Nedeľa 07. 07. 2024 22:35:41 | Meniny má Oliver

Záchrana života bude dostupná aj verejnosti. Nitra investuje do defibrilátorov

NITRA/ Na verejne prístupných miestach v Nitre pribudne 17 nových automatických externých defibrilátorov. Ako informovala radnica, ich nákup a inštalácia si vyžiadajú sumu 51 000 eur.

TASR|4. júl 2024|19:00:06

Ilustračná foto. Zdroj: www.freepik.com

Prednosta mestského úradu Martin Horák pripomenul, že povinnosť zabezpečiť defibrilátory vyplýva mestu zo zákona o obecnom zriadení. Podľa platnej novelizácie musí každá obec, ktorá má viac ako 500 obyvateľov, zabezpečiť jeden funkčný automatický externý defibrilátor, a na každých ďalších 5 000 obyvateľov musia zabezpečiť ďalší.

„Pre Nitru so 75 587 obyvateľmi je potrebné zabezpečiť 16 prístrojov,“ uviedol Horák. Mesto sa napokon rozhodlo zakúpiť 17 defibrilátorov.

facebook Mesto Nitra.jpg Zdroj: Facebook/ Mesto Nitra

„Cieľom je, aby bol v každej zo siedmich mestských častí minimálne jeden. Vo väčších mestských častiach budú nainštalované dva prístroje,“ oznámil magistrát. Ako doplnil, defibrilátory musia byť rozmiestnené tak, aby boli na verejne prístupnom mieste k dispozícii 24 hodín a sedem dní v týždni.

„Určenie presného umiestnenia prístrojov bude súčasťou predprojektovej prípravy. Podkladom bude mapa objektov, ktoré sú vo vlastníctve mesta a spĺňajú stanovené podmienky,“ vysvetlil mestský úrad. Podľa radnice sa aktuálne na území Nitry nachádza 39 defibrilátorov. Ďalších 27 je umiestnených v Priemyselnom parku Sever.

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť