Streda 18. 09. 2024 16:23:56 | Meniny má Eugénia

Novomešťania majú dôvod na radosť! Žltačka v meste ich už netrápi

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM/ Vírus hepatitídy typu A majú pod kontrolou. Obyvatelia si tak môžu po troch mesiacoch vydýchnuť, prvý prípad zaznamenalo mesto v máji.

Natália Štepanovičová|9. júl 2024|18:55:27

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
V okrese Prešov evidujú viac ako 130 prípadov žltačky
Čítajte viac >

Vírus sa šíril najmä vďaka dlhej inkubačnej dobe, ktorá sa môže prejaviť až mesiac po nakazení. Hepatitída A sa vyskytla najmä v školách a ohrozené boli deti, rodičia, ale aj učitelia.

Nakaziť sa môžete kontaktom s nakazeným, nedostatočným umývaním rúk, dotykom infikovaného predmetu alebo požičiavaním predmetov, medzi ktoré patrí, napríklad obľúbená hračka dieťaťa.

"Bezprostredne po oznámení o výskyte infekčného ochorenia, som spolu s mojim tímom a dotknutými organizáciami mesta komunikoval a spolupracoval s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne (RÚVZ TN), " informoval primátor mesta František Mašlonka.

Žltačka sa v meste už nešíri

Primátor ďalej potvrdil, že po komunikácii s RÚVZ v Trenčíne má pre obyvateľov dobré správy a aktuálne sa vírusové ochorenie v meste viac nešíri.

"Dnes po komunikácií s RÚVZ v Trenčíne môžem s radosťou konštatovať, že žiadny ďalší výskyt ochorenia v Novom Meste nad Váhom nebol potvrdený a to ani počas inkubačnej doby 50 dní,“ povedal Mašlonka.

Okrem toho vyzdvihol precízne dodržiavanie opatrení obyvateľov, ktoré vydal RÚVZ v Trenčíne a tak isto poďakoval aj polícií a zdravotníkom za dodržiavanie hygienických predpisov.

Prvé prípady zaznamenali hygienici v škole

V máji zaznamenali v troch školských zariadeniach v Novom Meste nad Váhom výskyt ochorenia vírusovej hepatitídy typu A. Prípady sa vyskytli na elokovanom pracovisku Materskej školy na Hurbanovej ulici, Spojenej škole sv. Jozefa a v Špeciálnej základnej škole na Ul. J. Kollára.

Vírusom sa nakazilo desať osôb, päť dospelých a päť detí. Sedem z nich skončilo hospitalizovaných v nemocnici s rôznym charakterom závažnosti ochorenia, pričom traja boli hospitalizovaní na infekčnom oddelení.


Súvisiaci článok
Prešovská fakultná nemocnica po pol roku zrušila zákaz návštev. Dôvodom zákazu bol zvýšený počet pacientov s hepatitídou typu A
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť