Streda 18. 09. 2024 21:11:49 | Meniny má Eugénia

Polovicu mosta ponad diaľnicu z Nitry do Trnavy už opravili. V pondelok začnú s druhou

TRNAVA/ Za približne štyri mesiace sa podarilo hĺbkovo opraviť ľavú polovicu mosta na rýchlostnej ceste R1 ponad diaľnicu D1 v smere z Nitry do Trnavy. Nasleduje oprava opačného smeru.

TASR|7. august 2024|17:00:06

Zdroj: NDS

Súvisiaci článok
Kritická situácia pod Strečnom: Doprava bude zastavená, autobus úplne zrušia!
Čítajte viac >

"Práce na moste prebehli podľa časového harmonogramu s maximálnym ohľadom na plynulosť dopravy. Pracovníci a mechanizmy sa tak už môžu presunúť na opačnú stranu mosta v smere z Trnavy na Nitru," priblížili z NDS s tým, že počas víkendu začnú prípravné práce na osadení dopravného značenia. Oprava sa začne 12. augusta.

"Práce na moste v smere do Trnavy prebiehali aj počas nočných hodín a víkendov, vďaka tomu sme stihli termín a môžeme sa posunúť ďalej. Strategický most na R1 má za sebou viac ako štyri dekády fungovania a jeho komplexná oprava je absolútne nevyhnutná. Len vďaka nej bude slúžiť motoristom ďalšie dekády," uviedol podpredseda predstavenstva a riaditeľ prevádzkového úseku NDS Rastislav Droppa.

Za štyri mesiace sa z mosta demontovalo existujúce príslušenstvo a vybúrali existujúce rímsy a vyrovnávací betón až na nosnú konštrukciu. Následne sa položila na most nová izolácia, mostné závery, odvodňovače, vozovka, rímsy, zvodidlá a zábradlia. Oprava si v prvých mesiacoch vyžiadala uzavretie pripojenia z diaľnice D1 na R1 v smere Bratislava - Trnava.

Počas nadchádzajúcich opráv opačného smeru bude NDS postupovať rovnako ako pri ľavej strane. "Práce sa rozdelia do dvoch fáz, aby sa v maximálnej miere zachovala plynulosť dopravy. Najprv sa začne oprava vonkajšej časti mosta do Nitry. Teda odstavia sa dva jazdné pruhy a doprava bude pokračovať v dvojici jazdných pruhov pri strede mosta," dodali diaľničiari.

Po dokončení opravy sa doprava presmeruje na už opravenú vonkajšiu časť mosta a práce sa presunú k stredovej rímse. "Práve tento spôsob riadenia dopravy sa ukázal najefektívnejší už počas opráv opačného smeru. Napriek všetkému úsiliu zachovať dopravu však pre najbližšie mesiace bude nevyhnutné uzavrieť pripojenie z diaľnice D1 na R1 v smere Žilina - Nitra," podotkli.

Pre motoristov cestujúcich v smere zo Žiliny na Nitru bude vyznačená obchádzková trasa cez križovatku Modranka. Z diaľnice D1 budú vozidlá odvedené na R1 smer Trnava. V križovatke Modranka sa otočia a vrátia na most v smere na Nitru.


Súvisiaci článok
Dvesto kilometrov diaľničných obchvatov bude od augusta bez poplatku. Komu to má pomôcť?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť