Štvrtok 19. 09. 2024 16:13:27 | Meniny má Konštantín

Košickí lekári, ako prví na Slovensku, zaviedli dievčatku sluchový implantát, ktorý jej umožní počuť

KOŠICE/ Tím detských otorinolaryngológov z Detskej fakultnej nemocnice Košice dosiahol nový míľnik v otorinolaryngológii, keď ako prvý na Slovensku úspešne zaviedol unikátny sluchový kostný implantát novej generácie Systém Cochlear Osia u 6-ročnej pacientky so závažným poškodením sluchu.

Michal Filek|29. júl 2024|10:00:06

Zdroj: Facebook/Detská fakultná nemocnica Košice

Súvisiaci článok
Banskobystrickí lekári sú európskou špičkou v robotickej chirurgii. Zavádzajú ju už v piatej krajine
Čítajte viac >

O úspechu svojich špičkových lekárov informuje Detská fakultná nemocnica Košice na svojom webe.

Operácia pomohla 6-ročnej Tamarke z Kežmarku, ktorá sa práve chystá nastúpiť do školy.

Ako uviedla nemocnica, Tamarka má od narodenia problémy so sluchom, pretože počuje len veľmi obmedzene a aj to len cez jedno uško, ktoré však nie je dostatočne vyvinuté.

„Práve pre takýchto pacientov je určený inovatívny model načúvacieho zariadenia Systém Osia OSI200, ktorý využíva prirodzenú schopnosť človeka viesť zvuk kosťou a pomáha počuť reč aj v náročných, hlučných situáciách.“

Systém OSIA je inovatívny sluchový implantát, ktorý využíva digitálnu piezoelektrickú stimuláciu na prenos zvuku kosťou do vnútorného ucha. Je určený pre ľudí so stratou sluchu až do 55 dB.

Využíva pritom aj moderné technológie.

Ako uviedla nemocnica, operácia Tamarky prebiehala v celkovej anestézii, v oblasti spánkovej kosti (za uchom). Operačný zákrok vykonal vynikajúci odborník, otochirurg, špecialista na kochleárne implantáty MUDr. Jiří Skřivan, CSc. z Prahy a operačný tím viedla primárka ORL - MUDr. Lucia Boldižárová. Keďže ide o prvú implantáciu sluchového aparátu systému Cochlear Osia na Slovensku, pri operácii boli prítomní aj špecialisti z firmy Cochlear, s ktorými DFN dlhodobo a úzko spolupracuje.

„Tento najnovší model z načúvacích implantátov poskytuje vysoký výkon a hlasitosť, najmä vo vysokých frekvenciách, ktoré sú dôležité na porozumenie reči. Tamarke sa teda zvýši počuteľnosť a teda aj zlepší schopnosť porozumieť reči v hlučnejšom prostredí, akým škola istotne je. Sme radi, že môžeme ako prví na Slovensku implantovať jednu z najnovších verzií sluchových implantátov ako je systém Cochlear Osia. Máme vôľu napredovať a zavádzať inovatívne spôsoby liečby, aby sme našim malým pacientom neustále pomáhali zlepšovať kvalitu počutia a tým aj výrazne zvýšili mieru komunikácie s ich rovesníkmi a s okolím,“ zhodnotila primárka ORL oddelenia MUDr. Lucia Boldižárová.

Operácia trvala približne hodinu a Tamarku už z nemocnice prepustili. Čaká ju však ešte viacero návštev u lekárov.

Ďalšiu fázu vysvetlili lekári takto: „V nasledujúcej starostlivosti malým pacientom pomáhajú návštevy u našich ďalších odborníkov – foniatra, logopéda, technika. Po zahojení rany Tamarka s rodičmi príde za účelom pripojenia procesora. Ten pomáhajú cca po mesiaci od operácie nastaviť, sfunkčniť a pripojiť nielen zdravotníci, ale najmä technici. Postupne sa s modernými technológiami zoznámia nielen rodičia, ale aj samotný pacient, keďže systém Osia je kompatibilný so systémom Android aj Apple. A tak pomocou špeciálnej aplikácie Osia Smart budú môcť naši pacienti ovládať a nastavovať svoj zvukový procesor aj zo smartfónov alebo hodiniek. Pre bezdrôtové prenosy je pripravená pacientom poslúžiť celá rada zariadení Cochlear True Wireless. Televízny streamer tak napríklad pacientom umožní sledovať a regulovať – zvyšovať hlasitosť TV tak, že okolie to ani nezaregistruje.“

Pooperačný proces, ktorý vedie k tomu, aby Tamarka plnohodnotne počula, bude prebiehať celý rok. Na konci by však malá pacientka mohla žiť život s plnohodnotným sluchom.

„Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí prispeli k výberu vhodnej načúvacej pomôcky pre Tamarku. Už sme doma, operácia dopadla dobre, za čo tiež veľmi ďakujem lekárom a všetkým sestričkám a ostatnému personálu z ORL oddelenia DFN Košice, čo sa o nás starali,“ reagovala spokojná mamička Tamarky.


Súvisiaci článok
Skvelé správy z nemocnice v Považskej Bystrici! Pacientom bude slúžiť nová magnetická rezonancia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť