Piatok 20. 09. 2024 02:02:19 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Horskí záchranári mali v Tatrách poriadne rušný nedeľný večer

VYSOKÉ TATRY/ Záchranári Horskej záchrannej služby v nedeľu pomáhali pod Slavkovským nosom, nad Hlincovým plesom, aj pod Velickou poľanou.

Michal Filek|29. júl 2024|08:22:53

Zdroj: Horská záchranná služba

Súvisiaci článok
Ďalšia rušná noc v Tatrách. Záchranári pomáhali Čechom a Belgičanom
Čítajte viac >

Pomoc turistkám pod Slavkovským nosom

Horskí záchranári z Vysokých Tatier pomáhali v nedeľu po zotmení matke s dcérou. Tie zišli z turistického chodníka pod Slavkovským nosom do skalného terénu a nevedeli sa naň vrátiť.

„Záchranári pre rýchlejšie lokalizovanie postihnutých použili aj dron. Pre nepriaznivý silný nárazový vietor ho však museli neskôr uzemniť. Vyčerpané slovenské turistky po nájdení odprevadili do Starého Smokovca, odkiaľ pokračovali samostatne,“ informuje HZS.

Uviaznutí turisti nad Veľkým Hincovým plesom

Súbežne so záchrannou akciou pod Slavkovským nosom sa s HZS skontaktovali aj dvaja poľskí turisti (37, 31r.). Pri zostupe z poľskej strany prešli pod Veľkým Mengusovským štítom na slovenskú stranu mimo turistický chodník. Tu zablúdili a uviazli v teréne nad Veľkým Hincovým plesom.

„Okrem komunikovania so slovenskými záchranármi boli v kontakte aj s ich poľskými kolegami z Topr-u, ktorým poskytli lokalizačné údaje. Na pomoc vyrazili poľským turistom záchranári Oblastného strediska HZS z Vysokých Tatier, ktorí ich pomocou lanovej techniky dostali v noci do bezpečného chodeckého terénu. Po turistickom chodníku zišli spoločne na Popradské pleso a boli zavezení do Starého Smokovca, odkiaľ išli samostatne.“

Zablúdení turisti pod Velickou poľanou

Do tretice zasahovali záchranári horskí záchranári vo večerných hodinách pod Velickou poľanou, kde z turistického chodníka zišla a zablúdila dvojica francúzskych turistov.

„Záchranárom poskytli svoje lokalizačné údaje. Turisti boli bez zranení, ale nemali dostatočné vybavenie do horského prostredia, nemali svetelný zdroj a boli slabo oblečení. Po ich dosiahnutí ich záchranári HZS zateplili, vyšli s nimi ku Sliezskemu domu a transportovali ich do Starého Smokovca. Turisti pokračovali po vlastnej osi,“ uzavreli zásahy horskí záchranári.


Súvisiaci článok
V Nízkych Tatrách zablúdili dve skupiny Čechov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť