Štvrtok 19. 09. 2024 20:06:11 | Meniny má Konštantín

Vzácny luk z jaseňového dreva, ktorý v máji ukradli zo Šarišského hradu, sa vrátil majiteľom

VEĽKÝ ŠARIŠ/ V máji zlodeji na hrade Šariš ukradli vzácny luk a ďalšie predmety. Dokonca ani lukostrelec už nedúfal, že ho ešte uvidí. Návštevníci sa obávali, že je to zároveň koniec historickej lukostreľby na hrade. Stal sa však „zázrak“! Polícii sa podarilo páchateľov vypátrať a luk vrátiť jeho majiteľovi.

Michal Filek|10. august 2024|12:05:36

Lukostreľba na Šarišskom hrade. Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Šarišský hrad

Súvisiaci článok
Hrad Šariš cez víkend vykradli!
Čítajte viac >

Radostnú správu priniesla v reportáži spravodajská televízia TA3. Ukradnutý luk sa vrátil na Šarišský hrad.

Páchatelia, ktorí sa v máji vkradli do hradnej mučiarne a ukradli viacero vzácnych predmetov, vrátane ručne vyrobeného skítskeho luku, skončili v rukách polície.

Informáciu o krádeži zverejnil hrad na sociálnej sieti. Veľa ľudí reagovalo s obavou, že to bude koniec historickej lukostreľby.

Pavol Tuleja luk nechal v ten večer v hradnej mučiarni, ktorú vykradli. Ako povedal pre TA3, keď sa dozvedel, že ho tam niet, bol to preňho šok! V duchu už sa s ním nadobro rozlúčil.

Vďaka polícii a všetkým ľuďom, ktorí pomohli s pátraním, však zažil aj ďalší šok – tentoraz príjemný. Oznámili mu, že luk aj šípy sa mu vrátia. "Poverený príslušník Obvodného oddelenia Policajného zboru Veľký Šariš vzniesol obvinenie dvom osobám pre trestný čin krádeže spáchaný formou spolupáchateľstva," potvrdili informáciu z prešovskej krajskej polície.

Tulejovi, ktorí sa lukostreľbe venuje už 10 rokov, vyrobili historickú zbraň na zakázku v Maďarsku z jaseňového dreva, rohoviny a zvieracích šliach. Jeho cena je okolo tisíc eur a výroba trvala asi rok.

Na hrade si z neho budú môcť opäť vystreliť aj návštevníci.


Súvisiaci článok
Na Šarišskom hrade pripravujú veľkolepé otvorenie sezóny. Pripravte sa na stredoveký trh kráľa Štefana V.
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť