Štvrtok 12. 09. 2024 12:54:10 | Meniny má Mária, Marlena

V Považskej Bystrici pribudne nový priestor pre škôlkarov

POVAŽSKÁ BYSTRICA/ V meste na Strednom Považí postupne rekonštruujú všetky budovy materských a základných škôl. Aktuálne sa radnica, prostredníctvom projektu z Plánu obnovy, zamerala na zvýšenie kapacít materských škôl a rozhodla sa pristúpiť k prestavbe bývalej zdravotníckej školy. Po revitalizácii v nej vznikne priestor pre elokované pracovisko materskej školy, ktoré aktuálne sídli na Mierovej ulici.

Natália Štepanovičová|24. august 2024|12:00:06

Zdroj: Facebook/Mesto Považská Bystrica

Súvisiaci článok
Na Dome kultúry v Považskej Bystrici prebieha rekonštrukcia strechy (FOTO)
Čítajte viac >

Dlhodobým zámerom mesta je vybudovať v budove bývalej zdravotníckej školy priestory pre malých škôlkarov. Zapojili sa preto do výzvy Ministerstva školstva na predkladanie žiadostí o financovanie projektov zameraných na zvyšovanie kapacít materských škôl. Cieľom vyplývajúcim z Plánu obnovy a odolnosti bolo vybudovať viac ako 9-tisíc miest v miestnych škôlkach a zároveň v obnovených priestoroch dosiahnuť úsporu energie.

Onedlho začnú so stavebnými prácami

Mesto s predkladaným projektom uspelo, získalo príspevok z Plánu obnovy vo výške 610-tisíc eur a čoskoro začne s realizáciou stavebných prác na treťom a štvrtom poschodí budovy sídliacej na Ulici Odborov, aby sa sem po rekonštrukcii mohlo presťahovať elokované pracovisko materskej školy, ktoré aktuálne sídli na Mierovej ulici. Budova, v ktorej má priestory aktuálne, totiž patrí súkromnému majiteľovi a ten ju mestu len prenajíma.

b2.jpg Zdroj: Facebook/Mesto Považská Bystrica

"Vybúrajú sa staré priečky a vybudujú sa základy pre dispozičnú organizáciu prevádzky materskej školy. Vzniknú triedy, kuchyňa, výdajné miesta stravy, ale aj sklady, šatne či sociálne zariadenia. Vznikne tu priestor aj pre zamestnancov. V objekte sa vybuduje aj kuchynský výťah a vznikne relaxačný blok so saunou a odpočinkovou miestnosťou," informovala o stavebných prácach hovorkyňa Považskej Bystrice Iveta Pagáč Kováčiková.

Okrem toho pribudne aj osobný výťah a práce budú zahŕňať aj zníženie stropov, rekonštrukciu elektrických rozvodov, kúrenia a zdravotechniky. S prácami by sa malo začať už v jesenných mesiacoch, pričom kapacita elokovanej škôlky bude 100 miest.

b 3.jpg Zdroj: Facebook/Mesto Považská Bystrica

Zázemie v nej našli viaceré organizácie

Štvorpodlažná budova prešla v minulosti čiastočnou rekonštrukciou, v rámci ktorej boli vymenené sociálne zariadenia, podlahy a pôvodné okná za plastové. Po jej bezodplatnej výmene s Trenčianskym samosprávnym krajom, magistrát začal s rekonštrukciou prvého nadzemného podlažia. b1.jpg Zdroj: Facebook/Mesto Považská Bystrica

"Podieľali sa na nej pracovníci Mestských športových klubov. Vznikli nové priestory pre toto riaditeľstvo. Na prízemí si našli svoje zázemie organizácie, s ktorými mesto spolupracuje v oblasti sociálnych služieb. Na druhom podlaží prenajala radnica priestory za symbolickú sumu občianskemu združeniu SPOSA - Modrá cesta," priblížila využitie ostatných podlaží budovy hovorkyňa.

Pagáč Kováčiková ďalej informovala, že vďaka tomu v Považskej Bystrici vzniklo špecializované zariadenie pre mladých ľudí s poruchami autistického spektra, ktoré otvorili minulý rok a je určené pre mladých, ktorí ukončili povinnú školskú dochádzku v špeciálnej škole a ich vysoký stupeň odkázanosti im neumožňuje zaradenie do bežného života.

V súčasnosti si na tomto poschodí buduje svoje zázemie aj OZ SENS - odborná pomoc a podpora pre centrum pomoci a podpory v Považskej Bystrici.

"Centrum bude slúžiť pre všetkých, ktorí chcú podporiť zdravý vývoj, ale aj pre deti s poruchou reči, pozornosti, učenia, poruchou zmyslového spracovania alebo iným zdravotným a sociálnym znevýhodnením. Združenie bude mať priestory od mesta v nájme taktiež za symbolickú sumu," dodala na záver Pagáč Kováčiková.


Súvisiaci článok
Výstavba obchodného centra v Považskej Bystrici stále nezačala. Žilinská spoločnosť čaká na vydanie stavebných povolení
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť