Streda 18. 09. 2024 06:16:43 | Meniny má Eugénia

Na opozičnom proteste proti krokom vlády bolo v utorok 18 000 ľudí

BRATISLAVA/ Na Námestí SNP v Bratislave sa v utorok podvečer zišli tisíce ľudí. Protestovali proti krokom vládneho kabinetu. Kritizovali aktuálnu situáciu v kultúre, personálne zmeny v kultúrnych inštitúciách a vyjadrili aj obavy o právny štát. Organizátori účasť odhadli na 18 000 ľudí. Za zhromaždením stáli opozičné hnutie PS a strana SaS.

TASR|13. august 2024|20:05:03

Zdroj: X / Tomáš Zeman

Súvisiaci článok
Transparency kritizuje prepustenie Kováčika. „Nepredložili žiadne zrozumiteľné argumenty!“
Čítajte viac >

Vystúpili na ňom napríklad bývalý šéf Rozhlasu a televízia Slovenska Ľuboš Machaj, exministerka kultúry Silvia Hroncová či bývalá riaditeľka medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana Zuzana Liptáková. Poukazovali na potrebu slobodných médií i kultúry. Hovorili o strate slušnosti a arogancii moci. Apelovali na výmenu vo vedení rezortu kultúry.

Na zhromaždení rečnil i exriaditeľ Kancelárie prezidenta SR Metod Špaček aj členka Súdnej rady SR Katarína Javorčíková. Upozornili na rozhodnutie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) podať dovolanie a prepustiť bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z väzenia.

"Toto rozhodnutie je možno zákonné, ale je v každom prípade nespravodlivé, nelegitímne a hanebne elitárske," podotkol Špaček.

Vládnu koalíciu pred protestom skritizovali aj lídri PS Michal Šimečka a SaS Branislav Gröhling. Namietali najmä kroky ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) a šéfa rezortu spravodlivosti Suska. Mali by podľa slov Gröhlinga vo svojich funkciách skončiť.

"Premiér by mal ešte v utorok večer ísť do Prezidentského paláca s dvomi demisiami, a to s jednou pre Šimkovičovú a druhou pre Suska, a prezident by ich mal okamžite prijať," doplnil. Obaja politici poďakovali ľuďom, ktorí na protest prišli.

Suskovi aj Šimkovičovej minulý týždeň vyjadril premiér Robert Fico (Smer-SD) podporu. Susko v prípade Kováčika konal podľa predsedu vládneho kabinetu zákonne. Myslí si tiež, že Šimkovičová má právo na personálne výmeny vo svojom rezorte. Urobila ich podľa jeho slov v súlade so zákonom.


Súvisiaci článok
Fico podporuje Suska, aj Šimkovičovú. Prepustenie Kováčika bolo vraj zákonné
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť