Štvrtok 19. 09. 2024 10:33:31 | Meniny má Konštantín

V Handlovej budú po pätnásty raz spomínať na obete banského nešťastia

HANDLOVÁ/ 10. august je zapísaný v slovenskom kalendári ako pamätný deň - Deň obetí banských nešťastí Slovenskej republiky. Mesto v tento deň reaguje najmä na banícku tragédiu, ktorá sa udiala 10. augusta 2009 v bani Handlová a má preň špeciálny názov - Deň bielych ruží. Každoročne si ho na radnici pripomínajú zástupcovia mesta, ústavní činitelia, predstavitelia samospráv a verejnosť. Spomienková udalosť sa tento rok uskutoční po pätnástykrát.

Natália Štepanovičová|9. august 2024|08:07:03

Zdroj: Mesto Handlová

Súvisiaci článok
Stavba budúceho nákupného centra v Handlovej postupuje
Čítajte viac >

Rozozvučenie zvonov ako spomienka

Deň bielych ruží sa bude konať túto sobotu 10. augusta pri Pamätníku baníkov na Ulici 29. augusta. Delegácia Hornonitrianskych baní Prievidza spolu so záchranármi položí dopoludnia vence k Pamätníku obetiam banských nešťastí na Hornej Nitre na mestskom cintoríne. Následne sa na Kostole sv. Kataríny o 9.30 hod. rozozvučia na päť minút zvony, ako spomienka na posledné spojenie s baníkmi v podzemí z 10. augusta 2009.

"Počas celého dňa môžu pozostalí, verejnosť, delegácie, položiť k pamätníku bielu ružu ako symbol pamätného dňa. Večer sa pri ňom uskutoční stretnutie za účasti ústavných činiteľov, vedenia mesta a ďalších delegácií, členov Handlovského baníckeho spolku a verejnosti," informovala hovorkyňa Handlovej Jana Paulínyová.

Každoročne je pamätník baníkov obsypaný ružami

Pamätník baníkov na Ulici 29. augusta v Handlovej si ľudia vybrali v roku 2009 ako miesto piety. Je spomienkou na štrajk z roku 1917. Z jeho pôvodného miesta na Hladovom námestí na Štrajkovej ulici bol v jarných mesiacoch v roku 2009 premiestnený na túto ulicu. Po tragédii z 10. augusta 2009 sa stal miestom stretnutia a spomienkou na všetkých zosnulých baníkov.

"Položením bielej ruže vzdávajú ľudia úctu baníkom aj z iných miest, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania v baniach na celom Slovensku. Pre Handlovú je vzácne, že banícke spolky a cechy na území Slovenska tento symbol prijali a v rôznych kútoch baníckych miest sú pamätníky ovenčené bielymi ružami," spresnila hovorkyňa.

V Handlovej sa začalo ťažiť uhlie v júli 1909 a v septembri 2021 sa s týmto procesom skončilo. Počas tohto obdobia bolo v Handlovej vyťažených viac ako 82 ton hnedého uhlia. Stodvanásť ročná história ťažby v meste bola prínosom pre hospodárstvo celého Slovenska a ovplyvnila vývoj regiónu Hornej Nitry.


Súvisiaci článok
Fica v Handlovej po rokovaní vlády postrelili, uvádza TA3
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť