Utorok 17. 09. 2024 22:34:11 | Meniny má Olympia

Nová kniha "Dejiny Stropkova" mapuje osudy mesta od staroveku až po súčasnosť

STROPKOV/ Mesto Stropkov oficiálne spustilo predaj novej publikácie „Dejiny Stropkova“. Táto zaujímavá kniha podrobne mapuje osudy mesta Stropkov od staroveku až po súčasnosť. Je výsledkom práce autorského týmu pod vedením Petra Kónyu, súčasného rektora Prešovskej univerzity v Prešove.

Lenka Ménová|15. august 2024|14:00:06

Zdroj: Facebook/Turistické informačné centrum Stropkov

Súvisiaci článok
Nenechajte si ujsť jedinečný Festival katalánskej kultúry v Prešove
Čítajte viac >

Dejiny Stropkova, to je rozsiahla 600-stranová monografia, ktorú si mohli záujemci zakúpiť už počas nedávneho Stropkovského jarmoku v stánku Turistického informačného centra v Uličke remesiel.

„Monumentálna publikácia, ktorá bola vydaná v tomto roku, sa zaoberá históriou územia, na ktorom dnes leží mesto Stropkov. Najväčší priestor je venovaný obdobiu 19. – 20. storočia. Jednotlivé samostatné kapitoly sú venované kultúre a hospodárstvu mesta. Táto monografia je významným príspevkom k dejinám miest na Slovensku,“ týmito slovami približuje čitateľom knihu Štátna vedecká knižnica v Košiciach.

Vedúcim autorského kolektívu je rektor Prešovsku univerzity v Prešove, Peter Kónya. Historik a pedagóg, ktorý je súčasným rektorom Prešovskej univerzity v Prešove a významná osobnosť v slovenskom akademickom prostredí. Peter Kónya je profesor v oblasti histórie, konkrétne so špecializáciou na vojenské dejiny, dejiny Uhorska a regionálne dejiny severovýchodného Slovenska. Jeho práca je uznávaná nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Peter Kónya je známy svojím pragmatickým prístupom a dôrazom na kvalitu vzdelávania a výskumu. Ako historik má hlboký záujem o uchovávanie a šírenie poznania o regionálnej histórii, čo sa odzrkadľuje aj v jeho pedagogickej a vedeckej práci.

Do funkcie rektora Prešovskej univerzity bol vymenovaný prvýkrát v roku 2015 a následne bol znovu zvolený na ďalšie funkčné obdobie. Zameriava sa predovšetkým na rozvoj akademických a výskumných aktivít, internacionalizáciu a zvyšovanie prestíže univerzity.

Publikácia "Dejiny Stropkova" je historická monografia, ktorá sa zaoberá dejinami mesta Stropkov. Mesto má bohatú históriu, ktorá siaha až do stredoveku, a publikácia sa snaží zdokumentovať a analyzovať rôzne aspekty jeho vývoja.

Obsah a význam knihy

Kniha "Dejiny Stropkova" poskytuje komplexný prehľad o historickom vývoji Stropkova od najstarších čias až po súčasnosť. Zahŕňa témy ako:

Politické dejiny: Vývoj mesta v kontexte širších politických a spoločenských zmien v Uhorsku a neskôr v Československu a na Slovensku.

Ekonomické dejiny: Významné zmeny v hospodárstve a priemysle Stropkova, ktoré ovplyvňovali jeho rozvoj.

Kultúrne a spoločenské dejiny: Kultúrny a náboženský život mesta, vrátane rozvoja školstva, cirkevných inštitúcií a kultúrnych tradícií.

Demografický vývoj a život obyvateľov: Zmeny v počte a zložení obyvateľstva, migrácie a každodenný život ľudí v rôznych historických obdobiach.

"Dejiny Stropkova" sú dôležitým zdrojom pre štúdium regionálnych dejín, pretože poskytujú detailný pohľad na históriu mesta, ktoré zohralo významnú úlohu v regióne. Publikácia je cenná nielen pre odborníkov a historikov, ale aj pre miestnych obyvateľov, ktorí sa zaujímajú o minulosť svojho mesta. História mesta Stropkov bola predmetom viacerých publikácií, ktoré sa zaoberajú rôznymi aspektmi jeho minulosti a autorom viacerých z nich bol práve Peter Kónya.


Súvisiaci článok
Rozhovor so spisovateľkou Gabrielou Futovou, autorkou veselých a pútavých príbehov pre deti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť