Sobota 06. 07. 2024 03:43:37 | Meniny má Patrik, Patrícia

Zomrel profesor Ivan Hričovský, uznávaný odborník a legenda ovocinárstva

BRATISLAVA/ Vo veku 92 rokov zomrel významný slovenský pomológ, profesor v odbore špeciálna rastlinná výroba na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre a odborník v odbore ovocinárstvo a záhradníctvo Ivan Hričovský. Informovala o tom jeho rodina.

TASR|3. júl 2024|13:07:39

Zdroj: Facebook/ Rady do záhrady - prof. Ivan Hričovský

Súvisiaci článok
Bytčiansky rodák, letec Ivan Schwarz bol súčasťou vylodenia spojencov v Normandii. Pred smrťou ho zachránili anjeli strážni
Čítajte viac >

Hričovský sa narodil 23. januára 1932 v Hornom Hričove. Po skončení štúdia v roku 1955 na Vysokej škole záhradníckej v Lednici na Morave pôsobil v ovocinárskom výskume.

V roku 1989 sa jeho život spojil so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre, kde sa zaslúžil o vznik Fakulty záhradného a krajinného inžinierstva. Na akademickej pôde vychoval veľa odborníkov ovocinárov a záhradníkov pre potrebu záhradníckej praxe.

Svoje znalosti prezentoval nielen na akademickej pôde, ale mnoho informácií z oblasti ovocinárstva či záhradníctva poskytoval aj širokej verejnosti. Absolvoval mnoho prednášok a praktických inštruktáží, bol členom redakčných rád a prispievateľom v mnohých časopisoch.

Facebook Rady do záhrady - prof. Ivan Hričovský 1.jpg Zdroj: Facebook/ Rady do záhrady - prof. Ivan Hričovský

Bohaté odborné znalosti odovzdával aj prostredníctvom televíznej obrazovky či rozhlasu. Napísal desiatky odborných publikácií a v rokoch 1990 - 2010 pôsobil ako predseda Slovenského zväzu záhradkárov. Neskôr bol aj čestným predsedom Republikového výboru Slovenského zväzu záhradkárov.

V roku 2010 mu prezident SR Ivan Gašparovič udelil za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti hospodárstva, osobitne v oblasti ovocinárstva, štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra druhej triedy.


Súvisiaci článok
Uplynulo 80 rokov od smrti Milana Hodžu. Spomeňte si s nami na legendárneho štátnika!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť