Utorok 02. 07. 2024 22:03:15 | Meniny má Berta

Náročná sobota na horách. Horskí záchranári zasahovali na viacerých miestach

SLOVENSKO/ Najviac zásahov mali na území Malej Fatry. Najvážnejšie sa zranila žena, ktorá spadla z horskej kolobežky.

Michala Stanikova|30. jún 2024|10:09:34

ZDROJ: FB/HZS

Súvisiaci článok
V Západných Tatrách prišiel o život ďalší turista. Osudným sa mu stal pád z Roháča
Čítajte viac >

V sobotu 29. júna boli horskí záchranári privolaní k viacerým úrazom. Na Kláštorisku (Slovenský raj) vyrazili na pomoc 28-ročnej maďarskej turistke, ktorá v dôsledku vyčerpania začala pociťovať silné bolesti členkov.

"Záchranári po príchode na miesto zranenú ženu ošetrili a transportovali terénnym vozidlom na Podlesok, odkiaľ pokračovala samostatne," informuje HZS.

jasna-leto1-3-scaled.jpg ZDROJ: FB/HZS

V ten deň došlo k úrazu aj na Martinských holiach, kde pri jazde na horskej kolobežke spadla žena a spôsobila si závažné poranenia.

"Na pomoc jej vyrazili 2 záchranári HZS z Martinských holí, ktorí zranenej žene poskytli urgentnú zdravotnú starostlivosť. Následne bola žena transportovaná terénnym vozidlom HZS k posádke RZP, ktorá si pacientku prebrala do starostlivosti," píše HZS.

IMG-20240629-WA0005.jpg ZDROJ: FB/HZS

Dlhý deň mali v sobotu 29. júna aj záchranári z Malej Fatry. V krátkom čase boli požiadaní o pomoc až v dvoch prípadoch. Najprv pre turistku, ktorá si v oblasti pod Generálom poranila členok.

"Na pomoc jej odišli 2 záchranári HZS zo Štefanovej, ktorí zranenú ženu ošetrili a terénnym vozidlom transportovali k jej vozidlu. Tu už zranená žena v sprievode známych pokračovala na odporúčané lekárske vyšetrenie na vlastnú žiadosť samostatne."

Takmer okamžite po ukončení záchrannej akcie prijali ďalšiu žiadosť o pomoc, tentoraz z oblasti Šútovského vodopádu.

"Tu pomoc potrebovala 64-ročná česká turistka, ktorá si na mokrom TZCH spôsobila závažné poranenie dolnej končatiny. Na pomoc jej vyrazili záchranári vracajúci sa na základňu z predošlej záchrannej akcie pod Generálom a s doplňujúcim vybavením aj ďalší záchranár HZS zo Štefanovej. Záchranári po príchode na miesto zranenú ženu ošetrili, zafixovali poranenú končatinu a poskytli pacientke medikamentóznu liečbu. Následne bola žena za pomoci lanovej techniky vytiahnutá na chodník a transportovaná k vozidlu HZS. Pacientka bola záchranármi HZS prevezená do Univerzitnej nemocnice v Martine na ďalšie ošetrenie," uviedli horskí záchranári.

IMG-20240629-WA0007ppppp.jpg ZDROJ: FB/HZS

IMG-20240629-WA0010iiiii.jpg ZDROJ: FB/HZS


Súvisiaci článok
Poľskú turistku v Tatrách dva dni zachraňovali. Noc prečkala na horách
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť