Štvrtok 19. 09. 2024 01:26:35 | Meniny má Konštantín

"V Nízkych Tatrách sa rúbu lykožrútom napadnuté porasty," oponuje mimovládkam národný park

NÍZKE TATRY/ V Národnom parku Nízke Tatry (NAPANT) sa na výrub citlivo vybrali lykožrútom napadnuté porasty. V drvivej väčšine išlo o smreky, ktoré sa vyznačili a vyťažia sa pre zabránenie šírenia lykožrútovej kalamity. Uviedla to Správa NAPANT.

TASR|16. august 2024|16:39:07

Zdroj: Facebook/My sme les

Súvisiaci článok
Ochranári žiadajú okamžité zastavenie ťažby dreva v Nízkych Tatrách
Čítajte viac >

Ochranári zároveň odmietajú šírenie a podnecovanie nenávisti z radov opozičných politikov.

V lokalite Studienec sa správa vyjadrovala k náhodnej ťažbe iba u smreka, kde podmienila vykonať túto ťažbu čo najcitlivejšou ťažbovou metódou. Výrub iných drevín privolila podľa vlastných slov iba v lanovej dráhe lanovky. Náhodná ťažba má prebiehať iba v hospodárskych a ochranných lesoch za účelom obmedzenia až zastavenia šírenia lykožrútovej kalamity.

"V lokalite Studienec ide o vyťaženie 680 kubíkov smreka obyčajného poškodeného lykožrútom a 30 kubíkov jedle bielej, čo predstavuje približne niečo cez 2000 stromov," priblížil ochranári.

Správa si podľa vlastných slov uvedomuje, že tam sú lokality s chránenými druhmi hmyzu, preto súhlas na vykonanie náhodnej ťažby podmienila citlivým výrubom len napadnutých stromov tzv. aktívnych chrobačiarov. Tie v súčasnosti nie sú podľa nej obsadené chránenými druhmi a stále predstavujú riziko šírenia biotických škodlivých činiteľov.

"Zvolením vhodnej technológie pri ťažbe v kombinácii s opatreniami na zmiernenie negatívneho vplyvu ťažby na vzácne druhy identifikované v predmetných lokalitách je možné dosiahnuť zabránenie rozširovania biotických škodlivých činiteľov, pokiaľ sa realizujú včas a zodpovedne," vysvetlila.

Správa deklaruje, že jej pracovníci lokalitu Studienec obhliadli a až potom dali podmienečný súhlas na spracovanie.

"Situácia je alarmujúca vzhľadom na dlhšiu periódu horúcich dní, ktorá lykožrútovi smrekovému vyhovuje. Ďalšou príčinou tejto situácie je i zlý zdravotný stav mnohých lesných ekosystémov v oblasti a šírenie škodlivých činiteľov z okolitých lesov," tvrdia ochranári. Správa NAPANT tvrdí, že každú žiadosť o asanačnú ťažbu citlivo posudzuje a zohľadňuje prípadné predmety ochrany v danom území.

Správa spoločne s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom (nominant SNS) poukázala na praktiky predošlého vedenia envirorezortu, ktoré spôsobili, že sa na Slovensku rozšírila lykožrútová kalamita.

"Keby zlodeji Michal Kiča a Ján Budaj, ktorí nechali štát rozkrádať na fiktívnych poistkách, na predraženej kompe, na stovkách fiktívnych dohodároch a na právnych službách, kde vyplatili 3,5 milióna len jednej právnej kancelárii, sa venovali odbornej a včasnej asanácii lesov a načas by odstraňovali napadnuté stromy, nemuselo sa pristupovať vôbec k akejkoľvek ťažbe," skonštatoval Taraba. Je rád, že polícia v prípadoch zanedbávania starostlivosti o lesy už koná.


Súvisiaci článok
Rúbeme si v Tatrách hluchánie lesy a zaplatíme za to mastnú pokutu? TANAP sa ohradzuje, vraj populáciu hlucháňa podporuje
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť