Piatok 18. 10. 2024 00:37:02 | Meniny má Lukáš

VIDEO Vstúpte do izieb plných spomienok. Takto sa žilo na Slovensku v socializme!

LÚKY/ Telefóny, knihy, kuchynské pomôcky aj gramofóny. Chcete si zaspomínať na detstvo alebo dospievanie v období socializmu? Stačí prísť na návštevu k Františke Tarabovej a momenty sa vám ihneď zhmotnia vďaka jej rôznorodej zbierke, ktorá dokazuje, že retro je stále v móde.

Natália Štepanovičová|26. júl 2024|09:05:58

Zdroj: Natália Štepanovičová

Súvisiaci článok
Pred 32 rokmi prijala Slovenská národná rada Deklaráciu o zvrchovanosti Slovenska
Čítajte viac >

Zberateľka z Lúk si na ňu vyčlenila tri miestnosti svojho domu. V jednej z nich , ktorú majiteľka nazýva dievčenským rajom, nájdete detské hračky, kočíky, hrkálky, ale aj háčkované a vyšívané postavičky, ktoré sama vyrobila. V ďalších miestnostiach návštevníci uvidia potreby do domácnosti, hrnčeky, taniere, staré rádiá, gramofóny, šijací stroj, telefóny, časopisy, školské pomôcky, či lyže alebo práčku, ktorá je stále funkčná.

4 sijaci stroj.jpg Zdroj: Natália Štepanovičová

Najobľúbenejším predmetom majiteľky je čierny telefón, ktorý stál približne desať eur a je ako zo starých filmov. Zbiera aj rôzne časopisy a knihy.

Hračky, žehlička, ale aj práčka

"Veľmi rada som čítala literatúru a z povinného čítania, som mala najradšej Jana, Čenkovej deti, Jakubko. Okrem toho mám v zbierke rôzne stolové hry, autíčka a hračky, s ktorými sa hrávajú moji štyria vnukovia," vymenúva Františka Tarabová.

Viacero predmetov majiteľka odložila či už zo svojho detstva alebo po deťoch. Iné dostala od svojich známych alebo kúpila na burzách. 3.jpg Zdroj: Natália Štepanovičová

"Mám tu z každého rožka- troška a veľa vecí zachraňujem. Jedna detská kolíska mala byť spálená, no mne to nedalo a zobrala som ju domov. Rovnaký osud čakal aj húpacieho koníka. Manžel mi ho chcel nanovo natrieť, ale zakázala som mu to, pretože práve takto to má ten správny retro nádych," povedala zberateľka z Lúk. 1.jpg Zdroj: Natália Štepanovičová

Zachovanie retro zbierky pre najmenších

Múzeum, ktoré si Františka zariadila vo vlastnom dome, môže navštíviť každý, kto si chce zaspomínať na svoje detstvo či mladosť. Zároveň prezradila, že retro kúsky uchováva pre mladšie generácie.

"V súčasnosti sa všetko sa len vyhadzuje a nič sa nenechá pre našich vnukov. Moji sa najradšej hrajú s telefónmi, ale aj so stolovými hrami. Chcem, aby múzeum bolo pre návštevníkov izbou plnou spomienok," okomentovala jeden zo zámerov svojho zberateľstva Tarabová.

2.jpg Zdroj: Natália Štepanovičová

Okrem netradičnej záľuby sa čiperná dôchodkyňa venuje aj ručným prácam, ktoré vyučovala na krúžku a posúvala tak svoje znalosti ďalej.


Súvisiaci článok
Od historickej povodne na Dunaji v Bratislave uplynulo 70 rokov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť