Pondelok 16. 09. 2024 09:09:01 | Meniny má Ľudmila

Vesmírna sonda Juice letiaca k Jupiteru využije v týchto dňoch gravitačnú asistenciu Zeme

SLOVENSKO/ Vesmírna sonda Juice letiaca od 14. apríla 2023 k Jupiteru aktuálne uskutočňuje jedinečný manéver. Po tom, ako obehla Slnko po mierne eliptickej orbite, v súčasnosti opäť dobieha Zem a 19. a 20. augusta využije gravitačnú asistenciu Zeme, ktorá urýchli jej ďalšie putovanie vesmírom. Sonda nesie na sebe viacero vedeckých prístrojov určených na prieskum mesiacov Jupitera.

TASR|19. august 2024|12:00:06

Zdroj: ESA - European Space Agency

Súvisiaci článok
Na Slovensku objavili nový druh ázijskej včely - čalúnnicu
Čítajte viac >

TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková.

"Gravitačné asistencie umožňujú významne zvýšiť rýchlosť a zmeniť smer letu bez použitia paliva, čo predstavuje významnú energetickú úsporu a viaceré medziplanetárne lety by bez nich ani neboli možné," vysvetlil Ján Baláž z košického Ústavu experimentálnej fyziky SAV. Ako poznamenal, prvýkrát v histórii sa na takomto manévri zúčastnia spoločne Mesiac aj Zem.

Baláž doplnil, že augustový manéver sondu urýchli a zmení jej orbitu tak, aby sa o rok stretla s Venušou, ktorá jej podľa neho udelí ďalšie zrýchlenie.

"Orbitálnu energiu od Zeme sonda využije ešte dvakrát, a to v rokoch 2026 a 2029, čo ju už definitívne vymrští k Jupiteru. Na orbite okolo neho sa zachytí v júli 2031," spresnil vedec.

Sonda Juice (JUpiter ICy moons Explorer) nesie na palube rozsiahly komplex vedeckých prístrojov na prieskum Jupiterových mesiacov Europa, Ganymedes a Kallisto. Prístroje budú počas nadchádzajúcich blízkych preletov aktivované, testované a kalibrované.

Na stránkach European Space Agency si možno prezrieť detailný 3D model sondy a taktiež jej pohyb v slnečnej sústave od štartu po cieľ pomocou simulátora Where is Juice now.


Súvisiaci článok
Skvelý objav: Parazitoidná osička pomáha ľuďom v boji proti kliešťom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť