Štvrtok 17. 10. 2024 15:38:04 | Meniny má Hedviga

Na Kráľovej holi, stojí... zberná nádoba na fľašky a plechovky!

ŠUMIAC/ Zálohované fľaše alebo plechovky už môžu turisti odovzdávať aj na vrchole Kráľovej hole. Vo štvrtok tam slávnostne predstavili špeciálnu zberovú nádobu, ktorá sa vo výške viac ako 1900 metrov nad morom stala najvyššie položeným odberným miestom slovenského zálohového systému.

TASR|25. júl 2024|15:39:12

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Kráľova hoľa - Nízkotatranská kráľovná

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Obec Šumiac, poklad ukrytý pod Kráľovou hoľou
Čítajte viac >

TASR o tom informoval Správca zálohového systému.

V slovenských národných parkoch pribudli vlani zberné nádoby na zálohované obaly v 13 lokalitách, tento rok k nim pribudli ďalšie štyri. Primárnym cieľom je predchádzať vzniku voľne pohodeného odpadu od nápojových obalov v prírode a turisticky atraktívnych lokalitách. Zámerom je tiež prispieť k ochrane prírody a rozvoju chránených území, zálohy za vyzbierané obaly totiž putujú konkrétnym správam národných parkov.

"Pokračovaním v tejto aktivite chceme zabrániť vzniku voľne pohodeného odpadu a podporiť rozvoj, ochranu a čistotu slovenských národných parkov. Správy národných parkov samy určili miesta s vysokou frekvenciou pohybu návštevníkov, na ktoré postupne umiestňujeme zberné nádoby," vysvetlil generálny riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč.

Najvyššie položeným miestom v rámci zálohového systému sa stala Kráľova hoľa v Nízkych Tatrách, ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie vrcholy Slovenska. "Výstup z našej obce si volia turisti najčastejšie, pretože ide o najkratšiu trasu na vrchol. Sme radi, že vďaka osadeniu takýchto zberných nádob budú môcť návštevníci komfortne vrátiť a darovať obaly a prispieť tak k zveľadeniu našej krásnej prírody," skonštatovala starostka obce Šumiac Jarmila Gordanová.

Zberovú nádobu na Kráľovej holi budú pravidelne vyprázdňovať pracovníci národného parku, vyzbierané zálohy budú použité na jeho obnovu a ochranu prírody. "Národný park Nízke Tatry je najrozľahlejším veľkoplošným chráneným územím na Slovensku. Aktuálne oslavujeme 46 rokov jeho existencie. Veľkou výzvou pre náš kolektív je rozvoj cestovného ruchu na jeho území a rozvoj spolupráce a komunikácie najmä s miestnymi obyvateľmi, ako aj s návštevníkmi," povedal riaditeľ Správy Národného parku Nízke Tatry Michal Babnič.

V zálohovom systéme na Slovensku je zaregistrovaných takmer 3400 odberných miest. V siedmich národných parkoch sa nachádza celkovo 17 špeciálnych zberných nádob. Okrem Kráľovej hole môžu turisti v Nízkych Tatrách zberové nádoby nájsť aj na Trangoške, v Hiadeľskom sedle a Demänovskej doline.


Súvisiaci článok
Za krásami Spiša vás odvezie legendárny Antonov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť