Štvrtok 19. 09. 2024 01:03:53 | Meniny má Konštantín

Pred pätnástimi rokmi zahynulo v bani Handlová 20 baníkov a záchranárov

HANDLOVÁ/ Životy deviatich baníkov a 11 banských záchranárov vyhasli pri doteraz najväčšej tragédii v histórii slovenského baníctva, ku ktorej došlo 10. augusta 2009 v Bani Handlová. V sobotu 10. augusta uplynie od tejto tragickej udalosti 15 rokov.

TASR|10. august 2024|09:09:47

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
V Handlovej budú po pätnásty raz spomínať na obete banského nešťastia
Čítajte viac >

Poslanci Národnej rady (NR) SR rozhodli 26. októbra 2010 o tom, že desiaty augustový deň, teda deň, keď došlo k tragédii v Handlovej, sa stane pamätným dňom - Dňom obetí banských nešťastí. Príslušný zákon nadobudol účinnosť 1. apríla 2011.

V tento pamätný deň si Slovensko pripomína viac ako 470 obetí nešťastí, ktoré sa stali v baniach v regióne hornej Nitry a rovnako vyše 300 doteraz historicky zmapovaných banských tragédií, ktoré sa udiali v baniach ťažiacich kovy na slovenskom území.

Symbolom Dňa obetí banských nešťastí sa stali biele ruže, a práve preto sa 10. august nazýva aj Dňom bielych ruží. Biela farba ruže má symbolizovať nevinnosť a zelené lístky sú farbou nádeje, aby sa tragédie, akou bola tá v Handlovej, už nikdy neopakovali.

Pred 15 rokmi sa Handlová i celý región hornej Nitry pripravovali na veľkolepé oslavy storočnice priemyselnej ťažby uhlia. Veď baníctvo sa stalo doslova synonymom tohto kraja a jeho mestá sa stotožňovali práve s ťažbou uhlia. Tragická udalosť vo Východnej šachte v Bani Handlová však všetko zmenila.

Bolo skoré pondelkové ráno 10. augusta 2009, keď došlo približne 330 metrov pod zemou k výbuchu a následnému požiaru. Tragédia si vyžiadala životy 20 osôb - trinásť obetí pochádzalo priamo z Handlovej, najmladšia obeť mala 29 a najstaršia 53 rokov.

Každoročne si Deň obetí banských nešťastí pripomínajú v Handlovej zástupcovia mesta, ústavní činitelia, predstavitelia samospráv, inštitúcií i verejnosť. K Pamätníku obetiam banských nešťastí na hornej Nitre na mestskom cintoríne kladú vence. V Kostole svätej Kataríny sa rozozvučia zvony ako spomienka na posledné spojenie s baníkmi v podzemí. Pozostalí, verejnosť i delegácie kladú k Pamätníku baníkov na Ulici 29. augusta biele ruže.

Proces v kauze výbuchu v Bani Handlová sa začal po viac ako štyroch rokoch od nešťastia. Prvé hlavné pojednávanie vytýčil Okresný súd v Prievidzi na 9. septembra 2013. Obžalovanými z prečinu všeobecného ohrozenia boli traja zamestnanci Hornonitrianskych baní Prievidza, ktorí sa podieľali na likvidácii požiaru - Ladislav H., Jozef T. a Dalibor R. Prvý rozsudok v kauze padol 7. mája 2015, keď boli odsúdení na tresty odňatia slobody v trvaní od piatich do ôsmich rokov.

Ani po vyše desiatich rokoch nie je proces uzatvorený. Rozsudok mal samosudca vyhlásiť 21. júna 2024. Avšak hlavné pojednávanie Okresný súd v Prievidzi, ktorý sa kauzou tragického výbuchu v Bani Handlová zaoberá už po tretí raz, odročil na neurčito.


Súvisiaci článok
Od historickej povodne na Dunaji v Bratislave uplynulo 70 rokov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť