Utorok 02. 07. 2024 19:58:29 | Meniny má Berta

V Prešove otvorili LaurAutistiCaffe, kde sú vítaní všetci ľudia s dobrým srdcom. Za otvorením je OZ Farebné kurčatá

PREŠOV/ LaurAutistiCaffe je krásna myšlienka pretvorená do miesta, kde si prídu na svoje všetci dobrí ľudia, nielen tí s poruchou autistického spektra. Kaviareň, ktorá je tolerantná a kde si rodičia výnimočných detí môžu vychutnať svoju kávu bez stresu, čo si o nich myslia ostatní. Môžu spoznať nových priateľov a zbaviť sa pocitu vlastnej izolácie. LaurAutistiCaffe je miestom, kde je pre lásku vždy čisto prestreté.

Lenka Ménová|30. jún 2024|08:49:58

Zdroj: LaurAutistiCaffe

Súvisiaci článok
Rozhovor so spisovateľkou Gabrielou Futovou, autorkou veselých a pútavých príbehov pre deti
Čítajte viac >

Občianske združenie Farebné kurčatá založila Nina, matka dvoch detí s autizmom, spolu so svojou rodinou a priateľmi. Cieľom je spojiť rodiny s podobným osudom, aby sa navzájom podporovali a pomáhali si. Silné ľudské príbehy týchto rodín sú často o boji s predsudkami oveľa viac, ako o boji s touto poruchou.

Kedy ste otvorili priestory LaurAutistiCaffe?

  • Kaviareň sme otvárali 1. júna na Medzinárodný deň detí.

Kedy vznikla myšlienka otvoriť takúto kaviareň a aký čas ubehol od nápadu až k realizácii?

Nápad je dlhoročný. Naša 13-ročná dcéra Laurinka chcela mať vždy vlastnú kaviareň. Niekedy v priebehu minulého roka sme si s manželom povedali, že spojíme príjemné s užitočným. Minulý rok v októbri sme založili občianske združenie a od toho sme sa v podstate odvíjali ďalej.

Vaše priestory sú veľmi pekné a pôsobivé. Je tu tiež zaujímavá miestnosť, akú len tak hocikde nevidieť. Kto navrhol dizajn jednotlivých miestností?

  • Keď sme sa rozhodli otvoriť kaviareň, resp. klub pre autistov, chceli sme, aby tu bolo všetko, čo autisti potrebujú. Špeciálnu relaxačnú senzomotorickú miestnosť snoezelen majú autisti v školách i v autistických centrách. Slúži predovšetkým na upokojenie a relaxáciu. Našim cieľom bolo, aby tu bol výber podnetných hračiek pre chlapcov, pre dievčatká, i pre malé bábätká.

Slúži tento klub len pre autistov?

  • Klub je otvorený pre všetkých dobrých ľudí bez rozdielu. Návštevníci musia byť dobrí a láskaví. Poviem to otvorene, zlý človek tu nemá miesto. Hostia nás (pozn. autistov) jednoducho musia tolerovať.

Kto je Laura?

  • Laura je moja dcéra, ktorá má 13 rokov. Narodila sa v Škótsku, kde sme žili takmer 13 rokov, a je jedným slovom úžasná. Syn Jakubko je tiež autista, onedlho bude mať 8 rokov a chystáme pre neho v priestoroch LaurAutistiCaffe skvelú narodeninovú párty.

Organizujete narodeninové párty aj pre iných záujemcov?

  • Áno, samozrejme. Práve z tohto dôvodu sme mali záujem o prenájom veľkých priestorov. Detí, ako sú tie naše, je veľa. Tešíme, sa, že budeme pripravovať rôzne akcie. Napríklad organizujeme u nás aj peknú akciu, zahájenie letných prázdnin.

Príde k nám aj špeciálny hosť, 22-ročná autistka, ktoré nedávno ukončila strednú školu v odbore kuchár a pekár. Veľmi rada pečie, preto som ju pozvala a možno z toho bude v budúcnosti zaujímavá spolupráca. Bude piecť spolu s mojou Laurou a na túto príležitosť si vymyslela malinové brownies s mascarpone a ja som sama zvedavá, ako to dopadne.

Všimli sme si veselé pestrofarebné kuriatka, ktoré sú populárne aj na internete

  • Tieto kurčatá vymyslela Laurinka už dávno. Každé kurča má svoje meno a svoj charakter. Robí o nich príbehy a meno každého kurčaťa začína prvým písmenkom farby po anglicky. Napríklad Red je Roby, Green je Gabriela, Blue je Brien, Pink je Pinky, Yellow je Jozef a Purple je Paula. Laura o nich pripravuje také magazíny, ktoré má aj zopnuté zošívačkou. Všetko je kreslené ručne a sú tam príbehy ako Cukríková párty, Vianoce, Ako išli kurčatá do ZOO – vytvára si tieto príbehy sama vo svojom svete.

Laura skutočne sama vymyslela celý koncept – logo, merch – tričká, čiapky, nákrčníky, čelenky pre deti. My, jej rodičia, sme len nápady z jej hlavičky pretavili do reality. Záujem je aj o tričká pre ockov, babky a dedkov, na ktorých ešte musíme popracovať. Želáme si, aby k nám chodievali ľudia, ktorí majú úprimnú snahu našu myšlienku podporiť, a ktorých to skutočne zaujíma.

U vás je všetko formou dobrovoľného príspevku. Ako to vlastne funguje?

  • My nepodnikáme, preto je všetko založené na dobrovoľnosti. Ako sa hovorí, u nás sa platí srdiečkom, alebo láskou. Kto chce podporiť našu činnosť, je len na jeho zvážení, ako nás ocení. Časom by sme mali v pláne pripraviť aj sociálny podnik, no je to komplikované a finančne náročné.

LaurAutistiCaffe nájdete na najväčšom prešovskom sídlisku Sekčov. Jeho súčasťou je spomínaný snoezelen, detský kútik, párty room, knižnica i shopík. Priestor je ideálny na workshopy a spoločenské akcie. Podporte aj vy tento projekt, bližšie informácie nájdete na oficiálnej stránke www.laurautisticaffe.sk. V mene šikovnej Laurinky a OZ Farebné kurčatá ďakujeme všetkým dobrým ľuďom.

Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Relaxačná miestnosť snoezelen. Zdroj: Lenka Ménová
Relaxačná miestnosť snoezelen. Zdroj: Lenka Ménová
Knižnica. Zdroj: Lenka Ménová
Shopík. Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Hľadáte jedinečné knihy? Nájdete ich v knižnom podkroví
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť