Štvrtok 12. 09. 2024 20:16:36 | Meniny má Mária, Marlena

Gajdoši zo šiestich krajín sa stretnú začiatkom septembra pri Nitre

VEĽKÉ ZÁLUŽIE/ Gajdoši zo šiestich štátov sa predstavia na medzinárodnom gajdošskom festivale Zagajduj gajdoško. Jeho deviaty ročník sa uskutoční 6. a 7. septembra v Nitre a vo Veľkom Záluží v okrese Nitra.

TASR|25. august 2024|12:01:18

Zdroj: Facebook/Zagajduj gajdoško

Súvisiaci článok
Modrý kostolík v Bratislave začal vznikať pred 115 rokmi
Čítajte viac >

Už od svojich začiatkov sa koná na počesť známeho slovenského gajdoša Jozefa Antalíka, informovala Hana Košťaliková z Domu Matice slovenskej v Nitre, ktorý je spoločne s Miestnym odborom Matice slovenskej Veľké Zálužie a občianskym združením Mravec organizátorom festivalu.

Prvý deň festivalu vytvorí v dopoludňajších hodinách v Nitre priestor na zážitkové hudobné vzdelávanie pre deti a mládež s maďarskou gajdoškou Pék Dudás Zsuzsi. "Jej vzdelávací program je zaradený do múzejnej pedagogiky Múzea kráľa Matyáša - Maďarského národného múzea vo Vyšehrade," skonštatovala Košťaliková.

Večerný program v Dome Matice slovenskej v Nitre Naprieč svetom začína vzdelávaním v oblasti tradičnej ľudovej kultúry. Workshop s Monikou Janíček Pavelovou predstaví ľudový odev a jeho súčasti z Veľkého Zálužia a okolia. Využívanie lokálnych tradícií v súčasnom modernom dizajne ponúkne nová festivalová spolupráca s jedným z ateliérov.

Počas sobotňajšieho programu vo Veľkom Záluží predstaví gajdoš Stjepan Večković tradičné chorvátske hudobné nástroje. Zážitkovú pedagogiku pre dospelých ponúkne gajdoška Pék Dudás Zsuzsi. Na festivale nebude chýbať ani škola tanca Slovenčina a frišká podľa Antalíka pod vedením Mateja Vreštiaka.

Diváci počas oboch festivalových dní môžu porovnávať odlišnosti v hre na gajdách, ale aj ostatných nástrojoch či v tancoch zo Slovenska, Maďarska, Chorvátska, Írska, Talianska (Sardínie) a Veľkej Británie (Škótska).

Írske gajdy nazývané uilleann pipes, concertinu i najstarší írsky tanec Sean-nós predstavia interpreti z Írska účinkujúci spoločne pod názvom Tonnta Ceoil - Vlny hudby. V prevedení Roberta Coronu zo Sardínie odznie atmosféra sakrálnej hudby a vzácna hra na launeddas, tradičnom sardínskom drevenom dychovom nástroji.


Súvisiaci článok
Tím vedcov, pod vedením Slováka, objavil v Európe fosílie pravekého jaštera
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť