Pondelok 16. 09. 2024 19:28:48 | Meniny má Ľudmila

Ordinoval neuveriteľných 72 rokov. Najdlhšie pracujúci lekár na Slovensku odišiel do dôchodku

BANSKÁ BYSTRICA/ Lekár Karol Mika má 97 rokov. V Banskej Bystrici ordinoval neuveriteľných 72 rokov. Teraz však odchádza na zaslúžený odpočinok. Minulý rok sa pre Radničné noviny vyznal z toho, ako veľmi má svoju prácu rád a bude ju robiť dovtedy, kým mu bude zdravie slúžiť. Ten čas však práve nastal.

Michal Filek|3. september 2024|10:00:06


Súvisiaci článok
Ambulantní lekári žiadajú o dofinancovanie. Inak si budeme za vyšetrenia platiť z vlastného!
Čítajte viac >

MUDr. Karol Mika pochádza zo Starých Hôr. Až do minulého týždňa bol najstarším aktívnych lekárom na Slovensku a ešte vykonával súkromnú ambulantnú prax v ordinácii sídliacej v Zariadení pre seniorov Jeseň.

Pracoval neuveriteľných 72 rokov.

Keď sa ho vlani banskobystrické Radničné noviny pýtali, či by si už nechcel oddýchnuť a odísť na zaslúžený odpočinok, povedal: „Hovoria mi, že by som si mohol už i oddýchnuť. Vždy im poviem, že si oddýchnem v ordinácii pri práci, ktorú mám rád. Nesnažím sa komplikovať si veci, ktoré nemusím a vyšetrujem tak ako viem. Dnes majú veľkú výhodu lekári, vrátane mňa, ktorí ešte vedia diagnózu určiť napríklad len s fonendoskopom a s preklepávaním prstov. Sú ale aj takí, ktorí fonendoskop nezoberú do ruky. A keď aj chytia, tak s ním len šúchajú po pacientovom hrudníku a chrbte. Za dve minúty sú s vyšetrením hotoví.“

Karol Mika sa narodil 10. apríla 1927 na Starých Horách. Medicínu vyštudoval na Lekárskej fakulte v Bratislave. Od promócie pôsobil v Krajskej nemocnici Banská Bystrica, kde po absolvovaní odbornej praxe na príslušných oddeleniach zakotvil ako praktický lekár pre dospelých.

V rokoch 1956 – 1993 pôsobil ako praktický lekár pre dospelých v Banskej Bystrici a od roku 1994 ako súkromný praktický lekár pre dospelých vo všeobecnej ambulancii na Internátnej.

Keď sa ho vlani Radničné noviny pýtali, či by vedel povedať, koľko pacientov prešlo pod jeho rukami, odpovedal: „Žiadnu takúto evidenciu si nevediem, lebo pre mňa by to bola väčšia robota, ako práca v ordinácii. Možno keby s tým prišla niektorá z mojich dcér, nebránil by som sa. Jednoducho mám túto prácu rád. Nie však pre peniaze. Keby to bolo kvôli financiám, tak by som sa medicíne nevenoval a robím hocičo iné, ale naozaj mal som a mám ju rád. A v tom je aj tajomstvo, prečo dodnes ordinujem. Pokiaľ môžem pracovať ako súkromník, a kým mi dá Pán Boh zdravie, budem robiť ďalej.“

Karolovi Mikovi želáme ešte veľa prežitých rokov v zdraví a spokojnosti na zaslúženom odpočinku!


Súvisiaci článok
Trnavskí lekári prvýkrát operovali mozog novou technikou
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Unikátny zákrok bratislavských lekárov: Pacientovi nahradili časť brušnej dutiny hovädzou protézou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť