. Začne sa 64. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu MYJAVA 2024, ktorý potrvá do nedele 23. júna.

Natália Štepanovičová|19. jún 2024|07:00:06

Zdroj: Facebook/ MFF Myjava

Súvisiaci článok
Prešovská Hlavná ulica ožila tradičným trojičným jarmokom. Folklór, remeslá a ďalšie atrakcie budú až do soboty
Čítajte viac >

Ten bude vo svojich hudobných a tematických programoch a tiež niektorých pásmach v Mestečku MY-A-VY zameraný práve na národnosti a etniká na Slovensku. V mozaike tradičnej kultúry sa predstavia domáce kolektívy a telesá zo západného Slovenska. Vybranú tému bude odrážať aj výber zahraničných súborov, ktoré organizátori pozývajú práve z krajín, ktoré majú na Slovensku menšinové zastúpenie.

Medzinárodný folklórny festival ponúkne divákom počas piatich dní viac ako 40 programov určených pre návštevníkov všetkých vekových kategórii. Prvé z nich sa budú konať v stredu 19. júna a pôjde o detské pásmo tvorené tradičnými hrami a tvorivými aktivitami na myjavskom námestí nazvané En-ten-tíčki.

Účinkujúci z iných krajín

Popoludní sa v mestskej časti Turá Lúka uskutoční prijatie zahraničných súborov, ktoré v tomto roku zavítajú na myjavský festival. Organizátori očakávajú príchod účinkujúcich z Českej republiky, Chorvátska, Indie, Turecka, Ukrajiny a Vietnamu. Počas tretieho dňa slávností sa zábava podľa Mareka Hrina PR manažéra festivalu rozbehne naplno.

"Slávnostné otvorenie festivalu spojené s odovzdávaním Ceny festivalu je naplánované v piatok o ôsmej hodine večer a po ňom pár minút pred deviatou, bude hlavná scéna v amfiteátri patriť zahraničným hosťom a ich programu Dedičstvo národov a cesty k nám," skonštatoval Hrin.

Jarmek pod mijafskú vežu a prehliadka krojov

Prvý víkendový deň sa návštevníci môžu zúčastniť Jarmeku pot mijafskú vežu, kedy zaplnia myjavské námestie predajcovia, remeselníci a návštevníci. Okrem toho si publikum môže pozrieť ukážky umenia účinkujúcich festivalu v Prehliadke krojov spojenou s krátkymi vystúpeniami na Javisku na rínku, ktorých doplní hudobná produkcia Dychovej hudby Myjavci, Myjavských heligóniek, heligonkárov z Prietrže a vystúpenie DFS Kopaničiarik.

Tylová paličková čipka a detské folklórne súbory

"Záverečný deň festivalu sa začne remeselnými dielňami a školou tylovej paličkovanej čipky Myjavskej pahorkatiny v pásme Remeslo má zlaté dno realizovanom v prednom areáli pred amfiteátrom," doplnil Hrin.

V amfiteátri si v nedeľu popoludní možu návštevníci slávností pozrieť dva programy. Od druhej bude prebiehať pásmo detských folklórnych súborov Skaličánek (Skalica), Verešváranček (Červeník), Čerešenka (Smolenice), Slnečnica (Senec), Kis Csallóközi (Dunajská Streda) a SSk Spjevule ze Skalice nazvané Tradícia na dosah!

Záverečný galaprogram myjavského sviatku folklóru s titulom Naše-nenaše alebo o scestnosti jedinej nezmiešanej kultúry začne približne od pol štvrtej popoludní.

1.webp

Zdroj: MFF Myjava

Medzinárodný folklórny festival MYJAVA 2024, ktorý je členom Medzinárodnej rady organizátorov folklórnych festivalov a ľudového umenia C.I.O.F.F. (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) a má status C.I.O.F.F. International Festival, pripravuje mesto Myjava v spolupráci s Centrom tradičnej kultúry Myjava a SNM - Múzeom SNR v Myjave.

Festival sa uskutoční s podporou Fondu na podporu umenia, Trenčianskeho samosprávneho kraja a pod záštitou Slovenskej komisie UNESCO.


Súvisiaci článok
Šarišský región smúti: zomrel Alexander Gernát, významný folklorista a vynikajúci hudobník
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť