Štvrtok 19. 09. 2024 13:49:17 | Meniny má Konštantín

SRDCOM Z DEDINY: Rohožník, dedinka s bohatou históriou a srdcom zo zlata

ROHOŽNÍK/ Naše dnešné kroky nás zavedú na západ Slovenska, do malebnej dedinky Rohožník na Záhorí. Pozývame vás na spoznávaciu cestu do srdca tejto jedinečnej obce, kde sa prelínajú stopy dávnej minulosti s dynamikou súčasnosti a ambicióznymi plánmi do budúcna.

Alžbeta Mareková|28. júl 2024|17:00:06

Zdroj: Facebook/ Obec Rohožník

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Obec Lehnice, poklad Žitného ostrova
Čítajte viac >

Záhorie, turisticky atraktívny región hraničiaci s Českom a Rakúskom, sa vyznačuje nielen originálnou záhoráčtinou, ale aj bohatou históriou. Obzvlášť markantné sú stopy po židovskej komunite, ako napríklad synagógy. Už v dávnych dobách bolo toto územie pre našich predkov lákavé vďaka svojej strategickej polohe a priaznivým klimatickým podmienkam. Archeologické nálezy dokazujú, že dnešné Záhorie zohralo významnú úlohu v najstaršom osídľovaní Slovenska.

o4 - 1.jpg Zdroj: obec Rohožník

Prvé písomné zmienky o Rohožníku pochádzajú z roku 1397, keď sa spomína, že v obci Rárbok bol kostol a fara, ktorá patrila pod archi. Ako prvý richtár sa spomína Martin Hercek v roku 1636 a po ňom rok 1768, kedy v čele obce stál richtár Martin Hajdúch a jeho asistenti - prísažní Anton Kožuch, obecný sluha a obecný pastier. Richtár mal na starosti vedenie dediny a s pomocou svojich pomocníkov dohliadal na rôzne úlohy.

2 Facebook Obec Rohožník.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Rohožník

„Richtár a jeho pomocníci zodpovedali za včasné dodávky naturálnej a peňažnej renty zemepánovi a za stanovené robotné povinnosti poddaných. Táto povinnosť voči zemepánovi zanikla zrušením poddanstva. Povinnosti obecnej správy, ktoré zostali v platnosti aj po zrušení poddanstva, boli - zodpovednosť za obecný majetok, za udržiavanie obecných ciest a mostov, nahlásenie slúžnemu vyskytujúce sa epidémie u ľudí a zvierat, starosť o majetok sirôt, zodpovednosť za ekonomické zabezpečenie školy. K povinnostiam richtára patrili i vojenské záležitosti,“ vysvetľuje obec Rohožník na svojej webovej stránke.

o1 - 3.jpg Zdroj: obec Rohožník

Ktorísi richtári boli múdri a zverenú obec viedli premyslenými rozhodnutiami k vytúženým pokrokom. Ktorísi nedokázali písať ani čítať a zaujímavosťou je, že matematiku pri starostlivosti o obecný rozpočet vyriešili richtári jedinečnou metódou – počítaním fazuliek. Jednoducho nosili mešec plný fazuliek na ktorých urobili počty, prirátali príjmy a odrátali výdavky. Počet fazuliek im teda vo výsledku musel pochopiteľne súhlasiť s počtom zlatých dukátov v pokladnici.

4 Facebook Obec Rohožník.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Rohožník

„V stavebnom vývoji obce do roku 1918 možno zaznamenať dve etapy. Do 16. storočia zástavbu v okolí kostola a pri potoku Rudávka. Od 16. storočia nárastom obyvateľstva sa začala zástavba obce rozširovať od kostola smerom k zvonici pri Rohožníckom potoku. Domky boli situované štítmi k potoku, od ktorého ich oddeľovali cesty, a tak vytvárali pravidelnú dvojradovú ulicovú zástavbu. Cez potok boli cesty prepojené drevenými mostíkmi. Domky boli vystavané z nabíjanej hliny, niektoré drevené, pokryté slamou,“ opisuje obec na svojom webe.

o5 - 5.jpg Zdroj: obec Rohožník

Druhá polovica 18. storočia priniesla do obce rozmach v oblasti výstavby. V dedine pribudli dva mlyny a obec bola zastavaná domami až po zvonicu. Jej centrum sa premiestnilo k Rohožníckemu potoku, za obcou stála lesná správa, v horách vybudovali horárne.

„V roku 1866 postihlo obec veľké nešťastie. Celá časť obce od kostola takmer po zvonicu vyhorela. Požiar založil jeden žobrák, ktorému sa nedostalo dostatočnej almužny, nakoľko vládla v obci bieda. Z pomsty zapálil dom chudobnej rodiny. Silný vietor preniesol požiar na celú časť obce. Všetky domy pokryté slamou vyhoreli,“ oznamuje obec.

6 Facebook Obec Rohožník.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Rohožník

Pri obrovskom nešťastí nezahynul nik z dedinčanov, ktorým sa krivda prihodila, na druhý deň však našli bezvládne telo spomínaného žobráka. Ľudia verili, že sa dočkal božieho trestu za svoj obludný čin. Vyhorené domy po čase nahradili nové a ku koncu 19. storočia pokročila zástavba obce až po mlyn. Aj táto skúsenosť prispela k založeniu obecného hasičského zboru v roku 1882.

Po 2. svetovej vojne sa obyvatelia Rohožníka spoločne pustili do budovania obce. Vybudovala sa materská škola, zdravotné stredisko, rodinné aj kultúrne domy. Nezabudlo sa ani na infraštruktúru, predajne, či kábelovú televíziu. V priebehu rokov nastalo niekoľko rekonštrukcií, ale vďaka povojnovému rozvoju a vybudovaniu cementárne v obci sa Rohožník postupne stával modernou obcou s dobrou infraštruktúrou a širokou škálou služieb pre svojich obyvateľov.

o3 - 7.jpg Zdroj: obec Rohožník

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedali pre redakciu SP21 Mgr. Peter Švaral, starosta obce a Mgr. Natália Kaňková, referent pre kultúru v obci.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • Máme za to, že podmienkami pre život sa môžeme pokojne porovnávať s ktoroukoľvek obcou našej veľkostnej kategórie. Naša obec sa snaží stále napredovať a rozvíjať svoje možnosti, aj keď po minulom roku náročnom na investície, keď sme vybudovali PUMPTRACK pre adrenalínových nadšencov, realizovali rekonštrukciu divadelnej sály, nadstavbu budovy základnej školy a budovanie novej telocvične ich bude tento rok menej.

8 Facebook Obec Rohožník.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Rohožník

V súčasnosti pripravujeme projekt Central Parku, ktorého zámer je už schválený Radou Partnerstva a veríme, že vybudujeme príjemnú oddychovú zónu plnú zelene a priestoru s vylúčenou auto dopravou a s vodozádržnými opatreniami v centre obce. Pripravujeme rekonštrukciu Zberného dvora a nového cintorína, ktorý bude mať prírodný charakter.

9 Facebook Obec Rohožník.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Rohožník

Aká je vízia obce do budúcna?

  • Máme záujem budovať silnú obec, ktorá poskytuje svojim obyvateľom dobré podmienky pre život s dobrou občianskou vybavenosťou. V rámci ďalších drobných projektov v obci sa snažíme o výsadbu zelene či ovocných stromov.

10.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Rohožník

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

  • Pri návšteve našej obce pozývame pozrieť naše Obecné múzeum, v ktorom je jedinečná historická expozícia rôznych starodávnych predmetov. Tieto priestory je možné si prenajať aj na rôzne akcie či oslavy. V centre obce sa nachádza tiež židovská synagóga, v ktorej sa z času na čas konajú výstavy či koncerty. Okolie Rohožníka ponúka viacero vodných plôch, ktoré sú využívané najmä na rekreačný rybolov, borovicové lesy, ktoré sú vychýrené na zber húb a bylín či rôzne zákutia Malých Karpát, kde k obľúbeným lokalitám patria napríklad Taricové skaly či tzv. Panský dom.

11 Facebook Obec Rohožník.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Rohožník

V našej obci sa usporadúvajú mnohé kultúrne podujatia, ktorých by sa mohli naši turisti počas ich návštevy našej obce zúčastniť. Dobrú povesť majú obecná zabíjačka na konci fašiangov či Majstrovstvá Záhoria a priľahlého vesmíru Gulášmajster spod Vysokej v poslednú septembrovú sobotu a obľube sa tešia aj Obecné slávnosti, ktoré sa každoročne konajú v mesiaci august.

Tento rok to bude víkend 17. - 18. august. Čaká nás nabitý program. Úvodné tóny zaznejú od folklórneho súboru Stupavjánek. Nasledovať bude pestrý program pre deti v podobe Tárajka a Popletajky, miestny súbor SPIDUCH či Dominika Mirgová, ktorá vystúpi aj so Šortym. V nedeľu sa naši návštevníci môžu tešiť na rómske melódie od skupiny Gipsy Čáve, obľúbený Los Brados, Maduar a „Medulienka si moja láska“ si zaspievame s Pavlom Hammelom. Bodkou za našimi slávnosťami tento rok bude kapela HEX.

12.jpg Zdroj: Facebook/ Obec Rohožník

Rohožník nie je len rýchlo sa rozvíjajúca obec, ale kladie veľký dôraz aj na posilňovanie komunitného ducha prostredníctvom pravidelných kultúrnych podujatí. Jeho návšteva vám umožní spoznať autentický život na Záhorí a odniesť si domov krásne spomienky.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Rohožník


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Bernolákovo, oáza pokoja v srdci Podunajska
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť