Sobota 07. 09. 2024 17:31:26 | Meniny má Marianna

V gréckokatolíckej farnosti Svit zriadili novú farskú charitu. Jej hlavným cieľom bude aktívny boj proti novodobej chudobe

SVIT/ V Gréckokatolíckej farnosti Svit bola v polovici júla slávnostne uvedená do života v poradí už 16. farská charita. Prešovský arcibiskup a metropolita vladyka Jonáš Maxim posvätil pri tejto príležitosti Park modlitby v blízkosti gréckokatolíckeho chrámu sv. Cyrila a Metoda a súčasne bol prítomný pri zriadení Farskej charity vo Svite.

Lenka Ménová|27. júl 2024|13:00:06

Zdroj: Facebook/Gréckokatolícka cirkev - Svit

Súvisiaci článok
Prvá Farská cukráreň vo Svite hrala farbami a lákala vôňami
Čítajte viac >

V sobotu 13. júla bola vo Svite zriadená ďalšia farská charita. Pri tejto príležitosti sv. liturgiu viedol vladyka Jonáš Maxim. Na záver slávnosti riaditeľ Gréckokatolíckej charity Prešov Peter Valiček odovzdal zriaďovací list a dekrét správcovi farnosti Martinovi Snakovi a dobrovoľníkom novej Farskej charity Svit.

V blízkosti farnosti sa nachádza Park modlitby, ktorý bol vybudovaný za účelom poskytnutia tichého a pokojného miesta pre rozjímanie a modlitbu. Vladyka Jonáš ho posvätil za prítomnosti mnohých veriacich. Zdôraznil pritom dôležitosť prijímania Krista v podobe Eucharistie, ako účinného lieku proti chorobe hriechu.

Nová inštitúcia veriacich bude bojovať proti vplyvu novodobej chudoby

Po ukončení slávnosti mali prítomní veriaci možnosť stretnúť sa osobne s vladykom Jonášom, porozprávať sa s ním a požiadať o jeho požehnanie. Atmosféra bola plná vzájomnosti a pokoja, preto mnohí účastníci odchádzali domov s pocitom duchovného povzbudenia a nádeje.

„Zriadenie Farskej charity pre nás znamená príležitosť nášho spoločenstva urobiť viac pre okolie, v ktorom sa nachádzame. Napríklad nedávno sa v našej farnosti konala zaujímavá akcia Farská cukráreň. Dostalo sa to do povedomia ľudí a určitá osoba nás oslovila s prosbou, že chce deťom na prebiehajúcom tábore v našom okolí pomocou farskej cukrárne napiecť koláče a sladké potešenia.

To bol pre nás impulz spätnej väzby, že to, čo robíme, má zmysel. Alebo napríklad ľudia z farskej charity sú veľmi nápomocní pri organizovaní krásnej akcie tzv. Kávička po deviatke. V nedeľu po sv. Liturgii, teda bohoslužbe, sa veriaci spoločne odoberú do pastoračných priestorov, kde na nich čaká kávička a sladké pohostenie.

Aj takýmto spôsobom chceme aj my v našej farnosti bojovať proti novodobej chudobe, ako je napríklad samota a osoby z farskej charity sú veľmi nápomocné v službe obsluhy starším až po samotné upratanie priestorov.

Zriadenie farskej charity teda dáva jej členom mandát služby a veriaci s veľkou radosťou dobrovoľne túto službu vykonávajú. Nemáme presne stanovené ciele, no predovšetkým je pre nás dôležité, aby sme sa do všetkých akcií a služieb, ktoré spolu podnikneme, zapojili s radosťou a láskou, a tak budovali jednotu spoločenstva,“ vyjadril sa na margo novej inštitúcie správca farnosti Martin Snak.

Vysvetlenie pojmu farská charita

Farská charita je registrované združenie veriacich, ktorí vo svojej farnosti uskutočňujú charitatívne poslanie Cirkvi v duchu evanjeliového prikázania lásky – Diakónia. Farské charity (FCH) spájajú farnosti po celom Slovensku s cieľom priniesť do komunít nové možnosti ako pomáhať ľuďom v núdzi. FCH organizujú vlastné aktivity a pomáhajú rodinám i jednotlivcom vo svojich farnostiach.

FCH má dôležité poslanie, ktorým je pomáhať núdznym a konať dobro. Snaží sa prispieť k znižovaniu chudoby, utrpenia a pomáhať predovšetkým ľuďom vo svojej farnosti. FCH nemá právnu subjektivitu, právne a ekonomicky podlieha farskému úradu. Riadi sa Štatútom FCH, ktorý schvaľuje diecézny biskup. Všetky FCH metodicky koordinuje Spišská katolícka charita.

Komu a akým spôsobom je adresovaná pomoc FCH

Farská charita pomáha starým, chorým, ľuďom so zdravotným postihnutím, ľuďom bez domova, utečencom, či mnohodetným rodinám, ale i deťom a mládeži, osamoteným osobám, tým, ktorí sa ocitli v krízových situáciách a pod. FCH zbiera a distribuuje šatstvo, priprauje kultúrne a spoločenské podujatia pre deti, mládež, rodiny a seniorov. Poskytuje duchovnú pomoc a snaží sa získať dary pre svoju činnosť.

Vladyka Jonáš Maxim. Zdroj: Facebook/ Gréckokatolícka cirkev - Svit
Park modlitby. Zdroj: Facebook/ Gréckokatolícka cirkev - Svit

Súvisiaci článok
Hradné slávnosti v Starej Ľubovni potrvajú od piatku do nedele, s atraktívnym programom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť