Sobota 06. 07. 2024 16:48:13 | Meniny má Patrik, Patrícia

Je to čierny deň pre slovenský mediálny priestor, hovorí Machaj o novom zákona o STVR

SLOVENSKO/ Súčasný manažment RTVS rešpektuje schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR), zároveň ho však vníma ako krok proti verejnoprávnosti. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré vedenie telerozhlasu poslalo TASR.

TASR|21. jún 2024|06:57:57

Zdroj: Facebook/Jakub Goda

Súvisiaci článok
Komisár EÚ pre ľudské práva vyjadril znepokojenie nad návrhmi zákonov o mimovládkach a RTVS
Čítajte viac >

"Je to čierny deň pre nezávislý verejnoprávny priestor na Slovensku. Je to čierny deň pre mediálny priestor na Slovensku. A je to čierny deň pre občiansku spoločnosť na Slovensku," okomentoval schválenie zákona generálny riaditeľ (GR) RTVS Ľuboš Machaj. Zároveň upozornil na riziká, ktoré predstavuje aplikácia legislatívy v aktuálnej podobe.

Poukázal na to, že zákon dostatočným spôsobom nerieši prechodné obdobie, v ktorom bude inštitúcia bez generálneho riaditeľa a kontrolného orgánu Rady STVR, zákon sa podľa neho nezaoberá ani systémovým riešením procesov zmien súvisiacich s prechodom na novú inštitúciu v oblasti administratívy, ekonomického a finančného riadenia.

"Neurčenie presných procesov v rámci zmeny RTVS na STVR v kombinácii s absenciou plnohodnotného vedenia môže viesť k destabilizácii inštitúcie i ohrozeniu výroby," varoval Machaj. Zopakoval tiež svoje výhrady k nejasnosti kompetencií a úloh novovzniknutej Etickej komisie a obavy z možnej cenzúry vysielania.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa zmení na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý vo štvrtok schválili poslanci NR SR. Prijali k nemu aj viaceré pozmeňujúce návrhy od koaličných poslancov. Za zákon hlasovali všetci zo 78 prítomných poslancov, opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila.


Súvisiaci článok
Zamestnanci RTVS vstúpili do štrajku!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť