Streda 18. 09. 2024 01:39:53 | Meniny má Eugénia

Na ferrate v Slovenskom raji uviazla krava. Ako sa tam dostala?

FERRATA KYSEĽ/ V Slovenskom raji, v ťažko prístupnom teréne, uviazla krava. Ani strážcovia prírody, ani chovatelia nechápu, ako sa tam dostala. Okamžite sa však stala miestnou turistickou atrakciou. Aj keď si viacerí azda želali, aby ju zachránili, nebolo to možné. Po zemi to nešlo a zrejme by nepomohol ani vrtuľník. A tak majiteľ rozhodol – museli ju utratiť.

Michal Filek|30. júl 2024|12:00:06

Zdroj: Facebook/Národný park Slovenský raj so sídlom v Spišskej Novej Vsi

Súvisiaci článok
Ferrata Kyseľ v Slovenskom raji je opäť prístupná
Čítajte viac >

Na Ferratu Kyseľ je náročný prístup aj pre turistov. Nieto pre mladú kravu. Tá sa tam musela dostať ťažko prístupným, strmým terénom, ba dokonca musela prebrodiť aj Hornád. A tam uviazla. Ako uviedol Ján Tribula z TV Markíza: „Nad ňou vodopád, pod ňou kaskády, ktorými nevedno, ako prešla!“

Tomáš Dražil, riaditeľ NP Slovenský raj, pre Markízu uviedol: „Nevieme, ako sa tam dostala. Musela prejsť ohromujúcu cestu ťažkým terénom“.

Zostala teda stáť a okamžite sa stala obrovskou atrakciou pre turistov. Väčšina z nich len nechápavo krútila hlavou. Rovnako, ako záchranári. Všetci si však želali, aby ju odtiaľ dostali. No nešlo to.

Na mieste ju kŕmili turisti. Lopúchy jej nechutili, čerstvou trávou nepohŕdla. Ba dokonca sa s ňou niektorí podelili aj o svoje desiate.

Rozhodnúť o jej osude musel majiteľ - riaditeľ družstva. Popoludní sa za ňou vybrala čata chlapov, medzi nimi aj mäsiar.

Nedalo sa nič robiť.

„Majiteľ zvieraťa, poľnohospodárske družstvo Smižany, vyvinulo maximálnu snahu zviera priviesť späť a zachrániť. Pre náročný terén to však nebolo možné a život vyčerpaného zvieraťa sa skončil na mieste, kde sa vôbec nemalo ocitnúť,“ uviedla Správa národného parku Slovenský raj.

Zarážajúce však pritom je, ako sa na tom mieste mohlo zviera ocitnúť. Podľa ochranárov by to totiž sama nedokázala. Myslia si, že jej niekto musel pomôcť.

„Situácia, kedy sa hospodárske zviera dostalo takto hlboko do ťažko prístupného terénu národného parku, patrí do kategórie mimoriadne ojedinelých. Domnievame sa, že samostatne by sa mu to nepodarilo. Je pravdepodobné, že ho od stáda mohli odlákať a na ceste mu pomôcť nezodpovední turisti alebo rekreanti.“

Ochranári zo Správy Národného parku Slovenský raj vydali pre turistov dôrazné upozornenie.

„Vyzývame preto všetkých návštevníkov Slovenského raja, aby nekŕmili, nelákali a neplašili kravy, ovce či iné hospodárske zvieratá pasúce sa na lúkach národného parku. Môžu tým spôsobiť nemalé ťažkosti im aj ich majiteľom, podobne ako v tomto prípade. Ďakujeme za pochopenie.“


Súvisiaci článok
V Slovenskom raji môžete navštíviť dve nové jaskyne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť