Sobota 28. 09. 2024 21:10:38 | Meniny má Václav

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Nočná prehliadka hradu Strečno ponúkla skvelé príbehy a jedinečnú atmosféru

STREČNO/ Hrad Strečno, majestátna pevnosť týčiaca sa nad riekou Váh, láka návštevníkov už stáročia. My sme dostali jedinečnú príležitosť – vidieť jeho unikátne priestory v noci!

Alžbeta Mareková|27. júl 2024|19:50:41

Zdroj: Alžbeta Mareková

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hrad Gýmeš, tajomná zrúcanina v pohorí Tribeč
Čítajte viac >

Považské múzeum pravidelne usporadúva pútavé podujatia, a medzi tie najobľúbenejšie bezpochyby patrí Nočná prehliadka hradu Strečno. Kto by sa nechcel ponoriť do tajomnej atmosféry stredovekého hradu v nočnej hodine?

1.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Už cesta na hrad môže byť zážitkovým dobrodružstvom, samotný výstup k hradu môžete zdolať rôznymi spôsobmi. Ponúkajú sa schody aj asfaltová cesta, po ktorej vás až k stredovekej dedine Paseka môže doviesť voz so zapriahnutými koňmi.

2.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

3.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Hneď po vstupe cez bránu hradu návštevníkom prebudila zmysly lákavá vôňa, o ktorú sa postarali členovia občianskeho združenia Cech Terra de Selinan. Pripravili totiž špeciality z dobovej kuchyne.

4.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

„My v Cech Terra de Selinan sa zaoberáme rekonštrukciou 14. a 15. storočia na území Žiliny, ako to tu fungovalo a čo sa v tej dobe varilo. Dnes ponúkame stredoveké placky, ktoré sú tvorené len z múky vody a soli. K plackám máme pripravený domáci džem, med, cesnakovo-smotanovú omáčku a aj nezvyčajnú hroznovo-slaninkovú omáčku. To je omáčka dvoch zaujímavých a rôznych chutí, je jemne dochutená cesnakom a šalviou. Návštevníkom omáčky veľmi chutia a vracajú sa k nášmu stánku opakovane. Najobľúbenejšou špecialitou bola dnes práve hroznovo-slaninková omáčka,“ vysvetlila pre redakciu SP21 členka občianskeho združenia.

5.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Po ochutnaní mierime k vstupným dverám. Zamestnanci Považského múzea v dobovom oblečení kontrolujú lístky a navigujú dav ľudí dovnútra. Po vstupe máme možnosť prechádzať priestormi hradu. Spoločnosť nám nerobí výklad lektora, ale strhujúce predstavenia v podaní divadelno-šermiarskej skupiny Memento mori a združenia Hammer. V rôznych častiach hradu návštevníkom predstavujú podmanivý príbeh krásnej Marienky, o ktorej lásku súperili páni zo Strečna aj zo Starého hradu. Okrem divadla majú návštevníci možnosť vychutnať si aj výhľady z rôznych častí hradu.

6.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

7.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

8.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Po prehliadke hradných zákutí a objavovaní príbehov minulosti čakal na návštevníkov zlatý klinec programu – ohňová show od Magic Flames. Po nej sa návštevníci pomaly presunuli späť do predhradia. Pred odchodom si však ešte mnohí z nich nenechali ujsť príležitosť vychutnať si čarovnú atmosféru hviezdnej noci z tohto nezvyčajného miesta. Pohľad na hrad osvetlený mesiacom a obklopený jagavými hviezdami bol bezpochyby nezabudnuteľným zážitkom.

9.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

10.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

11.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Nás, samozrejme, zaujímali dojmy návštevníkov z celého večera. „Prehliadka bola veľmi fajn, páčilo sa nám najmä šermiarske predstavenie. A skvelé boli výhľady z najvyššej veže,“ prezradil našej redakcii 23-ročný Ivan.

12.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

14.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

„Ja som na prehliadku hradu prišla s kamarátkou a jej priateľom. Oslovila nás najmä stredoveká kuchyňa, vyskúšali sme placky so slaninovo-hroznovou omáčkou a bolo to naozaj skvelé,“ chválila 26-ročná Ivana.

13.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

15.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

„Prehliadka hradu sa nám páčila, bola pekná. Veľmi zaujímavé boli divadelné vstupy a najmä šermiarske čísla boli naozaj premakané. Oslovila nás aj záverečná ohňová show,“ povedala 33- ročná Andrea, ktorá prišla na prehliadku aj s rodinou z Martina.

16.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

18.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Spokojní boli aj detskí návštevníci. Najmenšiemu návštevníkovi prehliadky Lukáškovi sa páčil hrad, divadlo aj šermiari a chcel by tam ešte ostať. 9-ročnému Felixovi z Podvysokej sa páčili šermiari a ohňová show, chutili mu aj špeciality z dobovej kuchyne.

17.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

19.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Ak chcete aj vy zažiť Nočnú prehliadku hradu Strečno, šancu budete mať už 14. augusta. „Prehliadky budú prebiehať v ôsmich vstupoch od 20.30 do 24.00 a návštevníkom odporúčame vziať si baterky,“ oznamuje Považské múzeum na svojom webe.


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Kaštieľ vo Svätom Antone, majestátny svedok plynúceho času
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť